Мистичен хълм, където всичко се търкаля нагоре

  • Мистичен хълм, където всичко се търкаля нагоре
    Мистичен хълм, където всичко се търкаля нагоре

Те са стотици. Има ги на много места по света. Когато ги види за първи път, човек не може да повярва на очите си. Както и когато ги види всеки следващ път. Това са така наречените мистични хълмове (или гравитационни хълмове).


Когато освободите от скорост автомобил на такъв хълм, той започва да се движи по инерция нагоре. Същото се случва и с оставена на пътя бутилка, с разлята течност и всичко, което би се търкаляло само по нанадолнище. Дори има места, на които реките изглеждат сякаш текат антигравитационно.

Около всеки гравитационен хълм обикновено има местна легенда, която се опитва да обясни привидно необяснимото. В продължение на векове тези места са считани за обитавани от зли духове или за места с свръхестествени магнитни полета.

Някои от местата, където ефектът е особено силен, се превръщат в туристически дестинации. Там услужливи екскурзоводи може да се опитват да обясняват на посетителите, че причина за явлението е мистерия. Истината обаче е друга.

Научно е доказано, че мистичните хълмове са 100% зрителна измама. Ако хоризонтът е неравен или видимите дървета и храсти са наклонени леко, това може да излъже окото. Дори и да знаете, че това, което виждате, е оптическа илюзия обаче, понякога пак е трудно да приемете, че очите ви лъжат.

Вижте и краткото видео от един мистичен хълм в Южна Корея.