Историята на статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро

  • Историята на статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро
    Историята на статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро

Статуята на Исус е монумент в бразилския град Рио де Жанейро, намиращ се на връх Коровадо (710 м).

Статуята е изградена в стил Aрт деко и е официално отворена за посетители през 1931 г. Монументът има впечатляващи размери – височина от близо 30 м (без 9,5-метровия пиедестал), а широко разтворените ръце се простират на широчина от 53 м. Теглото на статуята пък възлиза на 635 тона. Тя е изработена от стоманобетонни и триъгълни масивни плочки и е поставена върху каменен пиедестал, като целта е била да се превърне в символ на Бразилия.

Предложението за построяването на християнски монумент на връх Коровадо в Рио де Жанейро, в чест на принцеса Изабел, датира от средата на 50-те години на XIX в. Идеите за това как да изглежда статуята варират, като сред тях присъства такава, в която Исус държи земното кълбо в ръката си. Въпреки множеството дизайни, които са изпратени за одобрение, комисията финално избира именно този архитектурен проект, който познаваме днес.

Историята на статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро

Работа по изграждането му започва през 1922 г. и продължава 9 години, а за построяването и поддръжката му към 2016 г. са похарчени общо 3,4 млн. долара. 

За да се отбележи 75-годишнината от построяването на статуята, в основата ѝ бива построен параклис през 2006 г. Към днешна дата той се посещава от милиони туристи годишно.

Бялата статуя обаче постепенно ще потъмнява през следващите години, тъй като оригиналните бледи камъни, използвани при строителство, са на изчезване в кариерите, в които се добиват. А подмяната и реставрацията им ще се извършват с по-тъмна версия на камъните.

Историята на статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро

През 2007 г. статуята е включена в списъкa на Новите седем чудеса на света, след като над 100 млн. души взеха участие в гласуването.