Интересни събития този уикенд (14 - 16 януари)

  • Интересни събития този уикенд (14 - 16 януари)
    Интересни събития този уикенд (14 - 16 януари)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Разкажи ни КДК - 15 януари

Пространство за социални и културни събития ТаМ започва изследване на историята на сградата на ул. Велчо Джамджията 16 в старата столица, позната като Клуб на дейците на културата. Старт на проучването ще даде среща под надслов „Разкажи ни КДК“, която ще се проведе в събота, 15 януари от 14:00 ч. на същото място.

По време на събитието екипът на клуб ТаМ ще разкаже за планираните дейности във връзка със създаването на архив на КДК и ще представи изследователите, които ще работят по темата в следващите няколко месеца. Организаторите си поставят за цел да съберат и дигитализират архив с документи, снимки и лични истории. Тази нелека задача е поверена на екип от двама изследователи – д-р Зорница Драганова (културолог и антрополог към БАН) и арх. Веселин Алексиев (реставрация, консервация и социализация на сгради паметници на културата).

„Обживяването на сградата и превръщането ѝ в съвременен общностен център за култура, изкуство и диалог, минава през изследване и осмисляне на нейното минало.“, казва Галин Попов от екипа на ТаМ и пояснява: „Мястото дълги години е имало важна културна функция за града като Клуб на културните дейци. Нашият екип иска да проучи това наследство, за да го съхраним и представим по привлекателен за съвременната аудитория начин. Освен миналото на КДК ще изследваме функцията и историята на сградата преди основаването на клуба, както и развитието ѝ от 90-те до наши дни. Събраните истории ще бъдат достъпни онлайн, а десет творци ще създадат артистични творби в областта на театъра, танца и визуалните изкуства, стъпвайки върху архива.

Организаторите отправят покана към всеки, който има лична история, семейни спомени и снимки, свързани със сградата на ул. Велчо Джамджията 16 да заповяда на събитието. Създадена е и фейсбук група „Разкажи ни КДК Велико Търново“, където дискусията ще продължи и онлайн.

*

РИМ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“ - от 26 ноември до 16 януари

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“. Изложбата е реализирана сред експонатите от постоянната експозиция на Музея. Откриването е на 25 ноември 2021 г. (четвъртък) с вернисаж между 16:00 – 19:00 ч. (последен час на влизане 18:30 ч.). Експозицията продължава до 16 януари 2022 г.

Проектът „История помежду“ отново гостува в пространствата на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1). Третото издание внася детайли към основната историческа линия в постоянната експозиция по отношение на развитието на българската кинематография.

Разказите са предадени от кинокритика д-р Деян Статулов. Възприемат се като поредица от случки, обогатяващи познанията за отделни кинотворби. Същевременно, това е хронологичен пъзел, представящ историческите превратности, при които функционира седмото изкуство в България.

*

Националната галерия представя "Състояние на идеологията" - 14, 15 май

Двадесет и девет произведения от чуждестранния раздел на колекцията на Националната галерия представят художници от различни държави, които в една или друга степен, по един или друг начин имат отношение към идеологията на социализма през втората половина на ХХ век.

С малки изключения събирането на тези творби започва в началото на 1970-те, като в най-голямата си част те са придобити чрез откупки от Международната изложба на реалистичната живопис в София. Първото издание на този художествен форум е през 1973 и се провежда през три години до края на 1980-те. В него участват предимно художници от бившия социалистически лагер, както и автори от  ВеликобританияФранцияИталияБелгия, Западен БерлинШвецияДанияАржентинаБразилияЯпония и др.

Сред акцентите в експозицията е картината „Писмо от фронта“ на съветския живописец Александър Лактионов (1910–1972) – работа, смятана за един от еталоните на социалистическия реализъм и едно от най-репродуцираните произведения на изкуството в бившия Съветски съюз.

В изложбата могат да се видят няколко картини на кубинския художник Кармело Гонзалес (1920–1990), радващ се на широка популярност в България именно чрез участията си на Триеналето на реалистичната живопис. Кубинското изкуство след революцията от 1959 придобива своеобразни черти, като съчетава древни местни традиции, някои от принципите на художествените течения на ХХ век и идеологическите парадигми на марксистките  идеи.

*

Детски уикенд с порадък зъб от акула и лекция на младши стажант Тео Димов в зала „Динозаври“ на РПНМ-Пловдив - 15, 16 януари

На 15.01.2021 (събота) от 11:00 в зала „Динозаври“ ще се проведе открита лекция на най-новия младши стажант в Регионалния природонаучен музей – Пловдив - Тео Димов. Тео е на 9 години и за пръв път ще представи пред публика своята интереснa лекция за периода Креда, чрезкоято ще запознае любителите на динозаврите с някои емблематични представители, обитавали Земята по това време. Интересите на Тео включват палеонтология, рисуване, всичко свързано с природата и нейното опазване.

Образователното събитие е част от поредния детски уикенд в музея, който ще продължи ипрез двата почивни дни - 15 и 16.01.2022. Подобно на предходните инициативи, малчуганите до 7-годишна възраст отново ще посещават Експозицията безплатно и ще получават специален подарък – зъб от акула.

*

Изложба на Васил Симитчиев в Квадрат 500 - от 4 ноември до 23 януари

С изложбата в националната галерияКвадрат 500(ул. „19-ти февруари №1– селекцияотзнаковипроизведения и новипроекти, ВасилСимитчиевсезавръща с цялатамощнасвоитеартистичниоткрития, с резултатитеотсвоядълъгпът в съвременнатакултура. Кураторнапроекта е ИвоМилев. Изложбата ще може да бъде видяна от 4-ти ноември до 23-ти януари 2022 г.

ПовременареставрациятанамавзолеянаГеоргиДимитров в средатана 1970 г. намладияскулпторВасилСимитчиев е възложенодасъздадебронзовитевенциоколосаркофага. Наградатазатази престижнапоръчка е международенпаспорт, с койтохудожникътуспяваданапуснестраната, дастане невъзвращенец” и дасеустанови в Швеция. Освободенотдиктатанаполитическия и артистичнияконформизъм, сераждаединотпървитезреликонцептуалнихудожници у нас”, пишезанегоизтъкнатиятшведскихудожественкритикДанЙонсон.

Мащабните проекти, реализирани в Швеция, стоят винаги в центъра на някаква конфликтна зона. Това е една от причините някои от идеите да останат само върху белия лист. Така например, в разгара на Студената война Симитчиев предлага част от паважа на Червения площад в Москва да бъде разменен с трева от моравата пред Белия дом. Идея, която, разбира се, остава нереализирана, сблъсквайки се с непреодолима политическа воля. Или проектът за „свързване” на Дания с Швеция чрез музикално произведение, чиято партитура е създадена по неравностите на морското дъно в протока Йоресунд. Години по-късно двете страни са вече свързани чрез бруталната сила на бетона и желязото в най-дългия мост в Европа. Или консервацията” на мавзолея в София, сблъскала се с нетърпимостта към миналото… Или старателно подготвеният и добре изчислен проектза преместване на водната маса на едно шведско езеро в двора на кралския дворец в Стокхолм

 

*

Търговище:

Изложба „От ревност за народно просвещение...” в Търговище - от 25-и октомври до 30-и март

В изложбата се акцентира върху развитието и промените в учебниците през различните исторически периоди като всеки носи белезите на своето време. Няколко учебни карти допълват атмосферата на една типична класна стая. Изложбената зала е пригодена и за провеждане на тематични уроци с ученици.