Из замъците по долината на река Лоара (II част)

  • Из замъците по долината на река Лоара (II част)
    Из замъците по долината на река Лоара (II част)

Франция е сред страните, в които човек може да види безброй интересни замъци, но има едно определено място, където те са наистина много. Става въпрос именно за долината на река Лоара, изиграла важна роля в историята на Франция.

 Лоара е най-дългата река в страната – 1012 км., извираща от Севен и минаваща през градовете Невер, Орлеан, Тур и Нант, тя достига Бискайския залив и Сен Назер. През средновековието тук са се разиграли някои от най-значимите събития на континента – по време на 100-годишната война тя е служила като граница между Англия и Франция. Важен момент от тази война е битката при Орлеан, която се свързва и с името на Жана ДАрк.

Средното течение на Лоара е наричано още “Долината на Лоара” и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Имено в тази част са концентрирани и множеството замъци, за които искаме да ти разкажем. Ето ги и тях:

Замъкът Шеверни

Замъкът Шеверни се намира в едноименното градче, като архитектурата му е в класически стил –  смята се, че е заимствана от тази на Люксембургския дворец в Париж. Построен през първата половина на XVIIвек, той е интересен със своята симетричност  – както на самата сграда, така и на прилежащата ѝ градина. Замъкът е построен от бял  камък, който се добива от поречието на река Шер (приток на Лоара). Влизайки във вътрешността на замъка човек може да види множество картини и гоблени. Интересен е факта, че именно Шеверни е един от първите замъци в света, които са отворени за посещения (отворен е за посещения през 1914 година). Друг любопитен факт, свързан със замъка е, че именно той е вдъхновил белгийския писател Ерже да измисли замъка Мулинсар в книгата си “Приключенията на Тинтин”. Замъкът Шеверни е обграден от парк в английски стил, където могат да бъдат видени кедрови, липови дървета и секвои, засадени през XIX век.

Из замъците по долината на река Лоара (II част)

Замъкът Азе ле Ридо

Този замък е построен върху малък остров в река Индре (приток на Лоара) по време на управлението на Франсоа І. Тук се преплитат елементи от традиционната френска архитектура и някои новости, заимствани най-вече от Италия. Всъщност замък на това място е имало още през XI век, но той е бил опожарен по време на Стогодишната война, като през управлението на Франсоа І е изграден отново. Въпреки че е със скромни размери, влизайки във вътрешността му човек остава очарован от многото картини и интересни полюлеи,  както и от всички мебели, добре съхранени през годините. Градината около замъка и тук е в английски стил, като освен нея вниманието привличат и двете изкуствено създадени езера.

Из замъците по долината на река Лоара (II част)

Замъкът Валенсай

В малкото градче Валенсай, намиращо се на около 230 км. югозападно от Париж е разположен замъка Валенсай, който е и основна туристическа атракция в района. Това е един от най-красивите замъци по долината на река Лоара. Построен е още през XVI век, но може да се каже, че историята му започва през XVIII век по времето на Наполеон. Именно той предоставя замъка на министъра на външните работи Талейран. По същото време зданието е достроено, тъй като дотогава е съществувало само основното тяло, тъмницата и западната кула. След тези промени се получил един наистина впечатляващ замък, който освен кули притежавал и куполи. В случай, че решите да посетите мястото с деца трябва да знаете, че за тях има много забавления като гигантски лабиринт, миниатюрна ферма, детска площадка, както и исторически възстановки (те са само в разгара на сезона).

Из замъците по долината на река Лоара (II част)

Замъкът Шомон сюр Лоар

Този замък е разположен на 40 км. източно от Тур и на около 200 км южно от Париж, като историята му е доста интересна. По време на управлението си Анри ІІ предоставя замъка Шенонсо на своята любовница Диана дьо Поатие. След като умира, обаче, неговата вдовица Катерина де Медичи я принуждава да напусне замъка и да се премести в далеч по-скромния Шомон – може да се каже, че това било началото на неговото възраждане. Архитектурата на замъка обхваща два периода – Средновековие и Ренесанс, а по стените на огромните стаи могат да бъдат видени портрети, както на Диана дьо Поатие, така и на Катерина де Медичи. Замъкът често е домакин на много изложби за съвременно изкуство и фотография.

Из замъците по долината на река Лоара (II част)

Замъкът Ланже

Градчето Ланже е разположено на 26 км. западно от Тур, като най-голямата му забележителност е едноименния замък. Интересен исторически факт е, че именно тук се е състояла сватбата между 15-годишната Ан Бретан и Шарл VІІІ, след която Бретан става френска територия. Събитието се случва на 6 декември 1941 година. Замъкът е построен през X век и има типично средновековна архитектура. Въпреки че не впечатлява много с външността си, влизайки вътре наистина може да се потопите в атмосферата на отминалите времена – камини, гоблени и мебели от XVвек са само част от нещата,които ще видите тук. В залата за рисуване пък може да видите фигура на Девата, която се смята за дело на флорентинския художник Чимабуе.

Из замъците по долината на река Лоара (II част)