Коста Дорада или къде е Златният бряг на Испания

  • Коста Дорада или къде е Златният бряг на Испания
    Коста Дорада или къде е Златният бряг на Испания

Не е нужно да сте златотърсачи, за да откриете Златния бряг на Испания - Коста Дорада. Така се превежда името на над 200 км плажна ивица с фин златист пясък и маслинени горички за фон. 

Ето го и нашия кратък пътеводител из плажовете, забавленията и курортите на Коста Дорада:


Плажове

Тук те са обширни, златисти и с кристални води. Ще откриете и романтични заливчета, лагуни и малки каменисти плажове. Шезлонгите и чадърите са платени. Грабвайте студен коктейл от бара и се отдайте на целувките на слънцето. 

Морска храна

Задължително опитайте разнообразни морски дарове на барбекю, сардини на шиш или паеля в крайбрежните заведения. Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още, но каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате. 

Тарагона 

Това е столицата на едноименната област. Тук са развити риболовът и яхтингът. Основана е от римляните през III век. Позволете си да се изгубите из тесните улички на Стария град и да се върнете назад в историята. От римско време са запазени градските крепостни стени. Зад тях е катедралата „Санта Мария” с романски и готически елементи в архитектурата си. Ще видите и запазени фрагменти от построения по времето на император Домициан цирк и амфитеатърът, който е побирал 14 000 души. 

Паркът "Акуалеон" (Park Aqualeon)

Потопете се в това незабравимо приключение. Екстремни водни пързалки, басейни, мини плажове и… истинско сафари с лъвове, сибирски тигри и кафяви мечки. Паркът разполага и с малка зоологическа градина, в която ще видите шимпанзета, понита, игуани, папагали, змии и още много животни. Тук няма да скучаете! Намира се близо до Тарагона. Допълнителна информация за парка ще намерите тук

Ситжес 

Освободете се от предразсъдъците и заповядайте в града, известен с гей културата си. Намира се на 35 км югозападно от Барселона. Тук има широки плажове, разнообразен нощен живот и много културни забележителности и събития. 

Карнавалът в Ситжес

Той се провежда в продължение на няколко дни всяка година в края на февруари-началото на март и е едно от най-популярните събития в района. Открива се в четвъртък. Улиците на града се изпъстрят с танцьори, музиканти, качени на огромни платформи и облечени в цветни костюми. Присъединете се към веселието без задръжки и танцувайте наволя до сутринта. 

Фестивалът на фантастичното кино

Провежда се всяка година в края на лятото или началото на есента от 1968 г. насам. Страховити същества от екрана оживяват по улиците по време на специалните събития, свързани с фестивала. В града гостуват световно известни актьори и режисьори, а най-новите им филми на фантастична тематика се въртят в градските кина. По това време на годината Ситжес се превръща в истинска алея на славата. Допълнителна информация за фестивала тук

Музеят „Кау Ферат” (El Cau Ferrat Museu)

В края на XIX век художникът Сантяго Русиньол решава да създаде музей на модернизма и превръща собствения си дом в такъв. Творецът живее в две слепени къщи, принадлежали на рибари. Едната се е наричала „Кау Ферат”. Отвътре стените им са сини и са украсени с картини на художника и на други модернисти като Хермен Камараса и Пабло Пикасо. Тук ще видите и колекциите на Русиньол от железни, керамични и стъклени предмети, както и автентични мебели. Музеят е в Ситжес.  

Музеят на романтизма (Museu Romanticо) 

Не очаквайте само рози, бели гълъби и шоколадови сърца. Музеят се помещава в стара къща от XVIII век, подредена в стила на Романтизма и представяща живота на заможно каталунско семейство. Ще видите колекция от над 400 кукли, каляска, побираща 14 души, велосипеди, изящни свещници и полилеи. Намира се в Ситжес.   

Нощното шоу на фонтаните 

В топлите летни вечери се отдайте на дълги разходки по главната алея в Салоу – курортно градче на 10 км от Тарагона. Фонтаните ще ви изненадат с ефектно светлинно шоу и музика. Една цветна феерия, която ще озари мрака на нощта и ще ви накара да мечтаете. 

Паркът „Порт Авентура” 

Това е най-посещаваният тематичен парк в Испания и шестият по посещаемост в Европа. Скоростни влакчета, водни пързалки, ракети, въртележки, лодки и какво ли не още в различните зони на парка, където ще се пренесете в Китай, Полинезия, Дивия запад или Мексико. Забавлявайте се в един различен свят на безброй приключения и забравете скучното ежедневие. Намира се на няколко километра извън Салоу. Допълнителна информация за парка тук

Аметла де Мар

Това е рибарско градче, което не е застроено с огромни хотели, а е запазило естествения си природен вид. Тесните улички оформят типичния му каталунски облик. Плажовете тук са от най-добрите на Коста Дорада и не са пренаселени. В боровите гори наоколо можете да си устроите пикник, къмпинг или разходка сред природата. Аметла е идеалното място за спокойна почивка. 

Делтата на река Ебро (или Ибър)

Тя е защитена местност и заема площ от 320 кв. км. Тук се срещат специфични растителни и животински видове, гнездят над 95 вида птици, има много езера – както солени, така и сладководни, пясъчни дюни и речни острови. На територията й можете да карате кану, водни ски или да практикувате гмуркане, риболов, катерене, да си устроите къмпинг. Намира се на няколко минути с кола от Аметла де Мар. 

Камбрилс 

Туристическо градче с развит риболов. Тук ще видите стара отбранителна кула с долепени къщички по защитните й стени. А преди да пресечете крайбрежната алея ще забележите сигнална кула, която е служила за комуникация с другите градове по брега. В центъра на града е устроен голям закрит рибен пазар, където можете да си купите всякакви видове риба в големи количества и на изгодни цени. Уебсайт: www.cambrils.org 

Шопинг 

В централните части на всички курорти ще намерите много луксозни магазини за дрехи, обувки, чанти и бижута, както и търговски центрове. А по плажните алеи има малки магазинчета за сувенири, плажни аксесоари, керамични и кожени изделия, ръчно изработени сапуни със зехтин, шалове и накити от морски материали. 

Нощен живот

По крайбрежните алеи на градовете по Коста Дорада има безброй дискотеки, барове и ресторанти, където да се забавлявате, когато слънцето залезе. Ситжес е известен с най-щурия нощен живот на брега, предлагащ за всеки по нещо. Тук освен всички останали заведения има и много гей барове, гей стриптийз клубове и дискотеки и… няма задръжки!