Интересни събития този уикенд (8 - 10 юни)

  • Интересни събития този уикенд (8 - 10 юни)
    Интересни събития този уикенд (8 - 10 юни)

Традиционната ни статия а някои от най-интересните събития за почивните дни отново е тук!

Вижте какво ще се случва в различните краища на България и си изберете събитие!

Ако не намерите своето, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Контрол, Млък!, Pираня И Радула в Маймунарника

8 юни

След официалния старт на GEGA SOUND преди месец, дойде ред и на второто събитие, което ще се състои на 8 юни 2018 г. (петък) на култовата софийска сцена в „Маймунарника“, Борисова градина. Хедлайнер на събитието ще бъдат ветераните от най-популярната българска пънк-група - КОНТРОЛ, които ще изпълнят освен най-популярните си хитове, така и песни от последния им албум „9“, както и ще представят чисто ново парче на бандата. Първи пред публиката ще излязат РАДУЛА, приветствайки всички с неподправения грууви рап-метъл, следват българските заслужили майстори на погото ПИРАНЯ, трети са красивите и умни прогресив-пънк лудетини МЛЪК!. Още информация тук.

*

Концерт на GRAVITY CO

9 юни

GRAVITY CO. официално се завръщат на българската сцена, като активизират дейността си. Събирането ще бъде отбелязано с голям концерт тази събота – 9 юни, Sofia Live Club. Занапред групата ще се изявява в основния си състав, с който години наред бе сред най-популярните български формации в страната и чужбина – Явор Захариев (вокали), Ивайло Чалъков (китара), Петър Съмналиев (програминг, клавишни) и Стефан Попов (барабани).  В плановете на бандата са заложени по-специални, но редки концерти, като в следващите десетина дни ще бъдат обявени всички дати до края на годината. Очаква се да бъде реализирана и нова продукция. Повече информация тук.

*

Изложба „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“

до 17 юни

В Деня на детето 01 юни от 18:00 часа в Националния етнографски музей в София се открива изложбата „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“ от проекта „Get involved, fall in love with Varna“. Посетителите ще видят десет артистични инсталации, създадени през лятото на 2017 г. по улиците на Европейската младежка столица – Варна и ще разберат как с игри е била въвлечена любовта на хората за създаването на една по-добра градска среда. Автор на проекта е арх. Александра Бабунска от Студио Анаморфика. Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев Дария Василева. Изложбата се показва с партньорството на ИЕФЕМ-БАН и може да бъде посетена до 17 юни в залите на музея. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Празник на детето в Стария град 

до 10 юни

Не един ден, а 11-дневен пъстър калейдоскоп от събития предвижда Общински институт „Старинен Пловдив“ за Международния ден на детето. Всички малчугани, техните родители, приятели и гости на града са поканени. Предвидените събития са близо двадесет, а входът за всяко едно от тях е безплатен. Тази година проявите стартират от 31 май и продължават до 10 юни, а в богатата и наситена с разнородни събития програма ще се включат „Мери бойс бенд“, Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Арт-група „Славена“, Хор на пловдивските момчета“ Стефка Благоева“, детско-юношески хор „Катаян машияш“ от гр. ПориФинландия, ателие за приложни изкуства „Шарено“, Международен фестивал „Здравей, Армения“, ателие „Севколорит“, Съюз „Духовно възраждане – България“, Сдружение „Духовно огледало“, деца и ученици от учебните заведения в Пловдив. Всичко за празника вижте тук

*

Групова изложба "Път на младите"

до 4 юли

Галина Александрова, Калина Миланова, Стоян Кавалов и Явор Костадинов са авторите от поредната групова изложба "Път на младите" в “Бялата къща“ на 6 юни. Бихме могли да наречем тази изложба "Единство". Творбите на четиримата са обединени от общо внушение, независимо от изразните средства. Водеща е не формата, а това, което е в нея - мислите, емоциите, настроенията на младите автори. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ В КАЗАНЛЪК

Фестивал на розата 2018

до 10 юни

115-тите празници на розата в Казанлък вече започнаха! Те обогатяват и надграждат традиционните събития като: конкурс – спектакъл „Царица Роза“ и избора на 50-та юбилейна носителка на Короната на най-красиво сред красивите момичета на Долината на розите и на тракийските царе. Не пропускайте да се включите в традиционните ритуали розобер и розоварене. Вижте детското шоу „Принцеси на розата“, спектакъла по коронясване на Царица Роза 2018, пищното празнично шествие до площад „Севтополис“, начело с Царица Роза! Всички локации, на които ще се провеждат празничните мероприятия, са емблематични места за Казанлък, наситени с празничния дух и традициите на Долината. Още информация за цялата програма на фестивала вижте ТУК.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Детско биенале

до 20 юли

На 19 май, денят на Габровския карнавал, в 10 часа, в Музея на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка, което тази година е посветено на света на карнавала и карнавалите по света. Имената на наградените участници ще станат известни по време на откриването. В конкурса участваха произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни медии и техники. Те бяха на деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в 3 възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Изложбата на техните творби продължава от 20 май до 20 юли. Още информация тук.

