Хижа Хайдушка песен в Стара планина

  • Хижа Хайдушка песен в Стара планина
    Хижа Хайдушка песен в Стара планина

В местността Рогачева гора, в красивия Троянски Балкан, на границата на резервата Козя стена, се издига една хижа, която може да бъде едновременно базов лагер за приключения, уроци по история на открито и изходен пункт за преходи в една от най-красивите части на Стара планина - хижа Хайдушка песен.

Хижата е реновирана, с изключително приятна столова и любезни хижари. Какво друго може да иска човек от една хижа? Тук обаче има и какво да правите, видите и изживеете.

Съвсем близо до Хайдушка песен се сливат рекичките Рогачева и Камачарска. Районът е перфектен за горски приключения - преминаване на въже над водата, горски тролей или стрелба с лък (тук често се организират подобни приключения). Дървените пейки и маси са много, само си донесете вкусен обяд. 

36434

На 15 минути през гората се стига до паметника на Тодор Каблешков.

36432

На 400 м от статуята се намира и лобното място на групата на Каблешков - там, където войводата и Найден Попстоянов са заловени, а други двама четници са убити, а костите им са погребани там (Георги Търнев и Стефан Почеков).

От хижата започва маркирана пътека през резерват Козя стена към хижа Козя стена (през връх Кучето, около 3 часа) и към връх Козя стена (около 3 часа), хижа Ехо е на около 5:30 часа. В резервата, който е най-малкият в Национален парк Централен Балкан, все още се среща застрашеният от изчезване еделвайс. Гледките от билото на планината са зашеметяващи, а над главите си често можете да видите да се реят грабливи птици.

А и винаги можете да отскочите до Чифлик или Шипково, където да се насладите на басейн с минерална вода с гледка към Балкана. 

Полезна информация: До Хайдушка песен има тесен асфалтов път от Чифлик (около 5 км). Хижата е отворена целогодишно. Нощувката е 12 лв. на легло. 28 легла има в хижата, има две бунгала с по три легла и шест бунгала с по две легла. Има туристическа столова, можете да си приготвите храна. Няма обхват на телефоните. Телефон за резервации: 0879 68 58 77 или на имейл b.zvezda2013@gmail.com. 

36435