Интересни събития този уикенд (21 - 23 февруари)

  • Интересни събития този уикенд (21 - 23 февруари)
    Интересни събития този уикенд (21 - 23 февруари)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба „Нова българска живопис III“

от 28 януари до 3 март

От 28-ми януари до 3-ти март Галерия и зала “Оборище 5” ще покаже в красивото си пространство изложбата „Нова българска живопис III“ с творби на художници, част от групата XXL.  

Картини на добре познатите художници Хубен ЧеркеловИван КюрановГенади ГатевДимитър ЯрановСвилен СтефановКрасимир ДобревРосен Тошеви Петко Дурмана ще бъдат изложени в салонната зала на галерията.

Повече информация тук. 

*

Заекът на Дюрер падна - Любен Домозетски

от 6 февруари до 15 март

На 06 февруари 2020 г. от 18:30 в новата столична галерия Little Bird Place ще се открие първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски.

Тя представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на зоологията и ботаниката.

Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното отношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции. От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване.

“Заекът на Дюрер падна“ е част от заглавието на едно от произведенията в изложбата, което жанрово също може да бъде отнесено към научната илюстрация. То изобразява конкретен вид птица, но съдържа в себе си различни идейно-пластични „нишки“, които водят към известния „Заек” на Албрехт Дюрер.

Сред представените творби има и такива, които със своето съдържание и с някои технически особености (например използването на грундирана дъска за основа, характерна за иконописта) прекрачват границата на научната илюстрация. Те използват нейния визуален и пластичен  инструментариум и изразяват представите на автора за неразкъсваемата връзка между човека и природата.

Повече информация тук.

*

„История в портрети - 40 жени, променили България

от 6 февруари до 22 март

Изложбата “История в портрети - 40 жени, променили България”, представя произведения, голяма част от които създадени, за да бъдат включени в изданието „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ (Сиела, 2019).

В експозицията, портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната ни и предпоставили правото ни да определяме и създаваме днес своето утре.

Поведче информация тук.

*

АРТ СТАРТ 2020

от 7 февруари до 1 март

За четвърти пореден път галерия CredoBonum и Гьоте-институт България се обединяват в търсенето на нови и интересни художници, които да следим през предстоящата година. Инициативата стартира през 2017 г. и оттогава се превръща в годишна изложба, която цели да представи най-новите и интересни позиции от българското съвременно изкуство, както и да бъде платформа за изява за непознати млади български художници в чужбина. Изложбата традиционно се състои на две локации – в галерията на Гьоте-институт и в CredoBonum. Към кураторския екип от Весела Ножарова и Стефка Цанева тази година се присъединява и Ларс Нордби, познат като основател на галерия HeerzTooya във Велико Търново.

Изложбата „Арт старт“, която тази година се провежда под мотото „Зона на комфорт“, ще представи автори, работещи в различни сфери – от живопис и скулптура до обект и инсталация, от илюстрация и арт книги до видео и саунд. За някои от авторите изложбата ще бъде поредна крачка в развитието им на местната арт сцена, за други пък – първо представяне изобщо в София и България.  

Участват Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас Либфрид, Красимира Буцева, Павел Найвенов и Райна Тенева.

Изложбата ще се открие в петък, 7 февруари, в 18:00 ч. в галерия CredoBonum и в 19:00 ч. в Гьоте-институт.

Повече информация тук.

*

YALTA CLUB през февруари

от 8 до 29 февруари

Artbat, Âme и още атрактивни имена в YALTA CLUB през февруари

През следващия месец зад пулта на клуба ще видим Artbat,Markus Schulz, Estiva, Âme и The Magician

Новият сезон на YALTACLUB идва с четири вълнуващи събития в голямата зала на клуба с участието на редица чуждестранни гости. Месецът ще започне с актуалното дуо Artbat, ще преминем през участието на MarkusSchulz & Estivaи ще имаме възможността отново да станем част от легендарните Takeoverпартита с дуото Âme. Програмата за февруари месец ще приключи със супер силите на белгиецът The Magician.