*

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук.  

*

СЪБИТИЯ В СВИЩОВ

Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава"

8 - 10 юни

Четиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 8-ми до 10-ти юни 2018 г. и ще включва над 220 реенактори от ИталияУкрайнаРумъния и България. Сред групите, заявили участие в ХIV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, Gruppo Storico Romano от Рим, Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum - Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita. Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто на свищовска сцена от българските възстановки на свищовска сцена. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „Фрагменти” – живопис и керамика

до 30 юни

На 6-ти юни от 18.00 часа в залите на Етаж 1 на галерия „Серякова къща” се открива изложбата „Фрагменти” – живопис и керамика на Николай Николов. „ФРАГМЕНТИ” е поглед върху творческия процес на художника Николай Николов след обучението му в ССХУПИ – ТРОЯН и ХА – СОФИЯ до настоящия момент. Това е почти 25 – годишен период на творчество, през който автора работи в различни направления от създаването на глинения съд, през академичното обучение в дизайн на керамика-стъкло и метал, към изява в живописта и скулптурата. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В МОНТАНА

Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев”

8 - 10 юни

В шестнадесетото издание на фестивала ще свирят най-добрите български оркестри и мажоретни състави - Гвардейският представителен духов оркестър към Национална гвардейска част , Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър“, Представителният младежки духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, Младежкият духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград, Представителен  общински духов оркестър с мажоретки - Троян, Представителният мажоретен състав „Светла“ – Елин Пелин, Духов оркестър «Дико Илиев» към Народно читалище «Разум 1883» и Мажоретният състав към Общински младежки дом - Монтана, и разбира се любимците на публиката в града домакин „Vivo - Монтана“. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В САНДАНСКИ

BG MUSIC FESTIVAL

8 -9 юни

Общо 22 песни от кандидатствалите 132 са селектирани от компетентно жури на BG MUSIC CHANNEL за участие във Втория BG MUSIC FESTIVAL - национален музикален форум с конкурсен характер за модерна авторска музика, който ще се проведе на 8 и 9 юни в Летния театър на гр. Сандански. За тазгодишното издание регламентът на Фестивала бе променен, като се въведоха четири отделни категории: поп, рок, хип-хоп/R&B и електронна музика. Това бе решено, след като бяха взети предвид мненията на експерти, членове на журито и участници в музикалното събитие. Повече информация тук

*

СЪБИТИЯ В БОТЕВГРАД

Приключенски многобой - Ботевград 2018

9 - 10 юни

Добра новина за всички фенове на екстремните изживявания и времето прекарано сред красивата природа! Приключенски многобой - Ботевград отново е тук и ще се проведе на средновековна крепост „Боженишки Урвич”, край с. Боженица, Община Ботевград. Сред предизвикателствата, очакващи желаещите да се включат в състезателната част, отново ще са: скално катерене и спускане по скални отвеси, проникване в пещера, задачи с ориентиране и логика, умения за стрелба с лък, решаване на приключенски задачи. Голямата изненада в тазгодишното издание на мероприятието е поредното незабравимо преживяване подготвено за участниците в многобоя – екстремно спускане по специално създаден въжен тролей! Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ХИСАРЯ

VII Балкански шампионат „Евро фолк – Жива вода“

до 10 юни

Заявки за участие до момента са подали над 220 групи и индивидуални изпълнители от България, Румъния, Естония и Русия. В рамките на 4 концертни дни (от 7 до 10 юни вкл.) певци, танцьори и музиканти ще представят пред жителите и гостите на Хисаря многообразието на родния и чужд фолклор, култура и традиции в 9 жанрови и 2 възрастови категории. Журито ще оценява изпълнителите по 3 критерия: Ниво на сложност и техника на изпълнението; Представяне /костюми, реквизит, постановка, избор на репертоар/ и Сценично поведение /поведение на сцена, контакт с публика, излъчване, артистичност/. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ДОЛНА МАЛИНА

DOLNA MALINA OPEN AIR FESTIVAL

9 - 10 юни

DOLNA MALINA OPEN AIR FESTIVAL е тридневен форум, чиято цел е да обедини изкуство, спорт и благотворителност, като даде възможност на автори и спортисти от различни направления да се срещнат и да представят своето изкуство и талант под формата на турнири, състезания, работилници, изложби, концерти, представления, шоута, тематични партита и туризъм. На 9 и 10 юни ще има кино надпревари, театър и поезия (театрални представления, театрален рецитал - конкурс), музика и спорт (мини футбол и тенис на маса). Повече информация тук.

***