Кулинарни пътешествия: Спаначена торта

  • Кулинарни пътешествия: Спаначена торта
    Кулинарни пътешествия: Спаначена торта

Спаначена торта? Как ви звучи? А ако добавим ягоди и крема сирене?

Днес Паулина Върбанова ще ни разкрие каква е тайната на вкусна и ефектна спаначена торта. Казва, че я приготвя с лекота и е станала любима на много нейни приятели. Съветва да опитате и вие и гарантира, че голяма част от вас просто ще се влюбят в нея! Ето и какво е необходимо за направата й и стъшки за изпълнението на рецептата.

Необходими продукти:

4 яйца

200 гр замразен спанак

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

1 бр. бакпулвер

1 ванилия

Крем:

300 мл течна сметана за разбиване

200 гр крема сирене

1/4 ч.ч. пудра захар

1 ванилия

Сиропиране:

подсладено с мед прясно мляко

Начин на приготвяне:

Кулинарни пътешествия: Спаначена торта
Снимка: Паулина Върбанова

Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме и ванилията.

Пюрираме спанака заедно с олиото.

Пресяваме брашното и бакпулвера и започваме да прибавяме постепенно от него и от спаначената смес към яйчената, докато се получи хубава, пухкава и нежно зелена смес за блатове. Разпределяме я в три тавички с диаметър от 20 см, предварително застлани с хартия за печене на дъното, леко намаслени. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. Проверете с клечка за зъби. Оставете блатовете да се охладят напълно, преди сглобяване на тортата.

През това време правим крема, като разбиваме течната сметана на сняг, прибавяме крема сиренето, захарта и ванилията. Опитайте на сладост и ако желаете - добавете още захар. Аз харесвам по-свежия аромат на крема, който може да засилите, ако добавете и лимонов сок в него, но това е по желание. За сиропиране на блатовете избрах леко затоплено прясно мляко, подсладено с малко мед!Сглобяваме тортата като сиропираме блата, а след това нанасяме и от крема. Намазваме цялата торта с крем и украсяваме с останалите ни трохички.