Интересни събития този уикенд (2 - 4 август)

  • Интересни събития този уикенд (2 - 4 август)
    Интересни събития този уикенд (2 - 4 август)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба "Археология на забравата" в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

от 1 август до 22 септември

Обезлюдяването на селата и силно застаряващото ни население води до остра загуба на културни традиции и идентичност. Селата са препълнени със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна идентичност. Изложбата поставя на фокус забравеното културно наследство и усилията на шепа ентусиасти без граници да изровят и съживят молекули от възрожденския дух на България.

Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust )Великобритания пренася една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи жизнения път на една жена от село Кърпачево от младостта, през отглеждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, покани за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, разказват нейната история.

За повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба "В тайнството на светлините" - Елена Парушева в Пловдив

от 1 август до 30 август

Изложбата на Елена Парушева, реализирана първо в Париж през 2018 и включена в програмата на Европейската година на културното наследство, пристигна в България и бе представена през юни в Ямбол, а от 1 август ще бъде експонирана в Пловдив, Културна столица на Европа за 2019.

Елена влиза в областта на интерактивното изкуство още с първите си творби в България. Връщайки се към произхода на своята концепция, тя създава творби, основани на движение, прозрачност, повторение и светлина. Тя разкрива невидимото и поставя видимото на заден план. Тя играе със слоеве от тюл и прозрачност; рисува със сенките на урбанистичен елемент, които тя отдавна използва  решетъчния електрически модул.

Човек се изненадва от електрическите стълбове, които са начертани върху меки платове, памучни облаци или окачени сфери. Това епослание за връзката, която човек има с машината и нашата зависимост от технологията.

Елена кани зрителя да влезе в нейното електрическо приключение, да види своя портрет в геометричните разрези на решетката, дасе опита да завърши пъзела, да задейства движения и светлини.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ

3 дни парти в Cacao Beach Club с някои от най-добрите имена от електронната сцена

Chus & Ceballos (Чус и Cеба́йос), Sasha Carassi(Са́ша Кара́си), Layton Giordani(Лейтън Джордани), Latmun(Ла́тмун)и Chelina Manuhutu (Челѝна Манахуту) са само част от гостите

В рамките на 3 дни феновете на електронната музика ще посрещнат много световни и български артисти, които ще дадат силен старт на месеца.

На 1 август (четвъртък) в Cacao Beach Club ще чуем най-доброто от испанското дуо Chus&Ceballos, Pacho, Pepo и Ill-Q.

В петък (2 август) е време за безкомпромисно техно от Sasha Carassi, заедно с Layton Giordani и Balthazar & Jackrock 

В събота (3 август) британската и холандска тек-хаус сцена се пренасят в Cacao Beach Club с Latmun, Chelina Manuhutu, Deso и Diass. 

Уикендът започва рано, в четвъртък, заедно с господарите на тек-хауса, Chus & Ceballos. Испанците получават световно признание благодарение на отличните си продукции, включително взривяващите им ремикси за артисти като Madonna, Rihanna, J Lo, Shakira и други. Много години усилена работа, абсолютна отдаденост, безспорен професионализъм и постоянна еволюция ги водят до резиденции в клубове като Space (Ибиса)Pacha (Ню-Йорк) и Space (Маями). Основателите на най-влиятелния испански лейбъл „Stereo Productions” са известни и с диджей сетовете си, които точно улавят характера им, а смесицата между хаус и техно жанровете представлява перфектна хармония, която кара тълпите да танцуват до сутринта.

Повече информация тук.

*

 

СЪБИТИЯ В БАНКЯ

Лятно кино в Банкя

от 29 юни до 31 август

Столична община район „Банкя” за втора поредна година организира Лятно кино в парк Ротонда.

Всяка събота от 29 юни до 31 август от 21:00 часа ще бъдат прожектирани девет пълнометражни и пет късометражни филма. Заглавията на лентите са „Възвишение“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха”, „Баш Майстора на море”, „Бай Ганьо в банята“, „Летовници“, „Стъпки в пясъка“, „Привличане“, „Живи легенди“ и  „Снимка с Юки“. Късометражните филми са: „Обир“, „Може би утре“, „Моята истина“, „Непознати“ и „На червено“, предоставени от „Кинематограф“.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Фестивал "Мед, море и слънце" в Поморие

от 26 юли до 18 август

От 26 юли до 18 август 2019 г. на централната пешеходна алея в Поморие отново ще се проведе фестивалът "Мед, море и слънце". Пчелари от цялата страна ще представят над 20 вида мед и пчелни продукти – цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Изложбата-базар ще бъде отворена всеки ден от 9.30 до 21.30 часа.

