Около Пловдив: Идеи за разходка на 100 км

  • Около Пловдив: Идеи за разходка на 100 км
    Около Пловдив: Идеи за разходка на 100 км

В Пловдив сте. Имате свободно време, вдъхновение за пътешествие и бензин за 100 км.

Чудите се накъде да поемете за уикенда на 100 км около Пловдив? Ние имаме няколко идеи за забележителности около Пловдив, подредени в няколко групи според това дали ви се прави спокойна разходка до някой манастир, покорява ви се крепост, минава ви се по красива екопътека или ви се практикува храстинг.

Няма го вашето любимо място около Пловдив? Добавете го в коментар!

ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ ОКОЛО ПЛОВДИВ

Араповски манастир

Разстояние от Пловдив: 30 км

1145

Манастирът "Света Неделя", още известен като Араповски манастир, се намира в близост до Асеновград, по пътя за град Първомай. Унакална е архитектурата на светата обител, а историите свързани с манастира с наистина невероятни. Мястото е много спокойно. Прочетете още за Араповския манастир.

***

Кукленски манастир "Свети Безсребърници Козма и Дамян"

Разстояние от Пловдив: 15 км

41916

Влизате в Куклен, преминавате през цялото градче и следвате табелите за манастира, които ще ви отведат на още няколко километра по асфалтиран път. Има лечебно аязмо, сградите са поддържани и приятни за разходка и молитва, а из околностите има многобройни пътечки за разходка из дял Чернатица на Родопите.  

***

Мулдавски манастир Света Петка

Разстояние от Пловдив: 23 км

15996

Мулдавският манастир е така сгушен в склоновете на Родопите, че от пътя можете да видите парченца от покрива само когато гората е останала без листа. Така умело е скрит, че по време на обиколките си из България Васил Левски често отсядал в него. И до днес грижливо се пази скривалището на Апостола. До малката стаичка се слиза по дървена стълба, а преди входа й е оформен малък кът с изображения на Левски и предмети от бита от стари времена. Повече за Мулдавски манастир.

***

Село Бачково и Бачковски манастир

Разстояние от Пловдив: 25 км

11529

Бачково е разположено на главния път за Асеновград-Смолян и е нанизан като броеница по водите на Чепеларска река. Там ще намерите коли вместо каруци, бетон вместо кирпич, плочки вместо дърво. Но пък има реки, цветя, мостове, галоши и тютюн; има усмихнати хора, които рисуват икони. И много светещи прозорци.

Оттам на километър се е настанил Бачковският манастир, скрил в купола си митични истории, чудновати хора и една вълшебна икона. Прочетете повече за село Бачково.

***

Кръстова гора и служба под звездите

Разстояние от Пловдив: 60 км

14926

Местността се намира на 1500 м височина, в Родопите. Старите хора разказват, че през 30-те години на ХХ век на Кръстова гора дошъл Йорданчо от района на Гоце Делчев, който бил много набожен човек и усетил, че мястото е свято и лековито. Сега тук е изграден манастир, в който се стичат хиляди поклонници всяка година. Всеки петък има служба под звездите, която започва точно в полунощ.

Прочетете още за Кръстова гора. Вижте и как да стигнете до Кръстова гора пеша от село Мостово.

***

Узунджовската църква - най-голямата селска църква в България

Разстояние от Пловдив: 85 км

23551

Имало едно време... една църква в българското село Узунджово, която постоянно преправяли от едно нещо в друго. Издигнали я преди много години върху основите на тракийско светилище, но след това я разрушили и я превърнали в джамия. Станала част от огромен, по думите на османския пътешественик Евлия Челеби „приличен на крепост“ кервансарай, чийто централен вход е все още запазен. В началото на 20-ти век храмът върнал първоначалното си предназначение и станал най-голямата селска църква в България. Посетите ли днес църквата "Успение на Пресвета Богородица" в хасковското село Узунджово, ще се убедите, че християнството и ислямът могат да съществуват напълно хармонично – в украсата на храма има елементи и от двата периода. Научете повече за Узунджовската църква.

***

ИНТЕРЕСНИ СЕЛА ОКОЛО ПЛОВДИВ

Яврово - родното село на Хайтов

Разстояние от Пловдив: 30 км

1895

Село Яврово се намира на 30 км от Пловдив. В него е роден и израснал българският писател Николай Хайтов. В селото има и музей, посветен на автора. Поляните в местността са подходящи за излети и пикници, а природата е невероятна и завладяваща. Прочетете още за село Яврово.

