Фортове Мунсел – чудовища във водата

  • Фортове Мунсел – чудовища във водата
    Фортове Мунсел – чудовища във водата

Морските фортове Мунсел в устията на реките Темза и Мърси са като големи, заплашителни водни чудовища, нагазили във водите.

Четирите форта са построени по време на Втората световна война, за да защитават бреговете на Великобритания от немски въздушни атаки. Те са наречени на своя създател Гай Мунсел, създадени са през 1942 г. и са били снабдени с картечници, противовъздушни оръдия и прожектори.

37901

Всеки един от фортовете се състои от седем кули със свързващи мостове и централна контролна кула в средата. Бетонните кули са цилиндрични със стоманена платформа на върха, където е имало две картечници и две противовъздушни оръдия. Всяка една от тях е можела да побере 120 войници.

37899

Фортовете Мунсел са извадени от употреба, след като през 1953 г. норвежки кораб се блъска в един от тях и унищожава 2 кули, а при сблъсъка загиват четирима души. През 60-те години останалите фортове са били укритие за британски радио-пирати, а на най-известното морско укрепление от тях в наши дни се намира самопровъзгласилата се държава Сийленд.

37899