Етрополе и часовникът, който пее стари градски песни

  • Етрополе и часовникът, който пее стари градски песни
    Етрополе и часовникът, който пее стари градски песни
  • Етрополе и часовникът, който пее стари градски песни
    Етрополе и часовникът, който пее стари градски песни
  • Етрополе и часовникът, който пее стари градски песни
    Етрополе и часовникът, който пее стари градски песни

Стари къщи с чардаци усмихнати

и чемширени бели чешми;

стари улици, калдъръмени, тихи,

с гирлянди от златни лози...

Така започва старата градска песен „Притихнали двори“, която вместо звън се разнася от часовниковата кула на Етрополе всеки ден в 12 часа на обяд. Кулата е построена през далечната 1710 г. и преди да се заеме с функцията си да показва часа, е използвана за отбрана.

Пътеводителите за Етрополе ще ви препоръчат Историческия музей (вход 2 лв., работи понеделник-събота 8-17 часа, с почивка от 12 до 13 часа; неделя 9-15 часа). Той е добро начало, за да си представите Етрополе преди да стане такъв, какъвто е сега.

По тези земи е живяло тракийското племе трибали, което, ако се вярва на историческите слухове, е било съставено от големи смелчаци. Когато Филип II Македонски преминава през земите край Етрополе и Златица през 339 г. пр.Хр., трибалите отказват да го пуснат току-така и изявяват претенции към плячката му. Той, както можете да си представите, не е особено съгласен. След кратка схватка траките раняват императора и му задигат плячката. Което пък принуждава Александър Македонски да се върне четири години по-късно да си отмъщава и да преследва трибалите от Етрополе, та чак до Дунав.

Ако се позаговорите с някой от града, ще успеете да надникнете отвъд улиците, сградите и музеите на Етрополе. Ще научите, че преди е имало един дядо, който е промивал пясък от водите на една река и е намирал в тях злато като в романите на Джек Лондон за Клондайк.

Ще чуете и за любопитните празници в града, за които си заслужава човек да дойде отдалеч. Покрай деня на Свети Атанас в последната неделя на януари всички от града се качват на най-високата точка и почва едно ядене на печени мръвки и пиене на греяна ракия... Щурмуването на върха почва в 3 сутринта и завършва в 2 часа на обяд с хоро на центъра.

На празника на етрополските зетьове тези мъже, които са си взели за жени етрополки, излизат на манифестация с транспаранти или пресъздават живи картини за "мирното" си съжителство с тъщите си. Снахите, които са се задомили в Етрополе също се включват.

А след като кръстосате улиците на Етрополе, вижте и манастира „Света Троица“ (известен и като манастир Варовитец)Намира се на 5 км от града, а край него има и приятна екопътека към водопада Варовитец.

С две думи - интересно се живее в Етрополе. Който не е видял, да дойде и да види.