Кукери в Широка лъка

  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка
  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка
  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка
  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка
  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка
  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка
  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка
  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка
  • Кукери в Широка лъка
    Кукери в Широка лъка

Кукерският фестивал в Широка лъка се нарича Песпонеделник, а местните кукери - песяци. И противно на очакванията ви, въобще не се провежда в понеделник, а в неделя. Всяка година на Сирни Заговезни главната улица на селото се изпълва с маскирани гонители на злите сили, а някъде във всеобщата суматоха и веселба сред подгонените можете да се окажете и... самите вие.

Кукери от цялата страна се събират всяка година в Широка лъка, за да подрусат чанове и да размахат дървени саби срещу злите духове. Сред всички останали обаче, които не влизат в категорията „зли духове“, тази дандания предизвиква голяма забава. Без да се усетите, започвате да подскачате на място в ритъма на хлопките, а краката сами ви повеждат към извиващото се хоро на мегдана на селото.

Най-добре е да дойдете възможно най-рано сутринта в неделя, преди да е започнало шествието по крайречната улица. Тогава ще можете да спрете и да си поговорите с кукера с най-рошава козина или с „булката“, която по-късно ще участва в разиграването на традиционната история за сватба, зли духове и възкръсване. Докато сте се загледали в изпълнение на сцената или просто се разхождате по улиците, се смята за съвсем приемливо някой от кукерите да ви мушне с дървената си сабя, да ви дръпне за косата или да ви мацне чернило на лицето. Вярва се, че така ще бъдете здрави цялата година.

Ако времето е по-мразовито или вали, което е нормално за Родопите по това време на годината, няколкото кръчми в Широка лъка ще ви посрещнат с отворени обятия, запалени камини, ароматно червено вино и домашно приготвена храна. Пататникът е задължителен, но го поръчайте отрано, защото родопският пататник се пече на бавен огън поне 30 минути. Не пропускайте и планинската пъстърва на скара.

Повече за историята на кукерите можете да научите в Етнографския музей на селото. Има какво да се види. Само попитайте - всеки ще ви упъти.

Полезна информация: До Широка лъка можете да стигнете с автобус от Пловдив, Смолян и Пампорово, но автобусите са нарядко. Ако идвате с автомобил през зимата, носете вериги. Кукерският празник се провежда всяка година в неделя на Сирни Заговезни (променлива дата, можете да следите в секция Събития).

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие, интересни фестивали и маршрути!