Интересни събития този уикенд (11 -13 май)

  • Интересни събития този уикенд (11 -13 май)
    Интересни събития този уикенд (11 -13 май)

Този уикенд ни очакват много, наистина много събития!

София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Габрово, Севлиево са ни подготвили едни от най-интересните концерти, изложби, фестивали.

Ако все пак не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

11 май

Една от най-успешните банди на българската лайв сцена – Обичайните заподозрени, се отправя към ново предизвикателство с подготовка на един от най-необичайните концерти в историята ѝ. През месец май Стефан Вълдобрев и групата в състав: Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов, ще събере хиляди фенове в Зала 1 на НДК, за да сподели една специална вечер. Голямото събитие ще се случи на 11 май от 20:00ч., а на сцената ще прозвучат парчета като „По-полека“, „Холивуд“, „Рай“, „Към“, „Едно“, „Тази песен не е за любов“, „Фойерверк“, „Аз ли съм или не съм“, „Бряг с цвят най-зелен“, „Сняг над Сахара“, „Хромозоми“, „Обичам те, мила“ и мн. други. Още информация тук.

*

Изложба "Трепка българска"

11 май

Автор на изложбата е Венцислава Великова от Белослав. Тя представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от български трепки. Тя избира да изобрази елементи от трепки, водена от желанието да ни покаже едно различно нейно възприятие. Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – изследователи на образа. Изложбата може да бъде посетена до 11 май 2018 г. в работното време на Националния етнографски музей на пл. "Княз Александър I" № 1 в София. Повече информация тук.

*

Lykke Li и Fever Ray в центъра на Nordic Soundscapes

11 май

Nordic Soundscapes се завръща този петък със следващата студена вълна от скандинавска музика и ще бъде посветено на две от най емблематичните дами от Севера - Fever Ray и Lykke Li. Вечерта ще стартира с видео сет от подбрани музикални клипове и кадри от лайв изпълнения на Fever Ray и Lykke li, ще продължи със специална селекция от най-новите им парчета и ремикси и ще завърши с редовните скандинавски сетове на Sayulke & Martin, включващи палаво диско, инди, мелодичен поп, хаус и техно за закуска. Повече информация тук.

*

Изложение DISCOVER.VINO WORLD 2018

11 - 12 май

Discover.VINO World 2018 е второто издание на изложението за чуждестранни вина, представени в България – околосветско пътешествие с дегустация на над 450 вина от всички винарски региони на Земята. Предназначено е както за начинаещи винолюбители, така и за познавачи и професионалисти и дава възможност за лични срещи с вносители и производители на вино. Изложението представя вина от Европа, Америка, АвстралияНова Зеландия и Африка, внасяни у нас. Discover.Vino World 2018 ви предлага два дни с дегустации на вълнуващи вина и срещи с винени професионалисти и приятели. Повече информация за изложение тук.

*

Азиатски фестивал „Цветовете на традициите“

12 май

На 12 май, на сцената „Лятна Естрада“ в Борисовата градина, ще се проведе второто издание на Азиатския фестивал – „Цветовете на традициите“, организирано по инициатива на Индонезийското посолство в България, заедно с още 12 дипломатически представителства – КитайФилипиниПакистан, Палестина, ВиетнамЮжна КореяСаудитска АрабияИндияТайландЯпонияМонголия и Иран. Танци, музика, театър, бойни изкуства, традиционни ритуали и игри, работилници по занятчийство и ръчни изделия са само част от богатата програма на фестивала, представяща изкуствата и традициите на най-големия континент на Земята. Автентична азиатска кухня и кулинарни демонстрации, традиционни специалитети и изложбена част с деликатеси и сувенири на всяка от държавите-организатори, допълват събитието, което е със свободен вход. Още информация тук.

*

Исторически разходки в София!

12 - 13 май

Включете се в исторически беседи-разходки по улиците на София. Историческият маршрут е пътеводител към познати и позабравени места, които разказват за „шарената” история на столицата с бляскавата римска Улпия Сердика, изящната архитектура на вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори внушителните сгради на т. нар. сталински „барок“. Беседите ще се проведат на 12 и 13 май от 16:00 часа. В събота ще научите повече за едни от най-знаковите домове в София, а в неделя ще се срещнете отблизо с "дворците" ѝ. Повече информация тук

*

Международни изложби на котки

12 - 13 май

На 12 и 13 май 2018 г. (събота и неделя) от 10 до 17 ч. в Музея ,,Земята и хората“, София ще протекат две поредни Международни изложби на котки. Посетителите ще се наслаждават на повече от 100 котки от десетки редки породи, както и на домашни котки, които ще  се състезават в два отделни конкурса за най-красива котка през двата изложбени дни. Много от участниците са носители на титли: шампион, интер шампион, гранд интер шампион, европейски шампион. Кастрираните се състезават помежду си за титла европейски премийор. Повече информация тук.

