Къде се съхраняват 10 от най-известните картини в света?

  • Къде се съхраняват 10 от най-известните картини в света?
    Къде се съхраняват 10 от най-известните картини в света?

Обичате изкуството? Тогава сигурно ще ви е любопитно да разберете къде се намират 10 от най-известните шедьоври на световното изкуство!

Има някои произведения, които се превръщат в легенда, в символ на съвършенство и величие на човешкия талант. Това важи особено силно за картините на едни от най-знаменитите художници. Днес техните шедьоври са пръснати по музеи, галерии и исторически места по цял свят.

Вижте къде се съхраняват 10 от най-изтъкнатите произведения на изобразителното изкуство!

1. "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи 
Лувъра (Париж, Франция)

Това е най-известният портрет в света, нарисуван около 1503-1506 г. от италианския гений на Ренесанса Леонардо да Винчи. Тя се съхранява в Лувъра от 1797 година.

61567

2. "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи
Църквата "Санта Мария деле Грацие" (Милано, Италия)

През 1495 г. херцогът на Милано възлага на Леонардо да Винчи да нарисува „Тайната вечеря“ в църквата "Санта Мария деле Грацие". Фреската е завършена през 1498 г. и оттогава я краси като скъпоценен камък.

61564

3. "Звездна нощ" на Винсент Ван Гог
MoMA (Ню Йорк, САЩ)

Пионерът на импресионистите Винсент Ван Гог рисува „Звездна нощ“, докато е в психиатрично заведение в Южна Франция. Той дава картината на брат си Тео, чиято съпруга я продава на колекционер през 1900 г. След поредица от различни собственици, творбата е придобита от Нюйоркския музей на модерното изкуство през 1941 година.

61571

4. "Герника" на Пабло Пикасо
Музей Рейна София (Мадрид, Испания)

"Герника" е мащабна кубистка картина на Пабло Пикасо и едно от националните богатства на Испания. Творбата е принадлежала на MoMA, преди да бъде върната в мадридския музей Рейна София.

61565

5. "Момичето с перлена обица" на Йоханес Вермеер
"Маурицхойс" (Хага, Холандия)

Картината е нарисувана около 1665 г. от Йоханес Вермеер. От 1902 г. се намира в Кралската галерия "Маурицхойс" в Хага, Холандия. 

61569

6. "Раждането на Венера" на Ботичели
Галерия Уфици (Флоренция, Италия)

Картината е създадена през 1486 г. Тя е една от най-важните произведения от ранния Ренесанс. Произведението е един от най-ценните експонати на Галерия Уфици във Флоренция.

61568

7. "Градината на земните удоволствия" на Йеронимус Бош
Музей "Прадо" (Мадрид, Испания)

„Градината на земните удоволствия“ е триптих от брабантския художник Йеронимус Бош. Завършен е през 1504 г. По време на Гражданската война в Испания той е пренесен в Музей "Прадо" в Мадрид заради безопасността си, където остава и до днес.

61574

8. "Целувката" на Густав Климт
Австрийска галерия „Белведере“ (Виена, Австрия)

Рисуван в разгара на "Златната фаза" на художника, "Целувката" на Густав Климт (1908-1909 г.) се превръща в неговото най-популярно и обичано творение. Ослепителната картина е закупена от австрийското правителство и е поставена в галерия „Белведере“ във Виена.

61566

9. "Викът" на Едвард Мунк
Националната галерия (Осло, Норвегия)

Картината „Викът“ е рисувана от норвежкия художник-експресионист Едвард Мунк през 1893 г. Всъщност картината има четири версии, но най-известната може да бъде видяна в Националната галерия в Осло.

61572

10. "Персистенция на паметта" на Салвадор Дали
MoMA (Ню Йорк, САЩ)

Това е една от най-знаковите картини в творчеството на сюррелиста Салвадор Дали. Разтичащите се часовници приличат на стоп-кадър от сън. Творбата се намира в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк от 1934 г.

61563

***