Каква история крие замъка Малборк?

  • Каква история крие замъка Малборк?
    Каква история крие замъка Малборк?

Една от най-големите атракции на Малборк е нейният мащабен масивен замък, разположен на брега на река Ногат, източен ръкав на Висла. 

Строежът на Мариенбург (крепостта на Мария) е започнат от тевтонските рицари през 13 век и е бил щаб на ордена в продължение на почти 150 години; огромната му маса е подходящо въплъщение на важната му история. Посещенията са чрез самоуправляема обиколка с аудио гид. Оставете поне три часа, за да оправдаете идването си на това място.

Огромният замък се е оформял на етапи. Първо е така нареченият Високи замък, страховитият централен бастион, започнал около 1276 г. когато Малборк става столица на ордена през 1309 г., крепостта е значително разширена. 

Каква история крие замъка Малборк?
Снимка: pixabay

Средният замък е построен отстрани на високия, последван от долния замък още по-нататък. 

Целият комплекс е обграден от три пръстена от отбранителни стени и укрепен с подземия и кули. В крайна сметка замъкът се разпростира на 20 хектара, което го прави най-голямата крепост, построена през Средновековието.

Замъкът е превзет от полската армия през 1457 г., по време на тринадесетгодишната война, когато военната мощ на рицарите е започнала да се разпада. След това Малборк става резиденция на полските крале, посещаващи Померания, но от шведските нашествия нататък постепенно запада. След Първия дял през 1772 г. прусаците го превръщат в казарма, унищожавайки голяма част от украсата и демонтирайки секции, които не са използвани за военни цели.

Каква история крие замъка Малборк?
Снимка: pixabay

През 19 век Мариенбург е една от първите исторически сгради, взети под държавна защита, превръщайки се в символ на средновековната германска слава. Въпреки претърпените щети по време на Втората световна война, почти целият комплекс е запазен и днес замъкът изглежда подобно на преди шест века, доминирайки над града и околността. 

Най-добрата гледка е от противоположната страна на реката (можете да стигнете до нея чрез пешеходния мост), особено в късния следобед, когато тухлата става интензивно червено-кафява на залязващото слънце.

Входът към комплекса е от северната страна, през онова, което преди е било единственият вход. От главната порта се минава по подвижния мост, след което се минава през пет врати с железни решетки до обширния двор на Средния замък.

Каква история крие замъка Малборк?
Снимка: pixabay

От западната страна (вдясно) се намира Дворецът на великите майстори, който има прекрасен интериор, включително кухнята с 6-метровата камина и Голямата трапезария, най-голямата камера в замъка с 450 кв. метра. Забележителният таван е запазил оригиналния си свод. Надникнете вътре преди да се отправите към другата страна на двора, където има изложена колекция от оръжия и брони и отличен музей на Амбър - важен източник на приходи за тевтонските рицари - те контролирали цялото балтийско крайбрежие, където се намира. След това обиколката продължава до параклиса „Света Ан“ където са погребани 12 Велики Учители.

Умният аудиогид след това ви отвежда до Високия замък, през друг подвижен мост и през порта към грандиозен аркаден двор, който има реконструиран кладенец в средата. 

Един от най-впечатляващите интериори тук е църквата „Света Мария“, достъпна през красива готическа врата, известна като Златната порта.