Интересни факти и места за посещение във Владивосток

  • Интересни факти и места за посещение във Владивосток
    Интересни факти и места за посещение във Владивосток
  • Интересни факти и места за посещение във Владивосток
    Интересни факти и места за посещение във Владивосток
  • Интересни факти и места за посещение във Владивосток
    Интересни факти и места за посещение във Владивосток

Може да се каже, че Владивосток е другата Русия. Разположен на тихоокеанското крайбрежие, на двата бряга на живописния залив Златен рог, градът напомня на Сан Франциско. Днес за Владивосток казват, че е Тихоокеанският Лас Вегас.

Владивосток е важен административен център на Приморския край и се явява най – голямото руско пристанище на Тихия океан, както и най  - важен руски град в Азиатско – тихоокенския регион.

Интересни факти и места за посещение във Владивосток
Снимка: pixabay.com

 

В превод името на града означава „ да владееш изтока “. Градът няма много забележителности и музеи, но многобройните докове разказват историята му и привличат туристите с тези достоверно разказани истории. Улиците носят имената на руски фрегати и прославени смели флотски командири, а от централния площад буквално туристите и посетителите му могат да се качат на палубите на корабите.

Интересното географско местоположение на града, му придава особен чар. Изкачете се на хълма Орлово гнездо – най – високото място в историческата част на града, от там ще бъдете изумени от гледката, която се разкрива надолу към самия град и към Златния мост – един от петте най – големи въжени мостове в света. Може да се каже, че това е чудо на инженерните технологии.

Владивосток е една колоритна смесица между Азия и Европа. Тук идеално се съчетават Чайнатаун, старият ГУМ, както и европейският комфорт, лъхащ от шикозните магазини, строени от западноевропейците. Разходете се по владивостокския Арбат, за да усетите атмосферата от тази добре единена смесица от култури и стилове.

Интересни факти и места за посещение във Владивосток
Снимка: pixabay.com

 

Заливът, в който е разположен града, бил оприличен от основателите му на Златния рог в Истанбул, от тук идва и името му.  А фарът Токаревска котка се е превърнал в символ и визитна картичка на Владивосток. Той е един от най – старите в Русия, построен на изкуствено създаден остров. За това място местните казват, че свършва сушата и започва величествения Тихи океан.

Градът е заобиколен от ниски хълмове, но независимо от височината им, ако се изкачите до мястото наречено Кръстова гора, ще бъдете очаровани от фантастичната панорамна гледка към града, Златния рог и Златния мост.

Още един фар очаква да бъде посетен и оценен по достойнство от туристите. Разположен на скала и разделен от тънък провлак от континенталната част, заобиколен в морето от рифове, той изглежда зашеметяващо, като картичка или декор от филм, чиито сценарии ви връща във времето на великите мореплаватели и откриватели.

Във Владивосток се намира и най – дългият въжен мост в света – Руски мост, открит през  2012г., той свързва континентална Русия с остров Руски. Нощем мостът е много красив, осветен с цветовете на руския флаг. Мостът е изобразен и на руската банкнота от 2 000 рубли.

Не пропускайте да разгледате и Музеят на подводниците, където има изложена подводница от Втората световна война.

Разходете се из околностите на града. Отидете до така нареченият стъклен плаж. Това е едно красиво място, покрито с многоцветни стъклени парченца. За съжаление произходът му не е нещо, с което може да се гордеят местните, защото  всъщност този ефект и наслагване на тези стъкълца се е получил от сметището, на което в продължение на години са изхвърляни боклуци, парчета от стъклени и керамични изделия. Морето ги е полирало през годините, докато са станали съвсем гладки и по този начин в наши дни са се превърнали в атракция.

Интересен исторически факт е, че във Владивосток е преминало детството на родения тук холивудски актьор Юл Бринър.

Владивосток е цветен, многолик и различен. Не предлага древна история, но динамиката на голямото пристанище, модерните мостове в съчетание със старите фарове му придават особен чар, който не е за пренебрегване.