10 неща, които трябва да знаеш за настаняването в хостел

  • 10 неща, които трябва да знаеш за настаняването в хостел
    10 неща, които трябва да знаеш за настаняването в хостел

Отсядането в хостели определено не е за всеки, но може да бъде чудесен начин за пътуване и всъщност носи много предимства, както и няколко неща, които може да не ви харесат.

По-долу ще намерите някои ключови характеристики на хостелите въз основа на моя личен опит. Не всички от тях се отнасят за всеки хостел, така че не забравяйте да прочетете отзиви и друга ключова информация, преди да резервирате.

Какво е настаняването в хостел?

1. Социална атмосфера и лесно за създаване на приятели

Когато отсядате в хостели, често ще намерите атмосферата приятелска и предразполагаща към общуване, което ще ви позволида се отпуснете в компанията на другите пътуващи. Това е супер – особено ако пътувате сами. Това може да направи пътуването по-забавно и непредвидимо. 

2. Някои хостели могат да бъдат тихи

Има и някои доста тихи и спокойно хостели. Имайте предвид обаче, че това дали ще попаднете на такъв зависи исключително много от дестинацията. 

3. Евтини нощувки

Хостелите могат да бъдат едни от най-евтините места за настаняване там. Това ги прави идеални за тези, които пътуват с ограничен бюджет. 

4. Самостоятелни стаи

Освен общите стаи, много хостели разполагат и със самостоятелни стаи. Предимствата от наличието на самостоятелна стая са, че можете да получите своето пространство, когато имате нужда, но и да се разхождате с другите в общите части. Те обаче не винаги са много по-евтини от хотелите, така че огледайте се и за други оферти, ако искате самостоятелна стая.

5. Страхотни места

Има хостели, които са разположени буквално в най-централните места на града.

6. Безплатен Wi-Fi или достъп до компютър

Почти всички добри хостели осигуряват безплатен Wi-Fi и като се има предвид зависимостта на повечето хора от свързаността, това е чудесна причина да се възползвате от тях. Някои хостели предлагат и компютърни удобства, които са удобни, в случай че пътувате без електроника.

7. Шкафчета за вашите ценности

Когато отсядате в хостел, един от проблемите ви може да бъдат вашите ценности. За щастие повечето хостели предлагат шкафчета в стаите или в общите части. 

8. Безплатна закуска

Много хостели предлагат безплатна закуска. Тя често е много проста, като например зърнени храни, препечени филийки, яйца, сок, чай, кафе и т. н. Въпреки това, това е прекрасна опция, ако се опитвате да спестите пари.

9. Съоръжения за готвене

Ако решите, че не искате да се храните навън, понякога хостелите предлагат общи кухни, където можете да намерите всичко, което ви е нужно за готвене. Това може да направи посещението на скъпи дестинации много по-лесно, тъй като няма да ви се налага да храните навън, а вместо това ще можете да си готвите сами.

10. Събития и дейности

Много хостели имат безплатни дейности и събития. Това прави комуникацията с нови хора наистина лесна и е приятен начин да се сприятелявате и да се забавлявате.