Кулинарните пътешествия са ми любими, особено когато накрая имам възможността да похапна нещо вкусно. Обичам както сладките изкушения, така и солените.
Този път ще се спрем на нещо сладко от кухнята на мама. Не знам дали знаете, но по-вкусни от домашните кифлички със сладко няма, затова и смятам да споделя с вас нейната рецепта и тайната на това кулинарно вълшебство.
Необходими продукти:
- 3 яйца (1 желтък се оставя за намазване на кифличките)
- 500 мл леко затоплено прясно мляко
- мая
- 6-7 лъжици захар
- 50 гр масло
- 6 ч.ч. брашно
- няколко ванилии
- настъргана кора от лимон
- сладко по избор, може и шоколад или локум
Продуктите не са трудни за намиране, време е обаче да видим и как се приготвят тези пухкави кифлички.
Начин на приготвяне:
1. В малък съд затопляме прясното мляко (без да завира) и вътре разтваряме маята. Добавяме и 50 гр масло и бъркаме, докато се разтвори.
2. В купа слагаме 3 яйца, като отделяме 1 жълтък за по-късно. Добавяме и 6-7 лъжици захар и разбиваме.
3. В отделна купа слагаме 6 чаени чаши брашно и добавяме лимоновата кора и ванилиите.
4. Връщаме се към разбитите яйца със захарта и добавяме разбърканата смес от мая, прясно мляко и масло.
5. При брашното добавяме хомогенната смес приготвена по-рано в точка 4. и разбъркваме с ръка.
6. Добавяме брашно и започваме замесването.
7. Оставяме да втаса хубаво на топло за поне 20 мин.
8. Накъсваме тестото на няколко отделни топчета и разточваме всяко топче.
9. Нарязваме на триъгълничета (подобно на пица).
10. Всяко триъгълниче се намазва със сладко и се завива на ролце.
11. Поставяме всички готови кифлички в тавичка с хартия за печене отдолу. Намазваме с останалия жълтък и малко олио (разбити заедно).
12. Слагаме във фурната и печем на 180 градуса.
13. Воала! Бон апети!
Вижте тази публикация в Instagram.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!