Интересни събития този уикенд (23-25 октомври)

  • Интересни събития този уикенд (23-25 октомври)
    Интересни събития този уикенд (23-25 октомври)

В този изборен уикенд, мислете добре, гласувайте умно, а преди/след това - ето няколко идеи за интересни фестивали и събития този уикенд, заради които си струва да попътувате (вижте и любимите ни събития за деца). Ако не откриете своето събитие, разгледайте категорията ни Уикенд с хиляди идеи за пътуване из всички кътчета на България

Sofia Live Club - програма за октомври

1-31 октомври, София

С настъпването на есента дойде и време за новия сезон в Sofia Live Club. Сред големите имена, които ще се изявят на сцената на клуба, този уикенд са концертът, озаглавен „30 години група Атлас“ (22.10.) и Остава Live - Promo New Album (23.10.). Вижте пълната програма на София Лайв Клуб за октомври.

*

Sofia Fusion Fest 2015 

23 и 24 октомври, София

Най-шареното събитие обединява сръбски духов оркестър и рап по стихове на Гео Милев, български фолклор, реге и нюйорски джаз! На второто издание на най-шарения, разнообразен, забавен и нетрадиционен музикален фестивал столичният клуб Mixtape 5 ще посрещне десет от най-интересните по стил и облик родни банди, а на сцената му ще видим и чуем едни от най-впечатляващите и непознати за широката публика музикални инструменти! Българска фолколорна музика поднесена нетрадиционно, реге и женски вокален хор, тибетски звуци и хенг дръм формация са само част от “звуците” на фюжън феста. Сред акцентите в програмата тази година безспорно ще е гостуването на сръбския духов оркестър Kristijan Azirovic (на 23 октомври), който е многократен носител на голямата наградата на фестивала Гуча (за най-добър оркестър и за най-добър тромпетист). В размките на събитието музикални сили ще обединят още ”Тъпани и Гайди”, “WakeЪп project”, “Harlem Jazz”, проект “Зората”, група “Мерудия”, Хор “Кипри” и много други. Подробности за София Фюжън Фест.

*

Базар на изкуствата Есенна премяна

24 октомври, София

Есента е време за промени, добър повод за нови идеи, цветове и нюанси. Творците също сменят колекциите си и правят нови красоти. Идва модата на по-топлите дрехи, с тях и на топлите цветове. Вижте какво са приготвили авторите на базара за вас в Sofia Live Club. Подробности за събитието. 

*

Оркестърът на Любка Биаджони и първата виола на Миланската Скала - Симониде Бракони

24 октомври, София

Дебютът пред софийска публика на Оркестъра на Любка Биаджони е на 24 октомври 2015 г., от 19:00 ч., в зала „България“ и е със специалното участие на водача на виолите на Миланската  „Ла Скала“ Симониде Бракони. Световноизвестният виолист  ще бъде солист в Концерта за виола и оркестър на Сър Уилям Уолтън (1902 – 1983). Той беше сред избраните композитори, чиито музикални произведения, следваха хода на  сватбената кралска церемония на принц Уилям с Кейт Мидълтън през 2011 г. В програмата: Владимир Джамбазов: Un viaggio in Italia,  Уилям Уолтън: Концерт за виола и оркестър и Роберт Шуман: Симфония № 3  „Рейнска“. Повече за събитието.

*

Карикатурен десант в Дома на хумора и сатирата

1 октомври - 31 декември, Габрово

По традиция и тази есен Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще предложи интересна среща с хумористичното изкуство. „Карикатурен десант“ е събитието, с което Веселата къща ще открие сезона. Военният термин не е избран случайно – залите на Музея ще бъдат окупирани от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове, пристигащи от близки и далечни страни. Нашествието на творбите към столицата на хумора е в отговор на поканата към партньори на Дома на хумора да гостуват с подбрани колекции от своите фондове и ателиета – 6 мащабни изложби с над 500 карикатури от 62 автори от десетки държави вече завладяват голяма част от музейната територия. Повече за събитието. 

*

Есенна изложба в Серяковата къща

12 октомври - 15 ноември, Троян

На 12 октомври от 18 ч. в галерия „Серяковата къща” Дружеството на троянските художници открива своята Есенна изложба. В нея традиционно ще видим най-новите творби на троянските ни творци – живопис, керамика, икони, дървопластика и др. И отново традиционно, за четвърта поредна година изложбата ще бъде съпроводена от поредното истинско джаз събитие. Ще бъдат представени джаз изпълненията на Лилия Илиева - вокал, Александър Логозаров - китара, Станислав Арабаджиев - пиано и Атанас Хаджиев - саксофон. Повече за събитието тук.

*

По билото на планината - литературен конкурс

до 30 ноември, цяла България

Вдъхновява ли ви планината? Включете се в литературния конкурс на хижа "Козя стена" - "По билото на планината".  Можете да участвате с 1 произведение. Текстът може да е публикуван, но да не е награждаван в други конкурси. Право за участие имат всички възрастови групи, вдъхновени от планината. Пълните условия на конкурса са тук.

*

Грижа за ближния – променяме света към по-добро

1-31 октомври, София

От 9–19 ч. (от понеделник до петък), в Soho, ул. Искър 4, София, се организира набиране на дарения в помощ на бежанците, потърсили подслон в България. След успешното провеждане на предходно аналогично събитие през 2013 г., Soho отново иска да допринесе за един по-добър живот на нуждаещите се. Този път ще бъдат необходими дрехи, обувки, спално бельо, козметика и бебешки принадлежности. Подробности за инициативата.

В ЧУЖБИНА

Eurochocolate – Фестивал на шоколада

18-25 октомври, Перуджа

По време на ежегодния фестивал Eurochocolate италианският град Перуджа се превръща в истинска висококалорична приказка. Твърде изкушаващо, за да е истина. Повече за Eurochocolate – Фестивал на шоколада.

*

Търсете сред стотици интересни събития в България и по света.