*

SoFest 2018

до 13 май

Най-новият фестивал SoFest 2018 ще се проведе от 09-ти до 13-ти май и ще предложи богата и интересна културна програма на няколко места в София – Sofia Live Club, Централен Военен Клуб и градинка „Кристал“. Намерението на организаторите е SoFest да стане ежегоден, традиционен фестивал на София, привличащ както българска, така и чуждестранна аудитория. Тази година фестивалът е посветен на Западните Балкани. Част от програмата ще бъде концертът на джаз формацията на Теодосий Спасов - Western Balkans Band BG, търговско изложение за домашни и био стоки, културни събития за малки и големи. Повече информация за фестивала можете да откриете тук.

*

Изложба “A DREAM”

до 16 май

Галерия „ЕТЮД“ има удоволствието да ви представи изложбата “A DREAM” (ЕДНА МЕЧТА), която представя творби, рисувани в периода 2014-2018 г. и е дебютна самостоятелна изява на Румяна Дамянова. Отразяващата се върху платната „мечта“ (или „сън“) е не просто създадена от въображението представа – тя е пъстроцветна, красива, нелогична, нереална, проекция на непреодолимия импулс за експресия на случващото се в личните емоционални хронос и топос, което може да бъде изразено единствено по този начин. Още информация тук.

*

Изложба "Нищо не се губи"

до 18 май

Гьоте-институт стартира поредица от изложби, които представят най-интересното от немската сцена за съвременно изкуство през погледа на български художници. Първата изложба от поредицата е на двамата художници, базирани в Берлин – Викенти Комитски (България) и Франсиско Монтоя Касарес (Мексико). В изложбата те се фокусират върху света не като конфигурация от елементи, а като флуидно цяло, от което нищо никога не се губи, но различни процеси трансформират повърхността. Работите в изложбата - обекти, фотографии, принтове и т.н., търсят опорни точки в различни сфери от физиката, през икономиката до трансцеденталното, за да обрисуват една реалност, в която всяка една величина се измерва във време. Още информация тук.

*

Инсталации "Разкази" и "Съзвездни букви"

до 19 май

Регионален исторически музей - София представя интерактивната инсталация "Разкази" и видео инсталацията "Съзвездни букви". Автор е визуалният артист Христо Гелов, който живее и твори в Испания. Интерактивната инсталация "Разкази" се фокусира върху човешките истории и съдби, които витаят навсякъде около нас. Всеки посетител може да премине през инсталацията и да послуша "прелитащите" истории. Те се нашепват посредством звуковете на докоснатите камбанки и чанове, наброяващи общо 170. Видео инсталацията "Съзвездни букви" пък се прожектира директно върху един от куполите в Централното фоайе на Регионалния исторически музей – София. Тя носи идеята за вдигащия се към небето поглед, който преоткрива звездните ориентири и се опитва да разбере накъде ни упътват те сега. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба "Път на младите", фотография

до 4 юни

Четиримата млади фотографи от проекта " Път на младите" и тази година се представят на ниво, оставайки верни на творческите си търсения. Ивелина Панайотова, Миряна Бучкова и Тихомир Куртев са от град Варна, а най-младият участник е пловдивчанката  Александра Караджова. Ивелина завършва средно образование с профил изобразително изкуство в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства ,,Константин Преславски’’ в град Варна и се посвещава на фотографията. Работите x показват голямо внимание и усет към детайла. Авторката разказва цели истории само с дребен елемент от най- банални предмети. Информация за другите участници в изложбата вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Старопланински събор Балкан фолк 2018

10 - 20 май

IX Български национален шампионат по фолклор “Euro folk“ и Световна купа по фолклор – Велико Търново 2018 се провеждат едновременно със Старопланинския събор. Изпълнители от БългарияИранИндияИндонезия, Грузия, Словакия се готвят за участие в "Балкан фолк 2018". Фолклорните образци от съкровищницата на българския, европейския и световния фолклор ще бъдат представени в Летния театър на Велико Търново. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

до 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

*

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СЕВЛИЕВО

Национален фестивал „Семе българско“

12 - 13 май

Дегустации на различни храни, вина и напитки, здравословни ръчно приготвени деликатеси, шейкове, домашни био сокове и много изненади са подготвени за посетителите на Петия национален фестивал „Семе българско“ в Севлиево на 12 и 13 май. Специално място в дегустационната зона в парк „Казармите“ ще имат Фермерските пазари от Пловдив и София. Гостите на фестивала могат да видят демонстрации на място или сами да приготвят желаните от тях здравословни храни и напитки. Всеки, който иска да се научи да готви, ще получи тази възможност от майстори- кулинари на домашни сладка и сокове, макаронени изделия, торти, млечни и пчелни продукти. Повече информация тук.

***