Кулинарни пътешествия: Родопски пататник със свежа и бърза вариация

  • Кулинарни пътешествия: Родопски пататник със свежа и бърза вариация
    Кулинарни пътешествия: Родопски пататник със свежа и бърза вариация

Една от най-новите ми любими рецепти е тази на родопския пататник. Много пъти съм се опитвала да я приготвя, но си има техники. 

Каква е оригиналната рецепта? 

  • 700 грама картофи или 5-6 средни картофа
  • 2 яйца
  • 50 грама сирене
  • 1/2 с. л. сух джоджен
  • 1/2 к. л. сол
  • 1 малка глава лук
  • 60 грама масло

Приготвянето отнема около 20 минути, а целият процес с подготовката около 40 мин.

Начин на приготвяне:

Първо обелвате и настъргвате картофите на едро ренде. Посолявате добре и оставяте да починат за 5 мин. След това ги изстисквате добре с ръце от водата, която пускат. Смесвате всичко и слагате да се “пече” в тигана.

Всяка страна се готви 10-12 минути на по-слаба степен, за да не прегори, и по-възможност слагате капак на тигана, за да се позадуши.

Това е рецептата, която най-често ще срещнете. Но днес ще ви покажа една бърза вариация, за работещи хора, без много време и умения в кухнята. 

Бърза вариация на пататник:

За целта ще ви трябват само настъргани картофи и едно яйце. Подправките са по избор. Декорацията също. 

Изцеждате настъргания картоф. Добавяте яйцето, подправките и слагате да се тищи на тигана. Аз не слагам масло, за да са по-хелти, затова след около 10-тина мин добавих няколко капки вода, за да не загори и да се сготвят картофките. 

Добавих си рукула и авокадо, да, много българско. Така се получи моят бърз обяд в работни условия.

Автор: Михаела Михайлова

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Peika.bg (@peika.bg)