Какво ще се случи с мегаполисите в Азия?

  • Какво ще се случи с мегаполисите в Азия?
    Какво ще се случи с мегаполисите в Азия?

Специалисти твърдят, че големите градове, за които ще прочетете в следващите редове няма да бъдат населявани през 2100 г.

Прогнозите на учени за последиците от изменението на климата стават все по-прецизни и прогнозират, че в бъдеще мегаполисите ще бъдат сериозно застрашени от наводнения или топлинни вълни. 

Вижте кои са тези места:

1. Дубай, OAE

След 2070 г. в градовете в Персийския залив като Дубай температурите ще достигнат до 45 градуса по целзий през летните месеци. Тамошните жители съветват посетителите да избягват да са навън от юни до септември. Описват усещането като да излезете от една приятна, климатизирана стая навън може да се сравни с отварянето на вратата на фурната, когато сте прекалено близо и горещият въздух веднага те удря.

2. Шанхай, Китай

Северните китайски равнини, които имат около 400 млн. жители, може да бъдат засегнати от най-смъртоносните топлинни вълни на Земята до края на века. Шанхай е 3-тият по големина град в света с около 25 млн. жители и може да бъде един от най-застрашените. Учените са установили, че през следващите 30 години може да има поне 5 случая с температури над смъртоносния праг (температурата на въздуха на открито да е над 35 градуса по целзий).

3. Пекин, Китай

Подобно на много китайски градове Пекин е основен източник на парникови газове, които замърсяват въздуха. В града често има смог и местните жители носят маски за лице, а да дишат на открито е по-вредно от пушенето. През 2015 г. 9 млн. души са починали преждевременно от болести на дихателните органи, което се равнява на 16% от всички смъртни случаи в света.

4. Ню Делхи, Индия

Екстремните температури в Делхи са подобни на тези в Пекин и Шанхай. Замърсеният със смог въздух може да предизвика обриви, гадене и главоболие. Някои хора също така могат да получат припадъци, причинени от топлинен удар. Според изследвания температурата на въздуха на открито в южноазиатските градове като Делхи може да стигне до 35 градуса по целзий до 2100 г.