Когато чуя думата спанак в главата ми веднага изниква анимацията от моето детство за Попай моряка, който хапвайки го ставаше безкрайно силен.
Въпреки това, много деца, а дори и доста възрастни го пренебрегват и рядко го включват в своето меню. А той има толкова полезни качества. Въпреки, че не е любима храна на доста хора, той съдържа в себе си много полезни съставки, от които се нуждае всеки организъм.
В тази статия ще ви представя някои интересни факти и полезни свойства на спанака и една доста лесна и вкусна рецепта за неговото приготвяне.
1. Спанакът е много хранителен и здравословен. Той не съдържа почти никакви калории, а в същото време е богат на множество витамини – К и А, магнезий, манган, желязо, калций, фолиева киселина, витамин Б 6, витамин Ц и други.
2. Спанакът е изключително достъпна храна, тъй като се среща в почти всички краища на света.
3. Спанакът може да се консумира в суров вид, под формата на салати например или сготвен на супа или друго ястие.
4. Спанакът е много богат на антиоксиданти, които са много полезни за човешкия организъм.
5. Спанакът е много подходящ при стомашно-чревни проблеми, анемия, ниско желязо и нисък хемоглобин.
6. Спанакът съдържа лутеин, с помощта на който може да се предпазим от различни очни заболявания, като катаракта например.
7. Има множество данни, които показват, че спанакът се усвоява по-добре с по-малко мазнини. Вместо олио, използвайте зехтин. Освен това той е и по-полезен.
8. Спанакът е вид треивсто растение от семейство лободови.
9. В листата на спанака се съдържат много белтъци, които са необходими на човешкия организъм.
10. Статитическите данни от различни проучвания показват, че спанакът е много ефикасен и по време на болезнена менструация.
А ето и една лесна, вкусна и добре позната рецепта на всички, които обичат да си похапват от полезния спанак.
Освен в салата, спанакът най-често се консумира с ориз – добре познатото ни ястие спанак с ориз. За да го приготвите са ви необходими следните продукти: 1 чаена чаша ориз, около 500 – 600 грама спанак, сол на вкус, черен пипер на вкус, по желание1 кубче зеленчуков бульон, олио и половин глава лук.
Първото, което трябва да направите е да почистите хубаво спанака. След това нарежете лука на ситно. В съд с малко мазнина задушете спанака.
След това отделно запържете лука в 3-4 с.л. мазнина. Когато се запържи добре, добавете ориза и разбъркайте за 1 или 2 минути. Долейте разтворения в 3 ч.ч. вода зеленчуков бульон, като първо долеете 2 чаши и след като се абсорбира хубаво от ориза, долейте 3-та чаша, ако прецените, че е необходимо може още малко вода, тъй като оризът поема доста добре.
Следващото нещо, което трябва да направите е да добавите спанака и почнете да бъркате непрекснато, докато оризът е готов. Овкусете с подправки по ваш вкус и покрийте плътно с капак за около 15-тина минути. Може да поднесете с варени яйца и резен лимон, ако това е по вкуса ви. Ястието е готово и вече може да го сервирате, добър апетит.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!