Италианските градове, където можете да купите къща за €1

  • Италианските градове, където можете да купите къща за €1
    Италианските градове, където можете да купите къща за €1
  • Италианските градове, където можете да купите къща за €1
    Италианските градове, където можете да купите къща за €1

Все по-голям брой малки градове в Италия продават домове на символичната цена от 1 евро в опит да съживят намаляващото население.

Повечето къщи в схемата от 1 евро са поправени и изискват доста малко пари, за да ги накарат да се съживят. Но ако отдавна сте мечтали да се изтеглите в селско отстъпление в общност, която предлага спокоен ритъм на живот и доста слънчева светлина, тези градове вероятно са доброто място за начало.

Санто Стефано ди Сесанио, Абруцо

Италианските градове, където можете да купите къща за €1Снимка: wikimedia

В китното селце Санто Стефано ди Сесанио в Абруцо чужденец на възраст между 18 и 40 години може да закупи изоставен дом на символична цена от 1 евро. Селото има малко население от само 115 души и иска нови жители, които ще се ангажират да живеят там минимум пет години, като същевременно отворят бизнес за туризъм, хотелиерство или дрогерия, или като работят в информационния офис, продават храна или работят в почистване и поддръжка.

Съветът ще предоставя на начинаещите месечна субсидия за три години, максимум до 8000 евро годишно, както и безвъзмездна субсидия до 20 000 евро, за да им помогне да започнат проекта си. Те искат постепенно да съживят населението и приемат десет кандидати (от повече от 15 000) преди крайния срок на 15 ноември през 2020 г. За да проверите за отваряне през 2021 г., бъдете информирани тук.

Кастропиняно, Молизе

Италианските градове, където можете да купите къща за €1Снимка: wikimedia

Кастропиняно е малко градче на хълм на няколко километра от Кампобасо в Молизе, което гледа към долината на река Биферно. По-широкият регион е известен със своите девствени плажове, заснежени планини, лозя и крайбрежни градове, докато Кастропиняно, рушащ се средновековен град, е пълен с исторически места от 16-ти век и чист въздух. Малка популация от малко под 900 жители го наричат ​​дом, но градът се надява да привлече повече с редица имоти от 1 евро, които биха могли да бъдат превърнати във ваканционен дом, B&B или занаятчийски магазин.  

Лауренцана, Базиликата

Италианските градове, където можете да купите къща за €1Снимка: pixabay

Лауренцана се намира в региона Базиликата и е на около средата между Неапол и Бари. Градът е изпълнен с традиционни тераси и каменни къщи, някои от които са част от схемата от € 1. Това е красиво място със средновековен замък и църква, които доминират в града отгоре, и добре запазен исторически център с лабиринт от алеи. Националният парк на Апенино Лукано Вал Д'Агри Лагонегрезе е наблизо и е красиво място за туризъм и забелязване на дивата природа. Потенциалните купувачи, които се интересуват от преместване в Laurenzana по схемата, трябва да изтеглят формуляр за кандидатстване за жилище, да посочат своите планове за обновяване и как биха могли да допринесат за туристическия, търговския или занаятчийския сектор на града.

Салеми, Сицилия

Италианските градове, където можете да купите къща за €1Снимка: wikimedia

Известен със своите средновековни прелести, Салеми наскоро беше добавен към асоциацията на най-красивите села в Италия и е готов да започне нова глава с нови жители. Потенциалните жители ще трябва да представят план, в който подробно да опишат как ще обновят имота, като е необходим депозит от 3000 евро. Тези, които превръщат сградата си в бизнес, който помага за съживяването на местната икономика, като например B&B, галерия или ресторант, могат да кандидатстват за данъчни кредити. Около дузина домове ще отидат на търг за 1 евро, преди да бъдат продадени на офериращия.

Снимки на домовете скоро ще бъдат публикувани тук, които хората могат да разгледат, преди да подадат онлайн формуляр за кандидатстване за предпочитания от тях дом. Повечето са разположени в атрактивния исторически център на Салеми с калдъръмените улички, семейните барове и кафенета, които се разливат до площадите. Селото е заобиколено от маслинови горички и лозя и има достъп до множество туристически пътеки.