Градът на Настрадин Ходжа

  • Градът на Настрадин Ходжа
    Градът на Настрадин Ходжа

Турският град Ескишехир е по-познат като „градът на Настрадин Ходжа” - познатият ни герой от историите за Хитър Петър.

В превод Ескишехир означава „стария град“ и към днешна дата той е с население малко над 500 хил. души. Намира се в Анадола, но противно на очакванията има модерна европейска визия и с течение на времето се е превърнал в едно от известните места за туризъм в Турция

В Ескишехир ще видите множество забележителности, паркове, университети, симпатични заведения за хранене и кафенетаГрадът се слави с това, че там можете да опитате най-вкусното реване в Турция, както и със забавните скулптури, пръснати из него.

Градът на Настрадин Ходжа
Снимка: Panegyrics of Granovetter/Flickr

Парк Сазова е най-популярната забележителност в Ескишехир. Той е разположен на площ от 400 000 кв. м и крие в себе си амфитеатър за концерти на открито, както и много ресторанти. Мястото е подходящо за посещение с деца – те могат да се позабавляват на някоя от площадките, научния център, планетариума или в приказния замък

Градът на Настрадин Ходжа


Съветваме ви да посетите и парка Кент, който е построен върху старото сметище на града. Първоначалната идея е била там да има да жилищен комплекс, но кметът решава да превърне мястото в парк. Там ще видите три моста, извисяващи се над реката, които вечер светят в различни цветове. В парка има изградено езеро с пъстри рибки, където можете да се разходите с лодка или да се попечете на изкуствено създадения плаж. Имайте предвид обаче, че там е забранено да си носите храна за пикник.
Градът на Настрадин Ходжа


В старият град на Ескишехир пък можете да намерите много вкусни традиционни турски сладкиши, както и типичните за региона накити от морска пяна (мек минерал, който се добива само край този град). 

Градът на Настрадин Ходжа
Снимка: flickr/emreterok


Докато се разхождате там, ще попаднете на Музея на восъчните фигури, който е изработен от кмета на града и негови помощници. Етнографският музей също е сред интересните забележителностите. Там има кът, посветен на Настрадин Ходжа, познатият ни герой от историите за Хитър Петър. Освен това има специална изложба на стъклени скулптури.