Каварна: Идеи за разходка на +50 км

  • Каварна: Идеи за разходка на +50 км
    Каварна: Идеи за разходка на +50 км

Северното Черноморие определено има какво да предложи и на най-взискателните туристи.

Малки градчета, подредени като по учебник за архитектура, приятни селца край морето, развити курорти, реки, скалисти места, всичко това може да се види от нос Емине, чак до Дуранкулак.

Едно от най-впечатляващите места, на които съм била по крайбрежието в Североизточна България определено е Каварна. Ходех там още от първите рок концерти. Имах възможността да слушам Апокалиптика, Корпиклаани, Моторхед по-късно и Любе, заедно с Александровския хор. Къде с билет, къде при вход свободен, гледах велики групи, дошли да зарадват родните фенове с музиката си и самите те да се насладят на красотата на родното ни море.

Каварна: Идеи за разходка на +50 км
Снимка: alex yosifov/Flickr

Някои от концертите, най-вече по време на мидения фест, бяха организирани в центъра на града. По главната улица бяха уредени сергиите на десетки продавачи, предлагащи риба, миди, картофки и скара. Разбира се, за пиячите имаше бира и твърд алкохол. Срещу сцената, на която свириха Апокалиптика, се намираше кафене, от което изпълните можеха да се видят по време на концертите.

Пред естрадата отрано се тълпяха почитатели на твърдия рок и метъла, които изпълваха пространството, придаваха му нов заряд. Прожекторите осветяваха лицата в различни ярки цветове. Всички бяха притихнали в очакване на своите любимци и така бе не само по време на мидения фест, но и на всички други концерти в града.

Каварненци са изключително гостоприемни хора. Готови са да опътят пътешественика и да му предложат помощта си в намирането на заведения и места за пренощуване. Това допълваше усещането за дом, за нещо близко и в същото време истинско, пълнокръвно.

Каварна: Идеи за разходка на +50 км
Снимка: Dimitry Anikin/Flickr

Други концерти, като тези на Любе и Моторхед бяха на стадиона. И там имаше бира в големи количества, но атмосферата е някак по-задължаваща зрителя и предполагаща по-прилично поведение от страна на феновете. Усещането да гледаш велики групи в България и то край морето е завладяващо и прекрасно. Британците от Моторхед ме разтопиха, а Александровския хор ме разтърси.

Тази година Рибен и миден фест в Каварна ще се състои от 1-ви до 3-ти септември.  Рок концертите са сведени до минимум през 2017 г., но традиционно имаше прояви по повод Джулай морнинг. Каварна все още е запазила своето рок очарование. По страничните стени на панелните блокове още могат да се видят лицата на рок величия, гостували в малкия черноморски град.

Каварна: Идеи за разходка на +50 км
Снимка: Marcin Chady/Flickr

През последните няколко години културният календар на общината предвижда различни пленери по рисуване, театрални празници, поп концерти, фолклорен фестивал.

В Каварна и около нея има какво още да се види. В Исторически музей в града са поместени предмети разказващи за историята на землището и околностите. Освен това местните се гордеят и с Етнографски музей и читалище. Внимание заслужават старите чешми, част от които са запазени, реставрирани и функционират до днес, както и двете църкви от 19-ти век.

Извън града, "звездата" на всеки туристически воаяж в района е крепостта на нос Калиакра. Легендата разказва, че на това място 40 девойки, начело с Калиакра, сплели косите си и се хвърлили в морето, за да ги пленят поробителите.

Каварна: Идеи за разходка на +50 км
Снимка: Dimitry Anikin/Flickr

В голяма степен са запазени части от укрепителните съоръжения, основите на църкви, както и административни сгради. Някога от тази крепост се е ръководело управлението на основаното от Балик Добруджанско деспотство.

Други задължителни спирки за всеки пътешественик, пожелал да разгледа местната природа, са село Тюленово, където природата е запазена почти непокътната и Дуранкулак, където може да се къмпингува.

Каварна: Идеи за разходка на +50 км
Снимка: Mihail Krastev/Flickr

От Дуранкулак лесно може да се стигне до граничния пункт с Румъния - Вама веке и едноименното село, което също предлага добри условия за къмпинг. А през някои месеци от годината там се организират концерти с музика на живо. 

След Вама веке е Мангалия и макар вече да сме на повече от 50 км. от Каварна, от там запалените пътешественици могат да се оправят към морските курорти на Румъния. Могат да посетят Нептун, Сатурн, Юпитер, Венера, а също и селцата Еуфория Суд и Еуфория Норд. Следва Констанца и с това обиколката на Българското и Румънско Черноморие, както и на Южна и Северна Добруджа би била пълна.

"Човек е човек, когато е на път", гласи една крилата фраза и затова, ако имате възможността да посетите Северното Черноморие, не пропускайте възможността да минете през Каварна и съседните селища. Багажът за пътешествието може да се побере само в една раница, но спомените ще изпълнят цялото ви сърце, преминало през великолепните брегове на Карвунската земя. 

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката "Стани автор"