Коя е държавата с най-чисти плажове?

  • Коя е държавата с най-чисти плажове?
    Коя е държавата с най-чисти плажове?

Следващият път, когато имате нужда от извинение, за да отидете на плажна ваканция, просто не забравяйте, че самият акт да сте около водата е научно доказано, че е полезен за вас. Както се съобщава в статия, публикувана в Journal of Environmental Psychology, самото гледане на воден басейн може да ви накара да се почувствате по-спокойни и всъщност да понижи сърдечната честота и кръвното ви налягане. И докато почти всеки воден басейн има силата да успокои ума ви за следващото ви крайбрежно бягство, защо не посетите някои от най-чистите плажове на Земята? 

Най-лесният начин да намерите тези плажове е да разгледате всички плажове със Син флаг в света, обозначение, присъдено на плажове, яхтени пристанища и туристически кораби, които отговарят на изискванията чрез „поредица от строги екологични, образователни, безопасни и достъпни критерии“, които трябва да бъдат изпълнени и поддържани, за да се запази знамето. 

Организацията поддържа щателни публични записи на всички места по света, които са спечелили обозначението. Въпреки че можете да ги намерите почти навсякъде, Испания е дом на най-много сини знамена, със 748 места, носещи обозначението, включително 639 плажа.

Плажовете включват естествените басейни на El Caletón на остров Тенерифе, плаж, облицован с масивни скали, които създават впечатляващ фон за Instagram. Има и по-спокойния плаж Кортадура в древния пристанищен град Кадис, съставен от меки златисти пясъчни дюни. Тук семействата ще намерят изобилие от удобства, включително бани, душове и щандове, за да осигурят един изпълнен със забавления ден.

На остров Майорка пътешествениците ще открият и Cala de Sant Vicenç, плаж, състоящ се от три по-малки залива, позволяващ на всеки да намери малко мир и спокойствие, докато плува в лазурните води. В Барселона пътниците могат да посетят Sant Sebastià, един от най-старите и „най-традиционните плажове“ в града, според туристическата страница на Барселона. Той беше сред първите по крайбрежието, който имаше удобства за къпане и сега включва много хотели и ресторанти, разположени по пясъка, което означава, че можете да намерите идеалното място за хранене и да останете, за да можете да повторите всичко утре.