Участие тази година ще вземат производители от 16 населени места: Поморие, Несебър, София, Левски, Кюстендил, Ахелой, с. Винарско, Пловдив, Гоце Делчев, Габрово, Средец, с. Вакарел, Враца, Видин, Хасково и Радомир.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БЕЛОГРАДЧИК

Фестивал „Опера на върховете“ - Белоградчишки скали

от 26 юли до 4 август

Изненада очаква гостите на 4-ия летен фестивал „Опера на върховете“-Белоградчишки скали.

Заедно със спектаклите, които се провеждат в първия двор на крепостта, Софийската опера предлага специално културно събитие - посещение на пещерата „Магура“ за необикновения спектакъл-пърфоманс в три части „Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри“ с времетраене един час и двайсет минути.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ЧЕЛОПЕЧ

София Филм Фест ще радва публиката с български филми в Челопеч

от 4 август до 30 август

ЧЕТВЪРТА поредна година София Филм Фест ще радва публиката с български филми в Челопеч.

ВСЯКА НЕДЕЛЯ вечер през месец АВГУСТ 

ВХОД - свободен!

Истинско удоволствие е за екипа на „София Филм Фест“ да представя най-доброто и важно българско кино от последните години пред публиката на ЧЕЛОПЕЧ! За поредна година жителите и гостите на града могат да бъдат сигурни, че всяка НЕДЕЛЯ вечер през АВГУСТ има #КИНО 
в ПАРК  „К О Р М И Н Е Ш” със СПЕЦИАЛНО подбрани филмови творби!

Тази програма се реализира от Арт Фест/София Филм Фест и Община ЧЕЛОПЕЧ, с подкрепата на ИА „Национален филмов център” и веригата киносалони Europa Cinemas.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

от 11 юли до 27 септември

След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, е време за лятната поредица концерти, които този пък носят заглавието Electronic Summer. Те ще се проведат от юли до септември във ВарнаСозополСофияПловдивКазанлък и Благоевград.

11 юликлуб Ментол, Варна | 22:00 ч.

12 юли, клуб Мишел, Созопол | 21:00 ч.

23 август, Сохо, София | 21:00 ч.

24 август, бар Конюшните, Пловдив| 21:00 ч.

29 август, Джаз фестивал Казанлък

20 септември, клуб Безистен, Пловдив | 20:00 ч. 

27 септември, Stage Bar, Благоевград | 21:00 ч.

Повече информация тук. 

*

Фестивал за камерна класическа музика „НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА”

от 2 август до 5 август

„НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА” е фестивал за камерна класическа музика, чието второ издание ще се състои от 2 до 5 август, 2019 г. Концертите ще се проведат в село Ковачевица и в град Гоце Делчев, съответно в читалище “Светлина” и Дома на културата.

Фестивалът отново ще събере в България класически музиканти с многогодишен опит и световна кариера. Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, организаторите ще представят вдъхновяващи творби на камерната класическа музика сред великолепната природа, древна история и традиции на Западните Родопи.

Повече информация тук.

*

„Перфектната двойка“ от Елин Хилдебранд – или защо няма невинни в рая 

Американската писателка Елин Хилдебранд съблазнява с нов летен романс, който прераства в криминална интрига на страниците на „Перфектната двойка“ (ИК „Сиела“)! В летните горещини не ви остава нищо друго, освен да се настаните удобно и да се впуснете в тази добре написана история, изплетена от лъжи, интриги и изневери.

Кралицата на летните романи – американката Елин Хилдебранд – ни повежда на интригуващо пътешествие до туристическия остров Нантъкет, където срещаме Селест и Бенджи, по-известни като перфектната двойка.

Привидно Селест и Бенджи изглеждат родени един за друг. Бенджи е наследник на безмерно богатата местна фамилия Уинбъри и макар ослепителната Селест да има скромен произход, щастието им изглежда безоблачно и двамата са готови да направят следващата стъпка. За Бенджи сватба на Нантъкет е най-естественото продължение на връзката им – в този рай на Земята през летния сезон се случват най-пищните и разточителни церемонии. И докато всички близки и роднини, дошли от цял свят, са притаили дъх в очакване на бляскавото събитие, броени часове преди грандиозната сватба мъртвото тяло на главната шаферка Мерит Монако е открито да се носи върху вълните.

Повече информация тук.

***