Фестивал на гигантските фенери в Сан Фернандо, Филипините

  • Фестивал на гигантските фенери в Сан Фернандо, Филипините
    Фестивал на гигантските фенери в Сан Фернандо, Филипините
  • Фестивал на гигантските фенери в Сан Фернандо, Филипините
    Фестивал на гигантските фенери в Сан Фернандо, Филипините

Сан Фернандо е град във Филипините, разположен на остров Лусон. Наричат го Коледната столица на Филипините, заради ослепителния фестивал на светлините, който се провежда ежегодно в последната събота преди 24 декември. Това е период, продължаващ около 9 дни, в който се изработват традиционни малки фенери от местни материали. Хората се събират в църквата за среднощната служба  на Бъдни вечер. В годините започват да се изработват огромни фенери, които в съботата преди Бъдни вечер огряват града и съсдзават уникален по рода си спектакъл на светлините. Така се заражда фестивалът на гигантските фенери в Сан Фернандо. Наред с изработката на гигантски фенери, все още се изработват и малки такива, които се използват с цел търговия, или за лична украса на домовете.

За първи път фестивалните фенери са извадени в чест на президента Мануел Кесон през 30 – те години на миналия век.

Фестивал на гигантските фенери в Сан Фернандо, ФилипинитеСнимка: Pinterest

На фестивала се организират състезания за най – добре изработен фенер. Явяват се талантливи майстори от различни краища на страната. Някои фенери достигат до внушителни размери – до цели 6 метра в диаметър. Изработката им е уникална. Имат сложен механизъм, с който ръчно се контролират светлините за режим включване и изключване. Хиляди цветни крушки са подредени в схема, за да може да се изпълни това. От страна на майсторите се изискват технически умения, въображение и добри познания. Заложени са програми за превключване на светлините според съпровода на музиката. След всяко изпълнение ритъмът се сменя.

Заедно всикчи фенери представят едно грандиозно светлинно шоу. Свирят едни от най – добрите оркестри, марширувайки в такт с музиката. Танцови трупи преминват плавно край зрителите, изпълнявайки точно подбрани движения в синхрон с музиката и превключването на светлините на фенерите. Съдава се невероятна атмосфера, всичко наоколо е озарено в цветни примигващи светлини. Всички се веселят, оптитвайки да следват ритмите на преминаващото шоу.

Фестивал на гигантските фенери в Сан Фернандо, ФилипинитеСнимка: Pinterest

В края на церемонията се изпълнява късна служба, след която се обявява победителят от състезанието за най – добре изработен фенер, подкрепян от хиляди радостни възгласи.

Фестивалът на гигантските фенери в Сан Фернандо е едно бляскаво и загряващо начало на предстоящите Коледни празници. Решите ли да отскочите до Филипините, то направете го да е в този период от годината. Повярвайте ми, няма никак да съжалявате. Ще се насладите на една феноменална феерия от светлини и звуци, които ще останат в душата и сърцето ви завинаги.