Хаджийската чешма в Ценово

  • Хаджийската чешма в Ценово
    Хаджийската чешма в Ценово
  • Хаджийската чешма в Ценово
    Хаджийската чешма в Ценово

Землището около Хаджийската чешма постепенно се превръща в предпочитана зона за отдих не само за жителите и гостите от Ценово (Русенско), но и от съседни населени места.

Красивата местност е разположена на около 6-7 километра в североизточна посока. От години в района около чешмата през пролетните и летните месеци се събират много хора, не само да се веселят, но и да се полюбуват на природата. Поляната около водоема е заобиколена от вековна гора, от която лъха хлад дори и през най-горещите дни.

Идеята за облагородяване на местността се родила преди няколко месеца. Инициативата беше безрезервно подкрепена от кмета на общината д-р Петър Петров и от председателя на Общинския съвет Георги Георгиев. Мястото е почистено от наносите с пръст и благоустроено – зелените площи редовно се косят, засадени са и нови фиданки. „Вече са монтирани четири маси с пейки. Те са разположени под дървета и са на достатъчно разстояние една от друга.

Предстои да се изработят още две маси. В скоро време ще се изградят и огнища за барбекю“, сподели председателят на Общинския съвет. Дори и през летните дни водата от трите чучура е ледено студена. Взети са проби за изследване, които са с добри показатели за консумация.

Хаджийската чешма в Ценово

Според изследователи на местното наследство в сегашния си вид чешмата е построена от майстори-каменоделци през 1921 година. Каменните корита завършват с перило, което се използва и в наши дни. Преди години жените масово го използваха за белене на платно, като поляните наоколо побелявали от разстелените на съхнене тъкани.

И през четирите сезона на годината водата изпълва трите чучура, като всеки от тях е с независимо захранване. Още по време на турското робство местният управник Хаджи Али ефенди направил водохващането, а местното население в знак на признателност нарекло чешмата Хаджийската.

В стари топографски карти е записано названието „Черкуша“. Сред местното население битува и поверие за йерархията при пиенето и пълненето на вода от Хаджийската чешма. Средният чучур е отреден за богатите. Средно богатите утолявали жаждата си от десния чучур. За бедните хора, наречени въшкари, бил наречен левият.И до днес той е най-пълноводен и с най-голям отвор на тръбата.

Любопитен факт е, че през 1970 г. управниците в Русе решават водата да се каптира и да се захрани съседното село Горно Абланово, което обаче се намира в пределите на община Борово. Без никаква предварителна организация ценовчани само за една нощ заличават ориентирите на трасето.

Желанието на местната администрация е да превърне района в своеобразен оазис за краткотраен отдих и почивка на малки и големи. Друг е въпросът как ще се опазят подобренията от вандалски прояви, за да продължи облагородяването на района.