***

Село Ситово

Разстояние от Пловдив: 35 км

12163

Историята на това село датира от преди две хилядолетия. То се намира в прегръдките на планината и е едно от най-красивите родопски села. Уникална е природата в този край, а до селото има аязмо със студена, лековита вода. В селото е построено и едно от първите училища. Прочетете още за село Ситово.

***

Белозем - селото на щъркелите

Разстояние от Пловдив: 35 км

40947

През 2005 г. Белозем е обявен за Европейско село на щъркела. На училището в Белозем има 22 щъркелови гнезда - цяла природна забележителност! Още три гнезда има на камбанарията на църквата “Свети Георги”, а общо в селото са повече от 40. Срещу училището по проект на “Зелени Балкани” е изграден Парк на щъркела - с дървена наблюдателна кула и табла с информация, легенди, гадания... В читалище “Просвета” има малка сбирка, посветена на щъркела и другите Европейски села на щъркелите. Всяка година се отбелязва и Празник на щъркела (обикновено през май).

Прочетете повече за село Белозем и щъркелите.

***

Старосел и гробницата

Разстояние от Пловдив: 50 км

14925

Разгледайте тракийските разкопки край Старосел, което се намира в Хисарско. Един лесен начин да се докоснете до древната магнетична енергия на България. Влезте в селото и следвайте табелите към тракийските паметници. Прочетете още за Старосел.

***

Ново село с холивудски надпис

Разстояние от Пловдив: 23 км 

16093

Спорно е дали си струва да отидете специално до това село, но ако ви е на път, защо не! Въпреки че в Ново село не се правят филми (засега), а населението му е с около 75 000 души по-малко от това на Холивуд, двете места имат една обща черта. Всички сме виждали как огромните букви „HOLLYWOOD” са поставени над квартала в Лос Анжелис. Е, новоселци не остават назад, а над тяхното село се открива мащабен надпис, който гласи „НОВО село” и се вижда лесно от пътя между Пловдив и Пещера. Освен това се строи и противоречив праисторически парк. Прочетете повече за Ново село.

***

Свежен - селото, което се славело с 26 кръчми

Разстояние от Пловдив: 65 км 

25671

Снимка: "Из стръмнините на България“ на Румен Стоичков (Анубис – Булвест 2000)

Малката рекичка, преминаваща през селото, носи името Свежен и обединява горния и долния му край. Горите в тази част на Сърнена Средна гора са борови и дъбови и помнят една незабравима битка. Подсказва я голямото информационно табло с лика на Хаджи Димитър. То е в края на селото, по пътя към Карлово, и подсказва посоката за още едно преживяване. Защото на 3 км се намира връх Кадрафил. „Прадедите ни, а и ние твърдим, че там е погребан след гибелта си легендарният войвода“, казва ми местен жител. Овчари от селото са носили храна, а и вероятно са го съпътствали в последния му час. Паметна плоча е поставена там. На мястото, до което свеженци винаги ходят – като част от ритуалността и преклонението – в последната седмица на август, когато е традиционният събор на селото. Повече за село Свежен.

***

Етнографски комплекс Дамасцена - село Скобелево

Разстояние от Пловдив: 90 км 

40937

Ако искате да разкриете тайните на прочутото по цял свят българско розово масло, посетете розоварна и етнографски комплекс „Дамасцена“ в Розовата долина. Екскурзовод ще ви разведе из старинна дестилерия, наречена "гюлапана", която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина преди повече от 300 години. Ще видите демонстрация на процеса на розоварене и ще усетите духа на старата традиция. Близо до старата дестилерия се намира съвременната - работеща, а ако сте тук през сезона (май-юни), можете да наблюдавате процеса на производство на розово масло и розова вода. Повече за етнографски комплекс Дамасцена.

***

Панагюрски колонии

Разстояние от Пловдив: 90 км 

14186

Панагюрище е център на революционната дейност малко преди Освобождението. Едва ли има българин, който не слуша с гордост историята на този планински град. Малко над Панагюрище обаче се е сгушило малко селце, за което знаят малцина. Потопено в красотата на вековната гора, то се крие от многобройните български и чуждестранни туристи. Ако пътувате до Панагюрище, отделете още поне няколко часа, за да се качите до Панагюрски колонии. Ще усетите прохладния въздух, ще седнете под сянката на красивите дървета, ще се потопите в неземната красота на Стара планина. В случай, че обичате приключенията и си носите туристически обувки, можете да се разходите до близкия връх Братия или просто да влезете по-навътре в гората, където да опитате диви ягоди и да пиете студена планинска вода. Прочетете повече за Панагюрски колонии.

