Етнокомплекс „Кривини“, минерални извори и градът на златните сватби

  • Етнокомплекс „Кривини“, минерални извори и градът на златните сватби
    Етнокомплекс „Кривини“, минерални извори и градът на златните сватби

Когато карате по магистрала „Черно море“ в посока Бургас, ще се озовете в община Долни чифлик.

Тя определено има какво да предложи на туристите – плажове в Шкорпиловци, минерални извори и етнокомплекс край с. Кривини. А и самият град Долни чифлик има интересен културен календар и етнографска сбирка в една от най-представителните сгради в своя центъра.

Етнографски комплекс  „Кривини“ е реплика на занаятчийска улица от Възраждането. Комплексът притежава енотека (сбирка от вина), кафене, механа, тъкачница, кула, подобна на тази в Трявна, къща за гости.

Етнокомплекс „Кривини“, минерални извори и градът на златните сватбиСнимка: ethnocomplexkrivini.com

Етнокомплекс „Кривини“, минерални извори и градът на златните сватбиСнимка: ethnocomplexkrivini.com

Около Кривини се намира т.нар. горяща вода. Тя идва от минерални извори, примесена е с метан и при запалване гори. Местните разказват легенди, че пламващата течност е лековита. Мнозина си пълнят туби от нея за вкъщи. Но знайте, че поради голямото наличие на газ в нея, не е много добра за пиене или поне не веднага, след като си налеете от нея.

Долни чифлик пък се гордее със своите културни прояви. Всяка година двойки, празнуващи златна сватба, се събират в читалището, за да подновят своите брачни обети и да празнуват заедно. Тържествата са през пролетта, в края на април или началото на май. През есента – края на септември или началото на октомври се провежда състезание за хора с увреждания. Има надбягване с инвалидни колички и богата съпътстваща програма, подготвена от учениците от местните училища, които пеят и танцуват, създавайки настроение на участници и публика.

Долни чифлик е град с над 40-годишна история, който умее да празнува и помни важните исторически дати. По повод 3-ти март и 2-ри юни винаги има културна програма. В  Деня на Ботев, ученици от ОУ „Христо Ботев“ се изявяват на площада пред читалището, празнувайки своя патронен празник и почитайки паметта на Ботев и другите герои, загинали за свободата на България.

Етнокомплекс „Кривини“, минерални извори и градът на златните сватбиСнимка: ОБЩИНА ДОЛНИ ЧИФЛИК

Регулярно в Долни чифлик има кинопрожекции, театрални представления, като всички те се случват в центъра на местния културен живот – читалището, бивш Културен дом през 80-те. В града има и етнографска сбирка, която е събрана с помощта на учителка по математика, преподавала в едно от училищата в града.

Край Кривини и Долни чифлик има и други забележителности. Наблизо е с. Шкорпиловци, носещо името на двамата братя археолози Карел и Херминигилд Шкорпил, основателни на музейните сбирки във Варна и Русе. На няколко километра от общинския център, между Булаир и Голица, е Гермето. Това е полуразрушен комплекс от три крепости, строени през Късната Античност. Те са известни още като Хемски порти. Край село Горица има и зоологическа градина. До село Горен чифлик пък се намира водопадът Орлов камък .

Определено има какво да видите в района на Кривини и Долни чифлик, затова – подарете си една разходка до там за уикенда. 

Етнокомплекс „Кривини“, минерални извори и градът на златните сватбиСнимка: ethnocomplexkrivini.com