Как пречат включените мобилни телефони на самолетите?

  • Как пречат включените мобилни телефони на самолетите?
    Как пречат включените мобилни телефони на самолетите?

Какво правите, когато се качвате на самолет – изключвате ли мобилния си телефон или просто го слагате на режим полет?

Е, със сигурност сте наясно, че има и такива пътници, които не правят нито едно от двете, но доколко опасно е това?

Съществуват притеснения относно работата на мобилните телефони и устройства на борда – широко разпространено е мнението, че вълните, излъчвани от мобилните телефони, могат да предизвикат смущение в комуникационните системи на самолета.

Затова всеки път преди излитане чуваме репликата: „Дами и господа, моля включете мобилните си устройства в самолетен режим.

Причината за това е, че мобилните телефони излъчват радио-вълни, които биха могли хипотетично да объркат радарните системи или тези за безопасност. Предполага се, че тези вълни могат да попречат и на комуникацията на пилотите, осъществявана през слушалките.

Именно затова съществува и режим полет, който заглушава всички радио-сигнали, които биха могли да попречат на полета или комуникацията в пилотската кабина.

И все пак истината е, че много от нас, дори и не нарочно, са оставяли телефон си по време на полет включен и без да са на самолетен режим. Това все още не е довело да някакви катастрофи, поне доколкото е известно.

Според списък на НАСА обаче, който обобщава инциденти, случили се по време на полет и свързани с мобилните устройства, има поне 5 случая на объркани комуникационни системи, вследствие на употребата на мобилни телефони на борда.

Независимо от факта, че все още не е докладван много сериозен инцидент по време на полет, причинен от тях, все пак по-добре да се съобразяваме с изискванията за безопасност, отколкото да рискуваме – особено когато се намираме на такава височина.