***

Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково

Разстояние от Пловдив: 65 км 

26467

На няколко километра от Димитровград се намира село Каснаково, в близост до което е разположено Светилището на нимфите и Афродита. За Светилището на нимфите и Афродита се смята, че е от ІІ век, а постройките около него - странноприемница и амфитеатър - са от ІV век. Оформени са три извора с басейни. Това е единственият добре запазен нимфеум в България. Според митологията нимфите са същества от женски пол, покровителки на природата. Описани са земни и морски нимфи. В древните текстове се споменава изключителната им красота и фактът, че хората се отнасяли към тях със страхопочитание. Според изследователите наследници на техният образ в по-късния български фолклор са самодивите. Повече за светилището на нимфите и Афродита.

***

Село Забърдо – в края на родопските пътища

Разстояние от Пловдив: 38 км

35246

Едно отклонение от пътя Асеновград – Смолян, 12 км по виещото се родопско шосе и... след последния завой пред очите ви изниква холивудски надпис „Добре дошли в Забърдо“. Всъщност Забърдо (с ударение на "а") не е толкова холивудско (нищо, че надписът свети нощем). Но със сигурност е село, което трудно ще забравите. На мегдана на Забърдо има големи дървена беседка, в които да вземете въздух и да изпиете една бира на сянка. До нея се намират модел на старобългарска юрта и дървена въртележка (диаметър 6 метра), възстановена преди няколко години по спомени и снимки от 19-и век. Оттук можете да направите преход по маркирана пътека до Чудните мостове и село Орехово. Повече за село Забърдо.

***

Село Орехово

Разстояние от Пловдив: 57 км

34584

Орехово е спокойно и живописно село в Родопите, което можете да ползвате както за почивка, така и за изходна точка за преходи. Отидете до хижа Кабата и Чудните мостове, като минете по част от най-дългата маркирана екопътека в България – Хвойна – Ставруполи (започва от Хвойна и завършва в Гърция). По нея се стига и до Чудните мостове (преходът по пътеката е около 5 часа). Край Орехово има и една малко зловеща забележителност – Челевешката пещера, в която по време на османската власт са били изгорени и захвърлени голяма част от жителите на селото. На 12 км от селото има останки от древен римски път, в близост до връх Малък Персенк (има табели). На 3 часа път е хижа Персенк (асфалт). На няколкостотин метра от селото под връх Орешница се намира водопад Дуплево. На 2 км от Орехово се намира водопад Скакалото (тръгвате по асфалтовия път за хижа Персенк и отбивате по маркирана пътека стръмно надолу след един завой). Повече за село Орехово.

***

Плиоценски парк в село Дорково

Разстояние от Пловдив: 75 км

18033

Да се разходите в субтропична гора отпреди 5 милиона години, над вас да се извисява 4-метров мастодонт, а във въздуха да звучат крясъци на праисторически маймуни, тръбенето на мастодонти и тропотът на древен трипръст кон... Това не е сцена от филм за динозаври, а място, което от 2013 г. можете да посетите в България – плиоценски парк Дорково Експонатите са наредени под формата на диорама възстановка на субтропичната среда на обитателите на района от времето на плиоцена. Във въздуха се чуват звуци, които бихме чули, ако бяхме на това място преди 5 милиона години. Има кости на отдавна изчезнали животни, както и витрини с възстановка на разкопките. Плиоценският парк показва в цял ръст и най-величественият представител от онова време – мастодонт от рода Ананкус анвернензис. Научете повече за Плиоценски парк Дорково.

***

ГРАДОВЕ, КРЕПОСТИ И ПАМЕТНИЦИ ОКОЛО ПЛОВДИВ

Парк Остров Свобода в Пазарджик

Разстояние от Пловдив: 38 км

40935

Градският парк-остров Свобода (или само парк Острова) в Пазарджик предлага редица забавления и атракции:

- можете да покарате на водно колело.

- да разгледате най-големите скулптурни колекции на открито с повече от 50 скулптури

- да се запознаете с Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян, Червената шапчица, Алиса и други любими герои в парка „Приказна разходка”.

