Забележителностите на Португалия

  • Забележителностите на Португалия
    Забележителностите на Португалия

Португалия е страна с богато историческо наследство и красива крайбрежна ивица, а малките и размери я правят лесна за придвижване и обхождане на повече места за кратко време.

Именно тези фактори са я превърнали в една от най-желаните туристически дестинации в Европа. Освен това тук климатичните условия са благоприятни за туризъм през цялата година, а красиви и атрактивни забележителности не липсват. Ето и някои от тях, които си струва да бъдат видени:

Манастир Алкобака

Този манастир се намира в град Алкобака (разположен в централната част на Португалия) и е римокатолически. Основан е през 1153 година от първия португалски крал Алфонсо Енрикес и през цялото си съществуване поддържа тясно сътрудничество с кралете на Португалия. Манастирът Алкобра е сред първите готически сгради в страната, а заедно с манастира Санта Крус в Коимбра е и един от най-важните средновековни манастири.

Университетът в Коимбра

Това е един от най-старите университети в Европа, създаден през 1290 година. Освен това е и сред най-големите в страната – с около 20 000 студенти. През 18 век по инициатива на крал Жоао V е построен университетският комплекс (във вида познат ни днес), а библиотеката на университета се откроява с интересна архитектура – тя е класически пример за бароков стил.

Забележителностите на Португалия

Кабо Жирао

Това е скала, намираща се на южното крайбрежие на остров Мадейра, в португалския архипелаг, носещ същото име. Висока е цели 570 метра, което я прави най-високата скала в Европа, а гледката от върха ѝ е зашеметяваща. През 2012 година тук е инсталирана специална платформа със стъклен под, за да може изживяването за посетителите да е наистина незабравимо.

Замъкът Сао Жорже

Този замък се намира в Лисабон и може да бъде видян от всички краища на града. Създаден е през римско време, но по-късно е преустройван и от маврите (през 10 век), а е освободен през 1147 година по време на Втория кръстоносен поход. Замъкът по-късно служи като резиденция на крал Алфонсо ІІІ, като през цялата си история е разрушаван и възстановяван няколко пъти.

Замъкът Обидос

Този замък се намира на хълма в малкото градче Обидос, разположено на Атлантическото крайбрежие. Представлява внушителна сграда, построена от маврите през 8 век, като през 14 век е ремонтиран и към него е добавена цитадела. В наши дни в замъка се помещава луксозен хотел, а всяка година през юли тук се провежда традиционен средновековен пазар.

Забележителностите на Португалия

Рибейра

Това е името на популярен и красив район в Порто, известен още като “душата на Порто”.  Тук можете да се разходите по средновековните улички, завършващи на брега на река Дуро. Мястото изобилства от заведения, а по време на празниците жителите на града прииждат тук, за да гледат фойерверк-шоуто. В Рибейра през 1394 година е роден и Хенри Мореплавателя, като къщата му може да бъде видяна и днес.

Забележителностите на ПортугалияСнимка: Flickr.com

Прая да Мариня

Прая да Мариня е считан за един от най-красивите плажове в Португалия – неслучайно снимката му е поставена в много от туристическите брошури на страната. Представлява малък залив с красиви сини води и бял пясък, ограден от скали. Мястото предлага и добри условия за гмуркане с шнорхел.

Кулата Белем

Разположена е на място, което в миналото е било остров в река Тежу, близо до Лисабон. Известна още като кулата Сейнт Винсънт, тя е построена през 1515 година с цел, както да защитава Лисабон от нашественици, така и да приветства приятели на града.

Забележителностите на Португалия

Национален дворец Пена

Построен на върха на хълм в Синтра, той може да бъде видян от Лисабон при хубаво време. Създаден е от цар Фердинанд ІІ и е интересен с това, че съчетава в себе си различни архитектурни стилове. Той е внушителен пример за романтизъм от 19 век, както в Португалия, така и в целият свят. В наши дни е използван при държавни поводи.

Забележителностите на ПортугалияСнимка: Flickr.com