Карта от 19-и век слага река Мисисипи в джоба ви!

  • Карта от 19-и век слага река Мисисипи в джоба ви!
    Карта от 19-и век слага река Мисисипи в джоба ви!

Преди появата на навигацията и Гугъл картите, пътешествениците разнасяли със себе си обемисти атласи и карти. За нас вече не е чужно, че можем носим всичката ни необходима информация за маршрута в себе си.

Това обаче се оказва привилегия не само за хората от 21-ви век!

През 1866 г. се появява едно гениално проектирано парче хартия, която описва цялата дължина на река Мисисипи от нейния източник езерото Итаска, Минесота до Мексиканския залив. Тя е изобразена на т. нар. лентови карти.

Картата е дълга над 3 метра и е само 7 см широка. Без проблем тя може да бъде навита около макара, която се побира в джоба ви. Тя е чудесен наръчник за тези, които пътуват по Мисисипи. Картата подробно описва интересните речни градове, които се срещат, докато плавате надолу по течението. Предприемачите от Сейнт Луис Майрън Колуни и Сидни Б. Феърчайлд патентоват този модел карти, които се оказват изключително популярни, заради развитието на корабоплаването по това време. 

Днес копията на тези интересни карти са разпръснати в американски библиотеки, местни музеи и картографски колекции. Всяка от тях се изважда от малката кутийка с ръчна манивела. Тези карти са интересен предшественик на джобните, които днес обикновено стоят в жабките на автомобилите. 

Вижте как изглеждат средствата за навигация от 19-ти век:

Карта от 19-и век слага река Мисисипи в джоба ви!Снимка: Library of Congress

 Карта от 19-и век слага река Мисисипи в джоба ви!Снимка: Library of Congress