- да посетите зоопарка с над 30 вида животни - тигри, сурикати, еноти, прерийни кучета, понита, както и едни от най-красивите патици в света – каролинки и мандаринки.

- да се отбиете до дино-къта с фигури на шест от най-популярните динозаври, които зловещо реват, когато ги доближите.

Прочетете повече за Парк Острова

***

Димитровград и най-голямата пейка

Разстояние от Пловдив: 95 км

26480

Няма как да минете през центъра на Димитровград и да не се почувствате като лилипут, случайно напуснал страниците на романа с приключенията на Гъливер. Причината е широка 6 метра, висока е 2,40 метра и тежи тон и половина – най-голямата пейка в България. Намира се на входа на парк Марица, зад сградата на Общината. Не че има нужда от много уточнения, с тези размери трудно бихте я подминали. За да не се объркате в мащабите, до най-голямата пейка има нормална пейка, а до нея – мини-пейка. Така човек може да се изживява като който си иска герой от приключенията на Гъливер. До пейките има и огромна нощна лампа, която свети нощем, както и гигантски стол и маса. Повече за гигантските атракции в Димитровград.

***

Брацигово - град не толкова обикновен

Разстояние от Пловдив: 40 км

24573

Знаете ли, че в България в наши дни е запазено едно-единствено черешово топче? Същото онова черешово топче, за което сме чели в „Под игото“. Можете да го видите в историческия музей на родопското градче Брацигово. И да си представите с какво вълнение българите са изработвали тези самоделни оръдия и са се готвели за най-голямата лудост в живота си. Дойдете ли в Брацигово, посетете няколкото сгради на историческия музей – за да разберете защо градът днес е това, което е, и защо брациговските майстори строители са имали измислен език, който никой не е разбирал. Бонус: История с най-високата камбанария на Балканите. Повече за забележителностите в Брацигово.

***

Панагюрище

Разстояние от Пловдив: 75 км

19405

Големите курорти си имат своите безспорни достойнства. Но ако предпочитате почивка в спокойно място, лишено от суета, шум и фалшив блясък, помислете си за Панагюрище. Да, свързвате го най-вече с Панагюрското златно съкровище и Априлското въстание. Ако прибавите към тях живописните южни склонове на Средна гора и богатството от минерални извори, ще се получи привлекателно място за културно-познавателен туризъм и балнеотуризъм в чисто, планинско градче. Прочетете още за Панагюрище.

***

Лобното място на Алеко Константинов

Разстояние от Пловдив: 45 км

11970

Докато се движите по главния път Пазарджик – Пещера, малко след разклона за село Дебращица, от дясната страна на пътя ще видите лобното място на Алеко Константинов. Кътът е обособен с паметник на писателя, пейки и градинка. На няколко километра оттук е и село Алеко Константиново, кръстено на писателя. 

***

Крепостта Цепина

Разстояние от Пловдив: 85 км

 

17872

В Цепина е имало внушителен средновековен замък, а от крепостната стена днес са запазени останки с височина до 3 м. Около падането на Цепина под османска власт също има интересна легенда. Защитниците й успели да удържат напора на завоевателите цели три месеца, докато османският водач не прибегнал до хитрост. Той държал в продължение на една седмица едно магаре без капка вода, като допълнително му давал и сол. След това го пуснал край крепостната стена и животното веднага започнало да рови с копита на едно място, където била тръбата, която снабдявала с вода Цепина. Османците пресекли водата и така успели да завладеят крепостта. Повече за крепостта Цепина.

***

Перущица - Червената църква и Паметникът на трите поколения

Разстояние от Пловдив: 20 км

10366

На 20 км от Пловдив, в покрайнините на възрожденския град Перущица, увековечен от Вазов в "Епопея на забравените", се намира Червената църква. Построена преди повече от 1500 години, тя е запазила уникалния си римски дух и визия. Червената църква се нарича от местните хора така заради римските червени тухли и розовия хоросан, използвани за градежа й (има данни, че се е наричала „Света Богородица“). Тя се издига тук от вероятно повече от 1500 години. Прочетете още за Червената църква.

Докато сте в Перущица, вижте и Паметника на трите поколения (вижда се отдалече и с хубава гледка към града - попитайте местните за посоката, до него има асфалтов път.

