Харлем - градът в сянката на Амстердам

  • Харлем - градът в сянката на Амстердам
    Харлем - градът в сянката на Амстердам

Когато стане въпрос за Холандия, най-често всички се сещат за Амстердам.

Неговият по-малък съсед Харлем обаче определено е място, на което си заслужава да се обърне внимание – особено ако сте любители на готическата архитектура от късното Средновековие.

Това е едно
градче, което съчетава удобствата на големия град с красотата на живописно селце. Намира се близо до национални паркове и крайбрежието на Северно море.

Харлем е само на 20 км от Амстердам и на 20-тина минути колоездене от красивите плажове на Бломендал ан зее. През централната част на града коли почти не минават, а всички улици са обособени за пешеходци и колоездачи.

Центърът му прилича на старинните градчета от западната част на Холандия. Там може да видите множество канали, къщи на занаятчии от 17-ти век
 и красивите сгради на кметството и църквата, разположени от двете страни на пазарния площад. Недалеч от това място се намира и най-старият музей в Холандия – Тейлърс, където може да разгледате вкаменелости, минерали, монети, медали и много картини от художници като Рембранд и Микеланджело.

В Харлем има и други интересни музеи като този на модерното и съвременно изкуство. Интерактивният музей Долхюс пък позволява на посетителите да изследват света на психичните разстройства по един интригуващ и запомнящ се начин. В сърцето на Харлем се намира и най-интересният музей – Молен де Адриан, който представлява вятърна мелница, разположена на брега на реката Спарне.

С други думи Харлем е чудесно, чаровно градче, което наред с туристическите забележителности и отличните възможности за разходки и забавления, крие много скрити съкровища за тези, които се задържат малко по-дълго време там!