Какво трябва да знаете, ако ще пътувате до Пуерто Рико?

  • Какво трябва да знаете, ако ще пътувате до Пуерто Рико?
    Какво трябва да знаете, ако ще пътувате до Пуерто Рико?

Пуерто Рико възстанови както правилата си както за задължителното носене на маски, така и полицейски час за бизнеса.

Новите правила влязоха в сила на 2-ри септември, четвъртък, и изискват предприятията да затварят между 00:00 и 05:00 ч., седем дни в седмицата. 24-часовите аптеки могат да останат отворени, а ресторантите в хотелите могат да работят и през тези часове. Актуализираните правила също изискват да се носят маски във всички закрити и затворени пространства, както и във всички външни пространства, където се събират повече от 50 души. Това важи за всички, независимо от техния ваксинален статус.

Последната изпълнителна заповед се основава на съществуващите мерки за здраве и безопасност, предназначени да управляват пандемията и да предпазват хората. От 16 август Пуерто Рико изисква гостите, отседнали в платени квартири по целия остров, като хотели, къщи за гости, парадори и краткосрочни наеми като Airbnb и Vrbo, да покажат доказателство за ваксинация или отрицателен резултат от теста за COVID-19, направен в рамките на 72 часа на пристигане.

Ако гостите остават повече от седем дни, те трябва да продължат да представят отрицателни тестове на седмична база. Хората, които не спазват новите правила, могат да получат глоба от 5000 долара или 6 месеца затвор.

Територията на САЩ също изисква доказателства за ваксинация или отрицателен резултат от теста за COVID-19 от покровители, които желаят да вечерят или пият на закрито. Това правило също влезе в сила през август и се прилага за ресторанти, барове или други затворени места, където се сервират храна или напитки. Всеки, който желае да посети други затворени обществени пространства като музеи, театри и конгресни центрове, трябва също да представи доказателство за ваксинация или отрицателен резултат от теста.

Бизнесът, който не проверява на клиентите състоянието на COVID-19 на вратата, трябва да намали вътрешния си капацитет до 50%.

Пуерто Рико премахна изискванията си за тестване за напълно ваксинирани американски пътници още през май и намали местните ограничения като тласък за туризма на Карибския остров. Заради вариантът делта обаче дойдоха промени, които доведоха до увеличаване на инфекциите и накараха правителството да удвои изискванията за ваксинация като първа линия на защита срещу вируса.

Когато летят до Пуерто Рико, напълно ваксинираните американски пътници трябва да качат своята ваксинационна карта срещу COVID-19 в онлайн портала на здравното управление на Пуерто Рико, преди да се качат на полета си. След като бъдат качени, те ще получат QR код, който ще бъде сканиран, когато пристигнат на летището. Тези, които не са ваксинирани, трябва да представят доказателство за отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа.

Други международни пътници, независимо от техния ваксинален статус, трябва да представят доказателство за отрицателен PCR тест за COVID-19. Международното летище Луис Муньос Марин предлага PCR тестове на място за входящи и заминаващи пътници за цена от около 110 долара на тест. Неваксинираните пътници пък имат възможност да получат еднократна ваксина Johnson & Johnson и в терминал B на летището.

Всички пътници, независимо откъде идват, трябва да попълнят формуляра за декларация на пътника.Центровете за контрол и превенция на заболяванията понастоящем изброяват Пуерто Рико на ниво 4: Много високо ниво на COVID-19, като препоръчват на посетителите да избягват ненужни пътувания до Пуерто Рико.