На 8 февруари YALTA CLUB кани диджеите и продуценти от Киев – Artur и Batis или просто Artbat. Те са едни от най-успешните украински артисти на електронната сцена и то само година след като двамата обединяват силите си! За краткото време заедно издават дебютния си албум и достигат до участие в DestinoClub(Ибиса). След издаването на Mandrakeредицапарчета отдискографията наArtbat се появяват в класации като Techno и DeepHouseTop 100 на Beatport, водейки ги до участия на легендарни локации и колаборации с някои от най-добрите европейски лейбъли като Suara и Diynamic.

Партито с Artbat, което феновете очакват с нетърпение, ще бъде последвано от гостуването на MarkusShulzна 14 февруари. Със седемте си студийни албума и редица компилации през последните десет години, той се разпознава с неподражаемото си звучене. Познат е и с ремиксите си, които му дават възможността да работи с имена като DepecheModeMadonnaEverythingbuttheGirlи много други, а някои от въпросните ремикси като Intuitionи Standзаемат първо място в клубната класация на Beatport. На 14 февруари ще чуем и Estiva (StevenBaan) – често свързван с лейбъла Armada Music.  Холандският диджей, който се радва на подкрепата на световни имена като ArminVanBuuren, ще покаже типичната за него комбинация от техно ориентирани ритми и емоционални, прогресивни мелодии.

Повече информация тук.

 

*

Европейско кино за учащи

от 17 февруари до 11 март

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ в очакване на 24-тия София Филм Фест през март 2020

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското и независимото кино през цялата учебна година.

ВХОД - С В О Б О Д Е Н за ученици и студенти!

* вземете своя БЕЗПЛАТЕН билет срещу ученическа лична карта, бележник или студентска книжка *

Първият семестър от новата 2020 година поставя началото на няколко важни теми, които очакваме с нетърпение в програмата на предстоящия 24-ти София Филм Фест: десетилетие на българското кино, Джералдин Чаплин и Атом Егоян.

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбастери. Дни преди началото на най-фестивалния месец март в програмата, създадена за изграждане на вкус към киното на младите поколения, ще представим няколко от най-успешните български филми от последните години. Те са и първи творби на своите режисьори, които ще представят вторите си филми в конкурсните програми на фестивала.

Повече информация тук.

*

Една вечер с Авеню

от 21 до 22 февруари

Знаковият дует Авеню се завръща на клубната сцена в София с ексклузивен концерт на сцената на City Stage на 21 февруари.

На тази дългоочаквана среща ще се насладим на хитове като "Песента на тишината", "Бягство“ ,„Живели ли сме някога преди“, „Само след ден“ и много други. Няма да бъдат пропуснати парчетата от последния проект на бандата, който те представиха през 2018-та. Тогава АВЕНЮ издадоха албума си „Безвремие“, в който са включени песни, създадени в периода 2015-2017 година. Сред тях са „Свобода“, „Спомни си ти за мен“, „Сънища без край“ с участието на Любо Киров, „До края на нощта“ с Васко Василев и разбира се, едноименната „Безвремие“.

Засега остава изненада дали емблематичното за българската поп музика дуо ще представи и нов материал, какъвто феновете несъмнено очакват с нетърпение. На сцената Боби и Заки ще бъдат подкрепени и от беквокалите на Христина Нейкова и Елена Сиракова.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

2 в 1: Изложба “Европа на български” и книга “Идеи без граници”

от 6 февруари до 22 март

На 6 февруари предстои една вълнуваща вечер в Музея на хумора и сатирата. В 18:00 часа е откриването на изложбата "Европа на български" в зала 6, а от 18:30 в Залата на жирафите е габровската премиера на книгата на журналиста Даниел Ненчев "Идеи без граници", събрала в себе си 30 интервюта на световни артисти от България.

За изложбата:

“Европа на български” е изложба от плакати, които разказват визуално различни истории, свързани с българската култура. Всеки от плакатите съдържа дума, изписана на българска кирилица и характерния за добрия авторски плакат - визуален виц.

“Европа на български” е най-новият проект на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти - plakatkombinat.com.
Изложбата може да бъде разгледана в Музея на хумора и сатирата до 22 март 2020.

Повече информация тук.

*