Езерото Байкал – едно величествено творение на природата

  • Езерото Байкал – едно величествено творение на природата
    Езерото Байкал – едно величествено творение на природата

Езерото Байкал, разположено в южната част на Източен Сибир, е една природна забележителност, която представлява интерес, както за учените, така и за туристите.

Намира се на границата между Иркутска област и Република Бурятия и е първенец в някои отношения – Байкал е най-дълбокото езеро в света, а също е и най-големият природен резервоар на прясна вода.

Езерото замръзва всяка година, като в зависимост от метеорологичните условия това трае от 4 до 6 месеца, през които то е покрито с лед и е удивително красиво. Периодът на замръзване обикновено започва през декември или януари, като има само един малък участък от езерото, дълъг 15-20 км, който не се заледява никога ( намира се на изток от Ангара).

Езерото Байкал – едно величествено творение на природата

Езерото Байкал е разположено в котловина и отвсякъде е обградено от планински хребети, като районът е с висока сеизмична активност. Установено е че произходът му е тектоничен и се е формирало преди около 25-30 млн. години. В наши дни размерите му са достигнали внушителни величини – 636 км дължина, ширина между 25 и 80 км и площ от почти 32 кв. км (без да се смятат островите). Тези параметри го нареждат на 6-то място в света по големина.

Формата на езерото наподобява огромен полумесец, а най-дълбоката измерена точка в него е на 1642 м под морското равнище. Интересна е статистиката, която сочи, че в Байкал се вливат 336 реки и потока. Що се отнася до островите, намиращи се на територията му – те са цели 27, като най-големият сред тях е Олхон, дълъг 71 км и широк 12 км.

Езерото Байкал – едно величествено творение на природата

Не е напълно ясно откъде идва името на езерото, но има няколко хипотези, според които на различни езици Байкал означава “богато море”, “северно море”, “природно море” (от киргизки, китайски, монголски).

Според писмени сведения, взети от местни жители в началото на миналия век, местността около езерото е населявано от народа баргути до XII-XIII век, като по-късно тук се заселват бурятите. Смята се, че първите руски селища, по тези места, са възникнали през XVII-XVIII век. За пръв руски откривател на езерото Байкал е сочен казакът Курбат Иванов.

Най-близкият град до езерото е Иркутск (намира се на около 65 км от езерото), до който може да стигнете със самолет от Москва. За да видите Байкал, ще трябва да достигнете до село Листвянка, като за целта може да хванете влак или автобус от Иркутск. Въпреки ниските температури, по-големите ентусиасти могат да предпочетат именно зимния сезон за своето пътешествие до Байкал. Кънки на лед, риболов и ски писта в близост до езерото очакват посетителите на това чудно красиво място.

Езерото Байкал – едно величествено творение на природата

За финал ще споменем един обект, намиращ се в района, който не бива да пропускате. Става въпрос за Дома на будизма в Русия, известен като Иволгински Дацан. Разположен в Бурятия, той представлява храм, направен изцяло от дърво – за разлика от традиционните будистки храмове, при строежа на които е използван камък. За да стигнете до там ще трябва първо да се придвижите до столицата на Бурятия Улан-Уде. Оттук тръгват автобуси, които стоварват туристите директно пред храма. Мястото излъчва едно неописуемо спокойствие, което всеки посетител може да усети.