Кратка история на сувенирите

  • Кратка история на сувенирите
    Кратка история на сувенирите

Кога и как се е стигнало до днешната масова истерия за магнити за хладилници, стъкленици с пясък и ключодържатели, за които никой не би имал достатъчно ключове.

От древни времена хората, пътуващи по далечни земи, са се връщали у дома с различни екзотични предмети. Ето откъде тръгва всичко:

Думата „сувенир“ има френски корен и означава „да си припомня“.

Първите сведения за това, че хората са си носели предмети за спомен от чужбина, датират от около 1000 г. пр.Хр. Няколко кехлибарени мъниста от Скандинавия са открити в Ирландия и биха могли да се смятат за първите сувенири.

Религиозни реликви – няколко века преди Христа се разпространила първата мания – пътуващите поклонници си отчупвали парченца от храмове и статуи, защото вярвали, че така отнасят частица от божественото със себе си.

Първите масови сувенири започнали да се произвеждат около 1400 г. В храмовете из цяла Европа започнали да продават поклоннически значки, които можели да бъдат открити във всякакви форми. Те били и доказателство, че човекът наистина е бил на това място, а не просто преразказва чутото от други пътешественици.

Най-прочутата европейска екскурзия – в продължение на около два века (от 1650 до 1850 г.) новата мода сред богатите европейци бил т.нар. Гранд тур. Представлявал обиколка на няколко прочути с красотата си европейски дестинации, а в края му пътешествениците непременно трябвало да се върнат с многобройни картини, собствени портрети, скулптури, изискани дрехи – които да покажат новопридобитите познания и култура на собственика си.

Бумът на лъжичките идва около 1850 г. в Щатите. По това време се произвеждат хиляди сувенирни лъжички, посветени на щати, градове, известни личности и събития.

Сувенирният бум – настъпва след лъжичките. Пътуването става все по-достъпно, а сувенирите – все по-евтини. В Англия популярни са вази и фигурки с рисувани морски пейзажи, както и сувенирни чаши с известни дестинации. Около 1890 г. на мода излизат илюстрованите пощенски картички.

Сувенирите днес в няколко любопитни факта:

- Най-много за сувенири в наши дни харчат британците (около 1,2 милиарда паунда годишно).

- Най-големият сувенирен магазин в света се намира в Лас Вегас и е колкото три плувни басейна с олимпийски размери.

- Японските туристи имат традиция да купуват омияге за своите приятели – сувенири, които стават за ядене, опаковани като подаръци. Обикновено японците заделят половината от куфара си за тях.