Интересни събития този уикенд (7-9 юни)

  • Интересни събития този уикенд (7-9 юни)
    Интересни събития този уикенд (7-9 юни)

Какви събития ни очакват този уикенд?

Вижте в редовете по-долу. Подредили сме ги по градове и дати.

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Семинар - Тайчи от планините Удан

8 и 9 юни

Срещнете се с майстор Дзъ Сяо (Алекс Миеса) от Испания през месец юни на семинар по уданско тайчи в София. Майстор Дзъ Сяо е 16-то поколение сертифициран майстор по удански бойни стилове, ци гун и китайска медицина, както и официален представител за Испания и Латинска Америка на Уданската школа Сан Фън Пай (Wudang - San Feng Pai). Той е и първият приемствен ученик от Испания на известния майстор Юен Сиу Ганг (Yuan Xiugang). Допълнителна информация тук.

*

Лятно издание на Mish Mash Fest

8 и 9 юни

Във втория уикенд на месец юни традиционното лятно издание на Mish Mash Fest ще събере на едно място най-талантливите независими български творци и дизайнери. В градинката зад Националната библиотека на 8 и 9 юни от 10:00 до 20:00 часа над 60 български автори ще представят своите неповторимибижута, дрехи, обувки, сувенири, козметика, декорация. Освен с рекордния брой изложители, фестът ще бъде забележителен и с разнообразната културна програма – работилници за най-малките, литературни беседи, ателиета, стендъп и музикални изпълнения и в двата фестивални дни. Допълнителна информация тук.

*

ГОРЕЩА - стая за професионална публика

от 8 до 16 юни

ГОРЕЩА - стая за професионална публика, е пилотна програма, която създава пространство за дискурсивни практики около съвременния танц, хореографията и пърформанса. ГОРЕЩА кани публиката да се включи като основен участник и съмишленик в развитието на тази сфера на изкуството. Програмата е предвидена да се случи в галерия Етюд, алтернативно пространство за представяне на съвременен танц и хореография. Желанието ни е създаване на интимна удобна обстановка, в която танца да бъде споделян и наблюдаван като обект и експонат, около който да анализираме и мечтаем. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Танцов спектакъл „КОПНЕЖ“ в Пловдив

 8 и 9 юни

„КОПНЕЖ“ е танцовият спектакъл, който ще бъде представен като част от Balkan Dance Project през юни в София и Пловдив, а след това танцовите артисти от СловенияБосна и Херцеговина, Хърватска и България заминават на балканско турне.

По покана на софийската компания за съвременен танц ATOM Theatre за първи път Balkan Dance Project стъпва на българска почва и то с две премиери. Основана в Белград, танцовата платформа дава възможност на млади обещаващи таланти от балканските страни да изследват в общо преживяване човешки истории, засягащи под една или друга форма балканските нрави. Тази година водещо чувство на концепцията на продукциятае копнежът. Допълнителна нформация тук.

*

Празника на Детето в Старинен Пловдив

до 9 юни

Когато бъдещето и древността се срещат, когато ярките им цветове се сливат в слънчева симфония, когато детски смях оглася древните калдъръми на Стария град… Тогава любимият ни град се усмихва от сърце, защото идва време за Празника на Детето в Старинен Пловдив!

От 1-ви до 9-и юни най-древното място посреща най-младите надежди на града с цяла палитра шарени, щастливи и пълни с обич и надежда събития, в които нашите деца ще ни покажат, че бъдещето им принадлежи, защото са талантливи, позитивни и възхитителни! Заповядайте да се зарадваме заедно на огромните постижения на най-малките граждани на Стария град! Допълнителна информация тук.

*

Старите градски танци оживяват в центъра на Пловдив

до 8 юни

Заповядайте да потанцуваме заедно! Нека върнем духа на младостта, нека не останем затворени по домовете си, нека се забавляваме и да покажем, че на 60 + животът е радост. Спомняте ли си старите градски танци, матинетата и вечеринките?

На 7 и 8 юни от 18:00 часа пред сградата на Община Пловдив на пл.Стефан Стамболов № 1 ще се проведе конкурсната програма на фестивала „В ритъма на танца“, който се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година. Допълнителна информация тук.

*

Изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ в Пловдив

до 14 юли

На 30 май от 17.00 часа на мястото, където се е намирало първото летище на Пловдив на бул. „Освобождение“ № 76, ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. С нея ще бъде оживено най-новото културно пространство на града, където в бъдеще ще се премести филиалът на НВИМ – Музеят на авиацията.

С какви атрибути може да бъде преборен Дяволът? Как символът на смъртта – кукумявката, може да спаси човешки живот? Коя е предтечата на SMS-ите? Какво свързва първия военен полет в България и музикалната индустрия? Какво е общото между златната тоалетна в „Гугенхайм“ и българските музеи? Това са само част от въпросите, чийто отговор ще открият жителите и гостите на Пловдив сред най-сюрпризиращите експонати, които съхранява един музей. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СВИЩОВ

Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава"

от 7 до 9 юни

Първият в България и на Балканите античен фестивал ще се открие за пореден път в Свищов и римския град Нове! Петнадесетото издание на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава" ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни 2019г. На сцената ще покажат умения, сила, автентични оръжия и облекла над 200 реенактори от ИталияРумънияУкрайна, Молдова и България. Сред участниците в ХV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа - Gruppo Storico Romano от Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum - Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, както и Geto-Dacians from Moldova. Виртуозните ездачи от "Багатур" и Уникалното огнено шоу на огнена група „Феникс” от Колзлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските исторически възстановки на свищовска сцена. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Архитектурно-строителна работилница за деца в Русе

до 1 август

Стартира проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието” на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Той е насочен към разгръщане на личностния потенциал на децата, мотивирането им към усвояване на нови знания, развиване на въображение, креативност, пространствено и конструктивно мислене, кариерно ориентиране и осъзнат избор на бъдеща професия. Основната цел на проекта е да се изгради експериментална среда за деца от 8 до 12 годишна възраст за придобиване на знания и информация за професии, с фокус архитектура и строителство, чрез игри, практически занимания и средствата на съвременните технологии. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Фестивал "Изкуството превзема града" в Троян

от 7 до 9 юни

В сърцето на Балкана, старият, романтичен Троян те чака. Три дни улиците на града ще бъдат твоята сцена! Три дни градът ще пее и танцува заедно с теб! Ще можеш да покажеш своето изкуство по неговите улици. А ако искаш просто да се наслаждаваш и забавляваш – Троян е точното място! Ще те посрещнат музика, театър, танци, цирково и изобразително изкуство.

Началото е на 7 юни в 18.00 ч. на пл. „Възраждане“ с колоритно дефиле на ученици от Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев”. Допълнителна информация тук.

***