Кои са известните забележителности, които имат двойници? (част 1)

  • Кои са известните забележителности, които имат двойници? (част 1)
    Кои са известните забележителности, които имат двойници? (част 1)

Днес сме ви подготвили няколко популярни дестинации и техните двойници. 

Ето ги и тях :

1. Мачу Пикчу в Перу и Исла дел Сол в Боливия 

Със сигурност мнозина са чували името Мачу Пикчу – известният древен град на изчезналата империя на инките. След като е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, потокът от туристи натам се е увеличил многократно. Достигането до самия град обаче е доста трудна задача както във физическо, така и във финансово отношение. Затова се популярност набира Исла дел Сол в Боливия е добра алтернатива и негово голямо предимство е, че се намира на брега на изумително красивото езеро Титикака. Там могат да се видят над 80 руини и множество тераси. Според легендата именно на това място е основана империята на инките. 

2. Статуя на Христос Спасител в Бразилия и Статуя на Христос Цар в Португалия 

Известната статуя на Христос Спасител е с височина 30, като заедно с в пиедестала височината му е 38 м. Тъй като конструкцията е разположена на върха на планина, не е необичайно статуя да бъде ударена от мълния. Поради това структурата често трябва да се възстановява. Огромен брой туристи всеки ден искат да дойдат в подножието, така че дори правенето на снимка на фона на статуята ще бъде проблематично. Входният билет започва от 12 долара, но тя цената варира в зависимост от сезона. Доста подобно копие на Христос Цар се намира в Лисабон. Височината му е малко по-малка 28 м, но заедно с пиедестала става 82 м. За да се качите до наблюдателната площадка, трябва да платите вход около 9 евро.

3. Солено езеро Бонвил в Охайо, САЩ и Салар де Уюни в Боливия 

Малко хора знаят какво представлява соленото езеро Бонвил в Северна Америка. Интересното е обаче, че в то има почти пълно копие – Салар де Уюни в Боливия. Любопитен факт е, че и двете места са познати на мнозина от редица холивудски продукции.

4. Тадж Махал в Индия и Биби-ка-Макбара в Индия 

Величественият Тадж Махал се намира в индийския град Агра и има двойна функция, съчетавайки джамия и мавзолей. По неговото създаване са работили около 22 000 Майстори, а към днешна дата той се посещава от над 5,5 милиона туристи годишно. Можете да посетите атракцията през всеки ден от седмицата, с изключение на петък. Цената на входния билет за чужденци е около 15 долара. Ако погледнете сградата на мавзолея Биби-ка-Макбара, която се намира в град Аурангабад, можете да проследите ясно сходство в архитектурата. Комплексът отстъпва на оригинала по размер, но е по-достъпен за посетители, тъй като входната такса е около 4 долара.

5. Тауър Бридж в Англия, Великобритания и Мост в Суджоу в Китай 

Тауър Бридж съчетава едновременно дизайн на висящ и подвижен мост и именно той стана световноизвестният символ на Лондон, а цената на входния билет е 15 паунда. Негова реплика се намира на 9000 км от китайския град Суджоу. Азиатската версия се различава от оригинала по своята двойна конструкция.