Крепостта Рупя край Брашов

  • Крепостта Рупя край Брашов
    Крепостта Рупя край Брашов
  • Крепостта Рупя край Брашов
    Крепостта Рупя край Брашов

Докато сте в Румъния, със сигурност ще искате да видите замъка на Граф Дракула край Брашов и някои от забележителностите в Букурещ. Малцина обаче посещават древната крепост Рупя, въпреки че не е толкова далеч от Брашов.

След като дълги години крепостта е затворена за реставрация, вече е достъпна за посещения.

Най-интересната част от Рупя е кладенчето ѝ, което се намира при входа. То е съществувало още по времето на даките, а неговата вода е питейна. Крепостта е изградена на скала именно по времето на даките, като първоначално постройката се е наричала Рамидава.

През 14-и век Рамидава е разрушена от саксонски племена. На нейно място е издигнато укрепление, което служи за убежище на жителите на града по време на обсади.

За първи път, в исторически план крепостта е спомената като Каструм Кулом - означаващо скално възвишение - и е служила като заслон за хората, които са се опитвали да избягат от гнева на унгарския крал Карл Роберт Анжуйски. Рупя е била убежище за местните хора и по време на турски и татарски атаки.

През 1790 г. силна буря разрушава покрива на Рупя и оттогава крепостта е забравена, за да бъде възстановена години по-късно като туристическа атракция.

Полезна информация: Крепостта Рупя Rupea) се намира на 70 км разстояние от Брашов, в посока Търгу Муреш. Отворена е всеки ден от 10 до 20 часа. Входът е около 4,50 лв.