Коя ще е следващата най-висока сграда в света?

  • Коя ще е следващата най-висока сграда в света?
    Коя ще е следващата най-висока сграда в света?

Човечеството отдавна се стреми да построи сграда, която „да стигне звездите” и никак не е чудно, че непрекъснато градим постройки, които стават все по-високи и по-високи и се доближават до тях. 

Много е вероятно, един ден да дойде момент, я който няма да може да увеличим височината. Но къде може да се очаква тази граница по вертикала?

Най-високата статуя в света е тази на Буда в Пролетния храм - 128 м, Хеопсовата пирамида е малко по-висока от него – първоначално е била с височина от 146 м, но днес е 139 м. Тя е била най-високият построен обект в продължение на 3881 години. 

След нея най-високата построена сграда е била Линкълнска катедрала в Англия, която бива издигната през 1311 г. Повече от половин хилядолетие по-късно – през 1884 г. е построена следващата най-висока сграда – Вашингтонският монумент, който е с височина от 164 м.

Най-високата сграда в наши дни е кулата Бурдж Халифа със своите забележителни 828 м, която кара всички предишни сгради да изглеждат като „джуджета”. 

Това обаче със сигурност не е максимумът, който може да бъде достигнат, що се отнася до строителство. Последните технологии, които човечеството използва при масовото строителство, на теория могат да построят сграда, висока 4 км. Звучи почти нереално, но вече има план за построяването на такава, като нейното име ще бъде Екс-сийд 4000, а местоположението ѝ - Токио, Япония.

Коя ще е следващата най-висока сграда в света?

Според проектните планове 4-километровата сграда ще има основа с диаметър от 6 км. Очаква се издигането ѝ да промени климата в района, където ще бъде построена. Мегаструктурата ще може да приюти до 1 млн. души, като нейната цена ще възлиза на около 1,4 трлн. долара.