Как ще изглежда новата най-висока сграда в света?

  • Как ще изглежда новата най-висока сграда в света?
    Как ще изглежда новата най-висока сграда в света?

Вижте как ще изглежда следващата най-висока сграда в света – издигащата се от пустинята и висока 1 км „Джеда Тауър” в Саудитска Арабия.

По план тя ще отвори врати през 2020 г., като ще надмине емблематичния дубайски небостъргач „Бурж Халифа” със 72 м.

Построяването на „Джеда Тауър” ще струва 1,4 млрд. долара, като ще бъде перлата в короната на Джеда Економик Сити, търговски и жилищен проект с територия 5,3 млн. кв. м, който ще включва домове, хотели и офиси, както и туристически атракции.

В момента строителната площадка е заобиколена от пустиня, но при завършването на кулата тя трябва да е център на инвестиционните проекти на „Джеда Економик Сити”.

С обща разгъната застроена площ от 243 866 кв. м, разпределени в 252 етажа, кулата ще включва и най-високата наблюдателна площадка, разположена на 664 м височина с 500 кв. м открита платформа.

Другите екстри включват 5-звезден хотел от веригата „Фор Сийзънс” (в превод от английски „Четири сезона”) и 97 свързани с проекта апартамента с рум сървис, включително 7 мезонета. Офисите ще заемат 7 етажа, а „жилищните нива” ще са 4 – с 325 апартамента.

Асансьорите ще достигат до рекордна височина - 660 м, а асансьори на две нива, които ще отвеждат посетителите от първия етаж на сградата директно до наблюдателната площадка, могат да се движат със скорост 1.5 м в секунда.

С други думи, те могат да издигат гостите до наблюдателната площадка, достъпна от 157 и 158 етаж, за 66,5 секунди.