За какво се използват кислородните маски в самолета?

  • За какво се използват кислородните маски в самолета?
    За какво се използват кислородните маски в самолета?

Всички, които са летели със самолет, са чували познатата реч за кислородните маски и колко е важно да се прочетат указанията за тяхното ползване.

Но така и не се обяснява какво точно е тяхното действие. Всъщност какво знаем за тях?

Съществува теория, че кислородът предизвиква опиянение и успокоява пътниците, при наличие на по-сериозен проблем с летателния апарат. Той предизвиква еуфория и „приемане на съдбата“, но въпреки всичко, това е само теория, която реалността опровергава.

Целта на маските е да гарантират безопасността на пътниците. По думи на стюардите и стюардесите те се използват при промяна на налягането в летателния апарат, тъй като при по-голяма надморска височина въздухът става по-разреден, а нивата на кислород са по-ниски. Затова самолетът е херметизиран и се поддържа налягане, съответстващо на 1500-2400 м. За сравнение – все едно пътниците се намират на надморска височина, еквивалентна на тази в Богота или Мексико сити.

Именно това е причината, поради която разхерметизирането е изключително опасно. Ако налягането падне под определена стойност, маските падат автоматично. Тогава идва моментът, когато пътниците трябва да сложат маските си и да изчакат, докато самолетът достигне безопасна височина. В такива случаи маските предоставят кислород за няколко минути.