***

Асеновград и Асенова крепост

Разстояние от Пловдив: 20 км 

16157

Градът е известен като Свещената порта на родопите и също се намира много близо до Пловдив. В града и околностите му могат да се видят многобройни църкви, параклиси и други храмове. В непосредствена близост до града се намира Асеновата крепост, построена през далечния 9-и век. (От няколко години насам можете да направите и нощен тур из Асеновата крепост). А можете и да се разходите по римския път над Асеновата крепост. Вижте цветното стълбище в Асеновград и се отбийте в Палеонтологичния музей в Асеновград с неговия най-прочут експонат - огромен скелет на динотерум.

***

Стара Загора - Музей на религиите и други

Разстояние от Пловдив: 100 км

40625

Музей на религиите - най-хубавото на този необикновен музей в Стара Загора е, че... всъщност не е музей в класическия смисъл на думата. Това е място, на което в продължение на хиляди години са се почитали различни божества, а посветените на тях храмове са били надстроявани един над друг. Така днес в архитектурен комплекс Музей на религиите можете да видите на едно място бивша джамия от 15-и век, построена върху основите на средновековна църква от 10-и век, издигната върху езическо светилище на Тракийския конник от 2-ри век, под което са открити останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха 10-и век пр.Хр. Посетете го, а след това се разходете из парк Аязмото, посетете историческия музей, чиято сграда е във формата на пясъчен часовник... Вижте всички забележителности в Стара Загора. 

***

Крумово - Музей на авиацията

Разстояние от Пловдив: 12 км

14928

Музеят на авиацията се намира до летище "Пловдив". Разполага с разнообразни експонати включващи самолети и хеликоптери. В колекцията се съдържа един от уникатите на музея - оригиналният спускаем апарат на космическия кораб „Съюз-33”, с който първият български космонавт Георги Иванов и руският космонавт Николай Рукавишников се приземяват на 12 април 1979 г.

***

Смолян

Разстояние от Пловдив: 95 км

5709

Смолянският планетарум дава на посетителите си невероятната възможност да се полюбуват на космическите обекти срещу скромно заплащане. Възможността да научите повече за непознатата вселена и да разгледате отблизо космоса е уникална. Планетариумът е идеална дестинация, ако сте с деца (или ако вие още сте деца, но не ви се иска да си признаете) ВАЖНО: Влиза се в определени часове, проверете предварително! Прочетете още за Планетариума.

За всички, които биха избрали Смолян за своята почивка, интересни обекти в града са още храмът „Свети Висарион Смоленски“ и старите къщи.

***

Хасково - Богородица от Книгата на Гинес и паметник на завистта

Разстояние от Пловдив: 60 км

40955

Вместо да се придържате към познатите маршрути, изберете пътешествие в Източните Родопи. Хасково ще ви изненадва на всяка крачка с микс от добре представена история, неочаквани забележителности и кухня, която дълго ще помните. Посетете статуята на Дева Мария, включена в Книгата на Гинес, вижте паметника на завистта и Оранжевия мост. Вижте всички забележителности в Хасково.

***

Пещера 

Разстояние от Пловдив: 42 км

7146

От Сахата в Пещера можете да видите голяма част от града отвисоко. Намирате се в подножието на втората най-стара часовникова кула в България – след тази на Сахат тепе в Пловдив. Издигната е около 1650 г. Опитайте и татлия - може и да не ви говори нищо, но на нас ни говори, при това – много сладко. Това е сладкиш, който можете да опитате май само тук – приготвя се от масло, брашно, захар... сигурно си има и тайни съставки. Чувствайте се предупредени, че може да е по-сладка, отколкото очаквате. И по-вкусна, отколкото очаквате. Над града се издига крепостта Перистера, наскоро реставрирана. От есента на 2016 г. можете да посетите и Музей с автомобили от времето на социализма (прочетете повече). Прочетете 10 причини да посетите Пещера.

***

Хисаря - спа и история

Разстояние от Пловдив: 45 км

2342

Коя е най-странната минераложка сбирка, за която сте чували? Точно така, сбирката от бъбречни камъни - около 10 000 конкремента, изхвърлени по време и след балнеолечение в Хисаря, съхранявана в балнеолечебница "Момина баня” в града. Може и да не ви се иска да я видите, но ако страдате от бъбреци, това, че я има, ще ви прозвучи обнадеждаващо. В малката котловина под южните склонове на Същинска Средна гора бликат 22 топли извора. Те са с ниска минерализация и температура от 41 до 52°С. Лекуват и повлияват ефективно множество оплаквания на болните, релаксират и активират жизнените сили на здравите. Древните хора оценили това богатство и се заселили тук още през неолита. В комбинация с невероятни римски останки като прочутата порта Камилите. Повече за Хисаря като спа дестинация.

