Кайро – забележителности за един уикенд

 • Кайро – забележителности за един уикенд
  Кайро – забележителности за един уикенд
 • Кайро – забележителности за един уикенд
  Кайро – забележителности за един уикенд
 • Кайро – забележителности за един уикенд
  Кайро – забележителности за един уикенд
 • Кайро – забележителности за един уикенд
  Кайро – забележителности за един уикенд
 • Кайро – забележителности за един уикенд
  Кайро – забележителности за един уикенд

Посещението на Кайро няма как да мине без мистиката на фараоните, пирамидите и древните египтяни, примесено с екзотиката на съвременен Египет, шумните базари и хаотичните улици. Потопете се в атмосферата на северноафриканската страна и околностите й – вижте списък на основните забележителности в Кайро.


Пирамидите в Гиза– Те крият древни тайни и загадки. Хеопсовата пирамида е най-стара и най-голяма, Хефрен – най-висока, тъй като е издигната върху каменна платформа, а основата на Манкаур е четири пъти по-малка от основите на другите две. Всяка е гробница на египетски владетел, която можете да разгледате и отвътре. На ден в комплекса се допускат ограничено количество посетители, така че отидете рано сутринта, за да сте сигурни, че ще влезете. Намират се на 1 час път от центъра на Кайро.

Сфинксът – Той е разположен точно пред трите пирамиди в Гиза и представлява статуя на митично същество с тяло на лъв и глава на човек. Изграден е от един-единствен каменен блок и е най-голямата монолитна статуя в света. Дълъг е 74 м, а височината му е 20 м. Смята се, че е изграден 4600 г. пр.Хр. Следи от боя до едното му ухо доказват, че някога е бил цветен. Можете да стигнете до него пеш или като си наемете камила пред пирамидите.

Кулата на Кайро/Бурж ел Гезира (Burj El Gezira) – От нея се разкрива невероятна гледка към града, а на върха й ви очаква изискан ресторант с разнообразна кухня. Изкачването става с панорамен асансьор. Висока е 187 м. Отворена е всеки ден от 9 сутринта до 1 часа след полунощ. Намира се на остров Гезира.

Египетският музей – Тук се съхранява най-богатата в света колекция от египетски артефакти. Музеят е огромен и ако искате да разгледате всяка от 107-те му зали, ще са ви нужни дни. В него се пазят над 160 000 обекта. Ще видите мумии на императори, саркофази, погребални маски, глинени съдове, оръдия на труда и съкровището на Тутанкамон заедно със златната му маска. Намира се в центъра на Кайро. Повече информация тук.

Цитаделата – Представлява крепост и няколко джамии. Построена е на хълма Мугатан през XII век. Днес от оригиналната крепост са останали защитните стени. Алабастровата джамия се намира в центъра на комплекса и е интересна с това, че има две позлатени минарета, въпреки че ислямът забранявал това. Те се издигат на 81 м височина. Зад нея е джамията на Ал-Насир Мохамед, впечатляваща с идеалните си пропорции и богата украса. От красивия парк тук се разкрива невероятна гледка към Кайро.

Круиз по река Нил – Потопете се в тази невероятна атмосфера: светлините на Кайро, загадъчните пирамиди и звездите над тях, докато се носите бавно по най-дългата река в света, а на ръка разстояние пред вас – вкусна вечеря и танцьорки на белиденс. Ще минавате под мостовете над Нил докато безброй други корабчета и лодки се разминават с вашето. Можете да си наемете превоз по всяко време от пристанището.

Музеят на слънчевата лодка (The Solar Boat Museum) – Тук ще видите най-старата лодка в света – огромна и изцяло дървена, на повече от 4500 години. Древните египтяни са използвали лодки като тази – т.нар. „слънчеви лодки”, за да пренасят фараоните си заедно с бога на слънцето Ра към отвъдното. Музеят се намира в Гиза, точно зад Хеопсовата пирамида на мястото на ров, в който е била открита запазената лодка.

Музеят на ислямското изкуство – Той е един от най-големите в света. Тук ще видите уникални дърворезби, ковани съдове от мед, сребро и злато, пана с флорални мотиви, инкрустации от слонова кост и седеф, много ръкописи, красиви мраморни фонтани, керамика и стъкло от различни периоди, както и персийски килими, мавритански чинии и още много други предмети. Намира се в централната част на града.

Операта– Намира се в центъра на града и е изградена в арабски стил. Строителството й завършва през 1988 г., като предишната й сграда изгаря през 1971 г. и е първата опера в арабския свят. Голямата зала на операта има 1500 места. Тук можете да гледате оперни и балетни представления на световно ниво, както и представления с традиционна арабска музика и танци. Изберете си какво да посетите още сега тук.

Паркът „Ал Азар” (Al Azhar) – Няма да повярвате, че паркът е построен на мястото на сметище. Около вас ще се носи ароматът на екзотични цветя, а пръските от красиви фонтани ще ви дарят прохлада и свежест. Тук можете да се скриете от горещото слънце под дебелите сенки на високи палми или да се излегнете на тревата край малкото езеро. От парка се разкрива невероятна гледка към Цитаделата. Има входна такса. Намира се на няколко минути пеша от центъра на града.

Зоопаркът в Кайро– Тук можете да си направите снимка с повечето от животните и дори да нахраните лъв или тигър в клетката му. Ще видите шимпанзета, жирафи, мечки, змии и различни видове птици, а докато се разхождате наоколо ще забележите богата екзотична растителност. На територията на зоопарка има много кафенета и заведения за хранене. Намира се в Гиза.

Пазарът „Хан Ел Халили” (Bazar Khan El Khalili) – Това е най-големият открит пазар в цяла Африка. На многобройните сергии се продават наргилета, фесове, пъстри дрехи от египетски памук, килими, накити, папируси, подправки, плодове, парфюми. Ако сте любители на природната козметика, не пропускайте малките гърненца с прах от натрошени маслинови костилки за боядисване на миглите или специалните керемиди-червила, които отделят багрило щом ги навлажните. В работилниците ще видите как майстори изработват джезвета и килимчета за молитва. Пазарът се намира в сърцето на Кайро.

Пазаруване в Кайро – Кайро има какво да предложи за всеки джоб – големи пазари с всякакви стоки и молове и търговски центрове с луксозни магазини по лица „Талат Харб” (Talaat Harb). Екзотична подправка, парфюм или пъстро килимче са някои от най-популярните сувенири. Оригинален подарък са и ръчно рисуваните папируси, които можете да откриете както по пазарите, така и в специализирани арт магазини.

Кошари (Koshary) – Това е вид египетски чай, популярен в Северен Египет. Щом сте в Кайро, задължително започнете денят си с чаша от него. Той винаги е силно подсладен с тръстикова захар и овкусен с листа джоджен и мляко.

Фул мудамас (Ful mudammas) – Това е ястие, подходящо за вегетарианци. Представлява вкусна яхния от бакла. Често се гарнира с варени яйца или свежи зеленчуци като репички и праз. Може да се яде като се загребва с някоя от традиционните тънки египетски питки.

Нощен живот – Нощем Кайро става още по-„горещо”: кабарета с ориенталски танци, казина, клубове, плаващ ресторант по Нил и впечатляващото шоу светлина и звук на пирамидите. Разходете се по централната улица или по крайбрежните алеи и изберете своето място за вечерни приключения.