Интересни събития този уикенд (25 - 27 октомври)

  • Интересни събития този уикенд (25 - 27 октомври)
    Интересни събития този уикенд (25 - 27 октомври)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложбата "София утре"

от 8 октомври до 30 ноември

Изложбата “София утре” в софийското Ларго представя дългосрочната стратегия за развитие на Столична община

Изложбата ще бъде открита на 8 октомври и ще покаже резултатите от работата по Визия за София - какво знаем за града днес и как искаме да го развиваме утре.

От 8 октомври до 30 ноември в Софийското ларго ще бъде представена мащабната изложба “София утре”, която ще покаже резултати от двугодишната работа по създаването на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община - Визия за София. Изложбата ще покаже изчерпателно стъпките и начина на работа по инициативата, основните изследвания, изводите, целите за бъдещето и начините, по които те могат да бъдат постигнати. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.

“В последните две години Визия за София изследва, анализира и дискутира града като система от взаимовръзки между икономика, околна и градска среда, транспорт, идентичност и култура, управление и хора. Изложбата “София утре” ще покаже както събраното знание за актуалното състояние на града - каква е София днес, така и очертаните цели и посоки за развитието на града утре.”, споделя Владия Михайлова.

Повече информация тук.

Международен фестивал Da Fest

на 26 октомври

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ ЗА ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА DA FEST ГОСТУВА В НДК-ПРОСТРАНСТВО ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

МиваМатрейек (САЩ) – аниматор, дизайнер и пърформанс артист ще гостува на сцената на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс на 26 октомври от 19:30 часа с двата си пърформанса – „Мит и инфраструктура“ и „Този свят се направи сам“. Събитието е част от седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest. Фестивалната програма събира заедно изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България, което дава уникален шанс на публиката да се срещне лице в лице с тяхното изкуство.

Повече информация тук.

*

Проект "Заедно различни"

от 23 октомври до 7 ноември

Уважаваният художник Димитър Чолаков е поканил в Галерия Сезони 11 художника от едно поколение, обединени от интензивността на емоциите, драматизма и театралността на творчеството им, въпреки различния им житейски и творчески път. „Живописта на Димитър Чолаков е автономна и независима, подчинена единствено на пластичния закон- разбран и тълкуван от неговата неповторимост“ казва акад. Светлин Русев за него.

За реализирането на проекта си Димитър Чолаков събира приятелите си творци Владимир Пенев, Валери Чакалов, Десислава Минчева, Димитър Рашков, Димитър Грозданов, Ивайло Мирчев, Йордан Калчев, Кирил Матеев, Мария Кремонези, Николай Янакиев и Свилен Блажев.Повече за изложбата и концепцията, която се крие зад проекта разказва проф. Димитър Чолаков: 

Преди петдесет години ако някой ми беше казал, че 2019г. ще организираме тази изложба, сигурно не бих го приел сериозно. Но точно преди половин век съдбата ме събра с голяма част от авторите представени в изложбата.

Приеха ни в Художествената гимназия в София и бяхме безкрайно щастливи и изпълнени с мечти. Бяхме почти деца, а вече се виждахме извести художници. Работехме много, рисувахме почти денонощно, ходехме по Графа с изцапани с боя ученически куртки, с платна и стативи но горди, че сме избрани да бъдем художници. Илюзиите ни бяха доста по- големи от възможностите, но кой ли млад човек няма илюзии!

Повече за събитието тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Талантливи млади китаристи с безплатен концерт в Пловдив

на 25 октомври

Талантливи млади китаристи, победители в европейски китарни конкурси с безплатен концерт в Пловдив

Победителите в различни европейски китарни конкурси ще изнесат концерт в залата на Куклен театър – Пловдив на 25 октомври. Талантливите млади китаристи, които ще гостуват в Пловдив по време на тазгодишното издание на Plovdiv GuitArt Festival са част от европейската платформа EuroStrings, която обединява 17 китарни фестивали и е съфинансирана от Програма Tворческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021.

EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative е първата европейска платформа в областта на класическата китара, основана от Zagreb Guitar Festival. Тя обединява 17 класически китарни фестивали от цяла Европа., които организират международни китарни конкурси и имат професионална структура, даваща възможност за по-нататъшно образование и професионално развитие на млади китаристи.

EuroStrings подкрепя млади китаристи от Европа и света, включва ги в образователни и обучителни програми, които насърчават професионалното им развитие и затвърждава тенденциите за устойчивост на фестивалите в областта на класическата музика. Платформата се стреми да обедини китаристите и тяхната публика, като разрушава бариерите между тях и активно участва в създаването на неповторимо музикално изживяване.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук. 

*