***

Карлово и наоколо

Разстояние от Пловдив: 60 км

42022

Повечето хора са били в родната къща на Васил Левски като ученици, но ако се върнете години по-късно, ще откриете много повече в града. Разходете се до водопад Сучурум (15 м висок, намира се в самия град, на 15-20 минути от центъра, питайте всеки местен за посоката). Може да се качите до кръста над Карлово за гледка от птичи поглед. А над Карлово е пълно с хижи, до които можете да направите преход - вижте идеи за хижи над Карлово.

***

Крепостта при прохода Траянови врата

Разстояние от Пловдив: 80 км

38281

Колко пъти сте виждали табелата за Траянови врата на магистрала Тракия и сте я подминавали с идеята, че ще се отбиете “някой друг път”? През август 2015 г. крепостта е реновирана и можете да се разходите сред останките, да надникнете в кулите и да видите макет на укреплението. В крепостта е имало и таен подземен тунел, който е стигал чак до реката. Днес от него са запазени само 3 м, но можете да надникнете във входа му. Повече за крепостта при Траянови врата.

***

Копривщица

Разстояние от Пловдив: 90 км

41803

Снимка: Роксара Азими

Копривщица - един от най-българските градове, почти целият паметник на културата. Настанете се в някоя от къщите за гости, за да изпитате удоволствието от това да пиеш кафето си на дървения чардак и да зяпаш кой минава по павираната уличка долу! Всяка година около 1 май се прави възстановка на Априлското въстание. Градът можете да ползвате и за изходна точка за изкачване на връх Богдан - най-високия в Средна гора. Още от Копривщица за един уикенд.

***

Александровската гробница

Разстояние от Пловдив: 95 км 

23137

Александровската гробница се нарежда сред най-внушителните в България. Уникална обаче я правят нейните стенописи, които – поне за сега, са без паралел: ловни, бойни сюжети, както и сцени от погребално угощение се редуват с монохромни пояси и орнаментална украса. Фреските са невероятно добре запазени, изглеждат като снимки отпреди 2400 години. В гробницата може да видите как са се обличали траките (някои от войните са с туники, други с панталони, трети – изцяло голи), как са ловували, как са водили войните си, какви пиршества са вдигали на погребенията на великите си водачи... Повече за Александровската гробница.

***

ПРИРОДА, ПЛАНИНИ, СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ, ЯЗОВИРИ ОКОЛО ПЛОВДИВ

Каменните гъби при село Бели пласт

Разстояние от Пловдив: 95 км

4393

Малко познати като туристическа дестинация, Каменните гъби са се формирали по време на палеогена (преди повече от 20 милиона години), когато тук е било дъно на море, а след това са били дооформени от вятъра и слънцето. Смята се, че имат подмладяващи и лечебни свойства, на което не сте длъжни да вярвате. Прочетете повече за Каменните гъби.

***

Чудните мостове

Разстояние от Пловдив: 70 км

34455

На близо 1500 м надморска височина, сред вековни борове преди милиони години на това място е имало пещера, която се е образувала от тогава буйната река Еркюприя (или Айдарско дере). След време обаче, вероятно при земетресение, част от свода на пещерата се срутва и така се образуват скалните мостове. Големият мост е дълъг почти 100 м и е широк 12-14 м. На около 200 м надолу по течението на реката, има още един по-малък мост (непроходим), а още малко по-надолу има трети, който всъщност е пещера, в която водите на реката се губят, за да се появят отново след 3 км. Прочетете повече за Чудните мостове.

***

Пещерата Снежанка

Разстояние от Пловдив: 45 км

12155

Една от най-красивите пещери в страната ни се намира на по малко от 40 километра от Пловдив, близо до град Пещера. Преходът е кратък, но се подгответе за изкачване на първа предавка. По пътя нагоре обаче ви очакват мотивиращи табелки, а в самата пещера ще видите куп интересни пещерни образувания, сред които и известната фигура на Снежанка, дала името на пещерата. Прочетете още за пещерата Снежанка.

