Как да се подготвим за пътешествие с круизен кораб?

  • Как да се подготвим за пътешествие с круизен кораб?
    Как да се подготвим за пътешествие с круизен кораб?

Все повече хора предпочитат пътешествията с круизни кораби и това не е учудващо, като се има предвид нарастващата популярност на този тип пътувания.

Туристите са привлечени от възможността да разгледат забележителностите на различните държави, като същевременно се възползват от удобствата, които предлага един такъв кораб. И въпреки че по време на круиза няма какво толкова да се обърка, все пак е добре да се информирате за някои неща преди отпътуването, за да прекарате една наистина прекрасна и безпроблемна почивка.

Ето няколко съвета, които може би ще са ви от полза:

1. Документите

Изрядните документи са най-важното нещо, за което трябва да следите. Проучете добре всички дестинации по пътя си, тъй като в някои страни може да е необходима виза. Освен това личната ви карта (и паспорта) трябва да е валидна още 6 месеца след приключване на круиза. Пазете документите си добре, тъй като ще трябва да ги показвате при всяко качване на кораба.

Как да се подготвим за пътешествие с круизен кораб?

2. Застраховки

Желателно е да си направите медицинска застраховка и застраховка пътуване, за да сте по-спокойни по време на пътуването. Някои круизни компании предлагат такива застраховки, така че проучете и това преди да тръгнете.

3. Ваксини

В случай че смятате да посетите някоя екзотична дестинация може да се наложи да се ваксинирате, тъй като там се срещат вируси, непознати на нас, европейците.

4. Храната

Ако сте закупили пакет ОЛ ИНКЛУЗИВ имайте предвид, че той включва всички хранения за деня (в някои случаи и рум сървиз), но те са в определени часове, които трябва да се спазват – при пропускането им храната се заплаща.При посещение на ресторанта е желателно да се спазва дрес код, който включва официално облекло по време на официалните вечери, а през останалото време е забранено влизането по бански костюм. Обикновено езикът, който се говори на круизните кораби е английски, но на някои кораби персоналът говори френски, италиански и немски.

5. Багажът

Няма ограничение за количеството багаж, което да вземете със себе си на кораба. Все пак има негласно правило, според което не бива да се прекалява – 2 чанти с тегло от по 25 килограма се считат за достатъчни (за 1  пътник).

6. Пътуване с деца

В случай че пътувате с деца ще ви е полезно да знаете, че според разпоредбите на круизните кораби те трябва винаги да са под наблюдение. Ако пък пътуват само с единия родител, трябва да се представи нотариално заверена декларация от другия родител. На борда не се допускат бременни жени след шестия месец от бременността, както и бебета, ненавършили шест месеца.

7. Домашни любимци

На круизните кораби няма да можете да вземете домашният си любимец, тъй като качването на животни тук е забранено. Изключение се прави само за кучетата-водачи.

Как да се подготвим за пътешествие с круизен кораб?

8. Пушенето

Пушенето на територията на круизните кораби е разрешено, като има определени за целта места. Освен това може да се пуши и в казината, а в повечето случаи и в каютите. В случай че пушите, добре е да се информирате предварително за правилата на дадения кораб, за да не бъдете глобени.

9. Начини за разплащане

Разплащането на борда на кораба става с евро или долари, като преди пътуването ви се разкрива бордна сметка, на която се трупат задълженията ви. Дебитните и кредитните карти на по-големите компании също са вид средство за разплащане тук, но преди да тръгнете проучете дали и вашата е сред тях.

10. Други разходи

Дори да сте избрали пакета ОЛ ИНКЛУЗИВ, имайте предвид, че по време на пътешествието ще изскочат доста други разходи, за които също трябва да сте подготвени. Проучете добре дестинациите, които се очаква да посетите, забележителностите и атракциите, които са с платен вход – така можете да определите приблизително каква сума ще ви е необходима за цялото пътешествие.

Как да се подготвим за пътешествие с круизен кораб?