Колко е лесно да пътуваш сам

  • Колко е лесно да пътуваш сам
    Колко е лесно да пътуваш сам

Лято е. И отново става така, че всички прогресивно са се отказали от планираната екскурзия или я планират за мега неудобно за мен време, или планират прекалено, или... Ясно, ще пътувам пак сама. А който никога не го е правил, нека прецени плюсовете и минусите от моя и подобен на моя опит и действа смело. Мога да го уверя, че предимствата определено са повече, а и няма пътуване, което да е за изпускане, освен това с лоша компания.


Компанията

Повечето хора се отказват да пътуват сами именно защото нямат с кого да споделят пътуването или, както беше и с мен в началото, ма-а-алко се притесняват от самотата в стил „Как така, аз такъв един мъничък в тази огромна Варна!”

И както често се случва със страховете, те са по-големи преди да се впуснем в играта. В момента, в който тръгнете на път, седнете във влака, отпуснете се в хотела или отидете на плажа сред купища хора, ще разберете, че и да искате, е трудно да останете сами. А ако положите малко комуникативни умения, още по пътя може да се сдобиете с нови приятели. И не се безпокойте, ако държите на компания – една вечер на бар или клуб повече от сигурно ще ви осигури такава... и махмурлук, ако прекалите с „компромисния” алкохол.

Пътуването

Когато човек пътува сам, наистина трябва да се оглежда повече, да е може би една идея по-организиран, но тогава пък има и повече свобода на действие. Когато ми се наложи да пътувам само с моя милост миналото лято до морето, например, доста се бях вкиснала, че ще съм в нощния влак сама. После обаче се сетих за така нареченият carpooling (или споделено пътуване), влязох в един от сайтовете и веднага намерих човек, който пътуваше на същата дата в моята посока. Звъннах, разбрахме се и не само, че се придвижих бързо, по-евтино и по-комфортно, ами и си бъбрих през повечето време с другите в колата. Често са ме взимали и на стоп, на кратки разстояния, но винаги внимавам да съм сред хора, по светло, общителни и които вдъхват доверие, като избягвам безлюдни и тъмни места. С една дума, самото пътуване, когато си сам, може да бъде много приятно и разнообразно, стига да не си с тежък багаж.

Багажът

Друга причина, поради която хората не искат да са сами, е че си разпределят багажа. Единият взима сешоара, другият – ютията. Да, като си сам, ще се наложи да се откажеш от всички или повечето удобства. Но всичко си има и добрите страни. Липсата на половината ви козметика или други нужни вещи може да се окаже повод за нови запознанства по-късно. Кой знае!

Цените

Повечето единични стаи в хотелите са по-скъпи и ако нямате такава възможност, ще трябва да вадите другия жокер – общуването. Намират се чудесни стаи в къщи на доста по-ниски цени от двойните, тоест обратното на хотела. Но за тях ще трябва да поразпитате и да омаете ключовите хора. Друг вариант е просто предварително да се уговорите с познати в града, в който отивате. Един човек се настанява лесно и почти навсякъде. За морето остава вариантът с единичните квартири, като не забравяйте, че всичко се основава на човешкото отношение и поведение. Колкото по-симпатични сте на хазяйката, толкова по-голям шансът за отстъпка и закуска с ягодово сладко на сутринта!