***

Водопад Сливодолското падало 

Разстояние от Пловдив: 32 км

40843

Снимка: Емил Николов

Потегляте към село Бачково (Бачковския манастир). След селото има тунел, непосредствено след него е началото на пътеката към Сливодолското падало. Височината на водопада е 49 метра и това го класира, като най-високият водопад в Южна България. От водопада можете да продължите към хижите Марциганица, Безово, Момина сълза - за съжаление, нито една от тях не функционира. Прочетете читателски разказ за маршрута от Сливодолското падало през резреват Червената стена.

***

Беглика

Разстояние от Пловдив: 80 км

3942

В сърцето на Родопите се намира язовир Голям Беглик. Мястото е страхотно, ако искате да се насладите на аромата на бор, широки поляни и разходка с лодка в летен следобед. Тук всяка година се провежда Беглика фест.

***

Пещера Утробата

Разстояние от Пловдив: 95 км

31922

Пещера Утробата е от онези места, които си идват с името. Когато се озовеш във вътрешността на високата 3 метра цепнатина в скалата, която е едно към едно като женски полов орган, започваш да се чувстваш особено. Твърде особено. Сякаш си се смалил и по неведоми пътища си се озовал при Богинята-майка – или по-точно във нея... Пещера Утробата си е била тук и преди траките, но е била дълбока около 16 м. Археолозите установяват, че предците ни са дооформили и направили по-дълбока кухината в скалата, която днес е 22 м. Зимата, когато слънцето преминава ниско по небосвода, точно по обяд през цепнатина в горната част на пещерата се процежда слънчев лъч във формата на фалос, преминава по пода чак до дъното й, където символично опложда утробата. Можете да видите явлението, ако се озовете в пещерата в 12 часа на обяд от средата на декември до средата на февруари. Повече за пещера Утробата.

***

Равнища и една скала на ръба на свободата

Разстояние от Пловдив: 30 км

15686

На 30 км от Пловдив, на надморската височина около 1260 м има една скала, която си заслужава разходката. На ръба на скалата има дърво, което любопитно наднича в пропастта и геройски се бори с ветровете. Разходката до скалата си заслужава всяка една крачка. Пътят е лесен и безопасен. Местността Равнища и едноименната хижа се намират на около 30 км от Пловдив, минава се през Първенец и село Дедово. Научете как да стигнете до скалата при Равнища.

***

Белинташ

Разстояние от Пловдив: 50 км

14927

Тракийското светилище Белинташ, едно от най-силно енергийните места в България. Казват, че там часовниците спират да работят, а стрелките на компасите полудяват. Археолозите предполагат, че в древността Белинташ е било светилище с по-голямо значение дори от Перперикон. Тук са се извършвали кървави жертвоприношения, тайнствени ритуали, а според някои мястото е било площадка за кацане на космически кораби. Прочетете още за Белинташ тук.

***

Язовир Батак

Разстояние от Пловдив: 60 км

7143

Още едно любимо място за лятно разхлждане, където можете да правите почти всичко – да ловите риба, да плавате с лодка, да събирате тен или просто да почивате по планински. Тук се намира и курортът Цигов чарк.

***

Тракийските ниши при село Ночево

Разстояние от Пловдив: 60 км

40732 40738

Мястото е перфектно, ако сте в настроение сами да откривате тайните на траките.

Ако ви привлича мистерията на тракийските култове, отправете се към родопското село НочевоПътеката след селото ви извежда до гориста местност, където скалните ниши и изсичания са навсякъде. Ще видите трапецовидни ниши, скални басейни (шарапани), пещери с  ритуални вкопавания, фалически символ и малка пещера - утроба (последните две символи на Бога Слънце и Богинята Земя). Над входа на едната пещера има няколко добре запазени ниши, а в миналото вътре са прибирали добитък. Оттук гледката към долината на река Величка е изключителна. Подробности за тракийските ниши при село Ночево.

***

ВИНАРСКИ ИЗБИ ОКОЛО ПЛОВДИВ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДЕГУСТАЦИЯ И/ИЛИ НОЩУВКА

30980

Винените турове в България тепърва набират популярност. Все още по-голям интерес към дионисиеви пътешествия имат чужденците, отколкото българските туристи. Надяваме се тази тенденция да се промени скоро и повече българи да оценят виненото богатство на нашата страна. Около Пловдив има немално винарски изби, които предлагат посещение, дегустация, а някои - и настаняване. Вила Юстина, Румелия, Домейн Беса Валей, Тодороф, Вила Винифера, Вила Терес, Шато Копса, Старосел...

Вижте списък на винарските изби в България (и около Пловдив).