Глоренца – едно очарователно италианско градче

  • Глоренца – едно очарователно италианско градче
    Глоренца – едно очарователно италианско градче

Глоренца е малко градче, разположено в Северна Италия и по-точно в долина в горното течение на река Адидже в Алпите.

Намира се на 5 км от границата с Швейцария и на 15 км от границата с Австрия, в провинция Южен Тирол. Макар да не е сред най-популярните туристически дестинации в Италия, мястото определено има с какво да ни впечатли.

Според писмени сведения, стигнали до наши дни, през 1163 г. на мястото на днешното градче е възникнало селище. Било е наречено с ретророманското име Глурнис, което в превод означава “Блатистата местност на лешниците”. Скоро след възникването си селището се превръща във важен търговски кръстопът между Австрия, Швейцария и Ломбардия. През 1855 г. Глоренца претърпява наводнение, което идва от езерото Мута, намиращо се на 5 км северно от градчето (от него води началото си река Адидже).

Архитектурата на Глоренца е доста интересна – съчетава в себе си както средновековни сгради, така и съвременно строителство. Старинната част е оградена с градска стена, типична за средните векове. Съвременното строителство пък се намира извън тази старинна част и е представено от жилищни и производствени сгради.

Глоренца – едно очарователно италианско градче
Снимка: visualhunt.com

Градът е известен с условията си за планински туризъм, тъй като високата му надморска височина (907 м.) и разположението му го правят идеален за  целта. Развит отрасъл тук е животновъдството, като основно се отглеждат коне и кози. Освен с природните си дадености мястото привлича туристи и като исторически обект.

Глоренца е в класацията на най-малките градове в Европа, с население под 1000 души. Една интересна забележителност е намиращият се непосредствено до южната му част парк “Парко Национале дело Стелвио”.

В случай, че решите да посетите това красиво италианско  градче, то може би следната информация ще ви е полезна:

Провинциалният център Болцано се намира на 60 км източно от Глоренца, а областният център Тренто е на около 80 км от градчето. Тъй като няма пряк път от Тренто се пътува през Болцано, като така маршрутът се удължава на 110 км.

Ето и още няколко малки италиански градчета, които също може би ще те заинтригуват:

Кастелсардо

Намира се на о-в Сардиния и представлява вдадено в морето полуостровче, на което има хълм, върху който са “накацали” многоцветни, стъпаловидно разположени къщички. Тук можете да се разходите по тесните павирани улички, да седнете в някое от многобройните семейни ресторантчета, или пък да си купите от някоя баба типичните за Сардиния плетени цветни тръстикови чинии.

Глоренца – едно очарователно италианско градче
Снимка: visualhunt.com

Боза

Това градче е разположено в Южна Италия, провинция Аристано. Намира се на 5 м надморска височина, а населението му е около 8000 души. Основен поминък тук са риболобът и земеделието. Характерни за Боза са цветните къщи, а  многото палмови дръвчета завършват пейзажа.

Глоренца – едно очарователно италианско градче
Снимка: visualhunt.com

Отранто

Отранто е пристанищен град, намиращ се в провинция Лече на регион Пулия в Южна Италия. Поради местоположението си градът е силно повлиян от Изтока – тук е най-тясната част на Адриатическо море, като разстоянието от Балканския до Апенинския полуостров е само 70 км. Освен да се отдадете на почивка, тук можете да посетите и някои забележителности, като например Катедралата, в която се съхранява една от най-красивите подови мозайки от цялото Средновековие. Друг интересен обект е средновековният арагонски замък, на който е посветен първият готически роман в историята – “Замъкът на Отранто”.

Глоренца – едно очарователно италианско градче
Снимка: visualhunt.com

Освен малките градчета, в Италия има и някои села, които си струва да бъдат видени. Такива са: Доца, Вернаца, Атрани и Вогоня.

В случай, че решите да пътешествате из Италия, със сигурност ще останете очаровани от тези красиви и изпълнени с невероятна атмосфера малки селища.