Една от най-новите ми любими рецепти е тази на родопския пататник. Много пъти съм се опитвала да я приготвя, но си има техники.
Каква е оригиналната рецепта?
- 700 грама картофи или 5-6 средни картофа
- 2 яйца
- 50 грама сирене
- 1/2 с. л. сух джоджен
- 1/2 к. л. сол
- 1 малка глава лук
- 60 грама масло
Приготвянето отнема около 20 минути, а целият процес с подготовката около 40 мин.
Начин на приготвяне:
Първо обелвате и настъргвате картофите на едро ренде. Посолявате добре и оставяте да починат за 5 мин. След това ги изстисквате добре с ръце от водата, която пускат. Смесвате всичко и слагате да се “пече” в тигана.
Всяка страна се готви 10-12 минути на по-слаба степен, за да не прегори, и по-възможност слагате капак на тигана, за да се позадуши.
Това е рецептата, която най-често ще срещнете. Но днес ще ви покажа една бърза вариация, за работещи хора, без много време и умения в кухнята.
Бърза вариация на пататник:
За целта ще ви трябват само настъргани картофи и едно яйце. Подправките са по избор. Декорацията също.
Изцеждате настъргания картоф. Добавяте яйцето, подправките и слагате да се тищи на тигана. Аз не слагам масло, за да са по-хелти, затова след около 10-тина мин добавих няколко капки вода, за да не загори и да се сготвят картофките.
Добавих си рукула и авокадо, да, много българско. Така се получи моят бърз обяд в работни условия.
Автор: Михаела Михайлова
Вижте тази публикация в Instagram.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!