Къщата на земетресенията – история на британската сеизмология

  • Къщата на земетресенията – история на британската сеизмология
    Къщата на земетресенията – история на британската сеизмология

Историята на Къщата на земетресенията в Шотландия и как пощаджия и обущар създават уред за измерване на трусове преди повече от 100 години.

Великобритания не е известна със земетресения, въпреки че те се случват постоянно, но хората усещат само 20-30 от тях. Първият сеизмограф е направен и инсталиран в Шотландия в село, наречено Комри. Това не е случайно – селото в Пъртшир в Южна Шотландия е най-активният сеизмологичен район в в Обединеното кралство.

Джеймс Мелвил за първи път регистрира и записва земетресение там през 1597 г., а през 1789 г. преподобните Тейлър и Джилфилан започват първите систематични записи на информация за силата и честотата на турсовете. За 50 години те регистрират около 70 сериозни труса, включително и най-голямото от всички земетресения в Комри от 1839 г. когато много къщи са съборени, а близкият язовир е разрушен.

След земетресението шефът на местната поща и обущарят на селото създават самобитен инструмент за измерване на земетресенията и започват да записват информацията. През 1874 г. близо до Комри е издигната т.нар. „Къща на земетересенията“, в която е поставен по-модерен сеизмограф. През 1911 г. сеизмичната активност в района обаче намалява и това прави къщата ненужна чак до 1988 г. когато тя е оборудвана с най-модерната за времето си техника.

В наши дни „Къщата на земетресенията“ все още си е там, а туристи и минувачи могат да видят през прозорците новите инструменти, както и първият сеизмограф, който все още е инсталиран на пода.